Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Mariusz 07:15, 16 lis 2014

To ja tez wtrącę swoje pięć grosze, jak już o ptakach. O tej porze może być tylko zimorodek. Lata bardzo szybko prostolinijnie czasem odzywając się przenikliwie, to dość charakterystyczny głos nie do pomylenia z innymi ptakami. U nas w korycie środkowego Sanu ma świetne warunki zarówno do lęgów jak i do zimowania, sporadycznie się go spotyka. Ale nie tylko tam, był też w arboretum - w stawach łowił ryby, a gnieździł się kilometr dalej na skarpach fortecznych. Za chwilę ogród Ani, dokładnie 7,55
Pozdrawiam Was niedzielnie
Milka 07:16, 16 lis 2014

Bogdzia napisał(a)

Irenko nie wiem co się uda zobaczyc bo wszystko bym chciała ale rzadzic bedzie Małgośia , kto trzyma kierownicę ten ma władzę.Niestety czas nas będzie mocno ograniczał no chyba że Małgosia weźmie urlop

To Małgorzata chyba urlop, jakiś weźmie, bo warto, zwłaszcza, że to kawałek drogi i warto na dłużej, aby to zobaczyć
To zaraz tv i Ania
MagdalenaK8 09:01, 16 lis 2014

Bogdzia napisał(a)
U mnie dziś tylko takie widoki

Pięknie...jak zawsze a ja przysiadam na ławeczce otulona w płaszczyk z mgieł.
Posiedzę tu troszeczkę nacieszę duszę też...
Pozdrawiam serdecznie
Madzenka 12:42, 16 lis 2014

Bogdzia napisał(a)

Marzenko mogły wyjadac owady lub ich jaja a na wiosnę kiedy brak im witamin mogą równiez w niewielkim stopniu pączki ale to wyjątkowo.Teraz najpredzej owady które jeszcze zyją i szukaja schronienia przed zimnem.

Tak myślałam, chwała im za to i jeszcze bardziej lubię te łobuziaki. Szalały wczoraj niesamowicie. Na jednej wiśni było ich chyba z 30 Z roku na rok u mnie coraz więcej ptaków. Daj proszę znac kiedy należy zacząć je dokarmiać. U nas jest bardzo ciepło, więc chyba maja jeszcze pelno nasion aa na polu za płotem po kukurydzy leży pelno kolb. Brzuszki mazurki i sikorki maja takie grube, że kuracja odchudzajaca by im sie przydala
Bogdzia 12:45, 16 lis 2014

agniecha973 napisał(a)
Tak właśnie u nas lata, w linii prostej przecina nasze boisko. Leci na wysokości wzroku.
Ciekawa jestem sama co to za jeden, czy rzeczywiście zimorodek.

Z tego co piszesz to już prawie jestem pewna że to zimorodek. Oj będe niesamowicie zazdrościc i czekac na wiadomości choc wiele sie spodziewac nie moge bo to bardzo trudny do zaobserwowania ptaszek.Jego uroda może konkurowac tylk z najpiękniejszymi ciepłolubnymi ptakami i to z najwyższej pólki.Obserwuj szczególnie wiosną.Pozdrówka.
Bogdzia 12:48, 16 lis 2014

Mariusz napisał(a)
To ja tez wtrącę swoje pięć grosze, jak już o ptakach. O tej porze może być tylko zimorodek. Lata bardzo szybko prostolinijnie czasem odzywając się przenikliwie, to dość charakterystyczny głos nie do pomylenia z innymi ptakami. U nas w korycie środkowego Sanu ma świetne warunki zarówno do lęgów jak i do zimowania, sporadycznie się go spotyka. Ale nie tylko tam, był też w arboretum - w stawach łowił ryby, a gnieździł się kilometr dalej na skarpach fortecznych. Za chwilę ogród Ani, dokładnie 7,55
Pozdrawiam Was niedzielnie

Mariusz masz fajne obserwacje dotyczące zimorodka. Ja go spotykam czasem u mojej ogrodniczki ale zdjecia nigdy nie było najmniejszych szans zrobic. Ogród Ani jak się można było spodziewac piękny. Juz obejrzałam trzy razy- nagrałam i oglądam kiedy chce.Pozdrówka śle.
Bogdzia 12:49, 16 lis 2014

Milka napisał(a)

To Małgorzata chyba urlop, jakiś weźmie, bo warto, zwłaszcza, że to kawałek drogi i warto na dłużej, aby to zobaczyć
To zaraz tv i Ania

I jak tu Małgosię namówic na ten urlop ????Moze sama sie skusi na te niewątpliwie wielkie i wspaniałe atrakcje????
Bogdzia 12:52, 16 lis 2014

MagdalenaK8 napisał(a)

Pięknie...jak zawsze a ja przysiadam na ławeczce otulona w płaszczyk z mgieł.
Posiedzę tu troszeczkę nacieszę duszę też...
Pozdrawiam serdecznie

Ja tu lubię siedziec w najbardziej upalne dni , jest miło i chłodno a jak chce pospac to nawt kocyk jest potrzebny bo taki jest chłodek pod drzewami w czasie gdy na dworze temperatura osiąga ponad 30 stopni.Pozdrówka Magda.
Bogdzia 12:54, 16 lis 2014

Marzena2007 napisał(a)

Tak myślałam, chwała im za to i jeszcze bardziej lubię te łobuziaki. Szalały wczoraj niesamowicie. Na jednej wiśni było ich chyba z 30 Z roku na rok u mnie coraz więcej ptaków. Daj proszę znac kiedy należy zacząć je dokarmiać. U nas jest bardzo ciepło, więc chyba maja jeszcze pelno nasion aa na polu za płotem po kukurydzy leży pelno kolb. Brzuszki mazurki i sikorki maja takie grube, że kuracja odchudzajaca by im sie przydala

Zima je odchudzi , teraz muszą robic zapasy bo przeciez nie wiedzą ze je bedziesz podkarmiac. Na razie karmienie nie jest potrzebne ale odrobine można by je przyzwyczaic do miejsca. Pozdrawiam.
Napia 14:21, 16 lis 2014

Bogdzia napisał(a)
U mnie dziś tylko takie widoki

Ale cudnie
Zachwyciły mnie te zdjęcia biegnę nadrabiać dalej