U mnie połowa ogrodu była w tym roku na nowo siana bo w tamtym roku trawa zupełnie wyschła. Teraz wygląda całkiem przyzwoicie no moze troche za blada ale jutro koszenie i nawóz dostanie. Takie deszcze jak w tym roku mnie by pasowały co rok.
Bożenko, dziś u mnie był Fruczak Gołąbek. Pierwszy raz widziałam, stałam i patrzyłam jak zafascynowana. Normalnie malutki koliberek, latała nad floksami
U mnie tez czasem widuję na floksach , nawet zdjecia mu robiłam w innych latach a w tym roku nie mam bo bardzo mało w ogrodzie bywam. Fajnie go poobserwowac. Pozdrówka Agata.
Bożenko, opryskałam dziś moje rodki topsinem, bo pojawiły się na nich brązowe plamki. Kiedy mogę zastosować oprysk dolistny Twoją leczniczą mieszanką (piniwit, florowit, żelazo)? Jeden z rodków dodatkowo wykazuje objawy niedożywienia, wiec muszę go podkurować.
Pięknie prezentuje się ten nowy trawniczek
Pozdrawiam
Prawdę mówiąc nigdy nie pryskałam rh na grzyby bo jesli były plamy to nie z ich powodu ale jak juz opryskałas to nie ma co sie zastanawiac nad ich przyczyną. Dolistnie mozesz ta mieszanką opryskac juz teraz liscie jesli nie ma młodych jasno-zielonych bo te można spalic. Nie dawaj juz zadnych nawozów doglabowych bo zaczna rosna , nie zdrewnieją i zimą zmarzna. Tego niedożywionego tylko dolistnie opryskaj.
Nie jest ładny bo kosiarka sie zepsuła i była w naprawie i był skoszony po dwóch tygodniach a zawsze kosimy najpóźniej po tygodniu. Trawa była duża i nierówno sie kosiła ale jak zrobimy poprawkę będzie dobrze. W tamtym roku o tej porze była sucha całkowicie.
Dziękuje pięknie za ekspresową odpowiedź
Ja te brązowe plamy zdiagnozowałam jako grzyby Trzeba było najpierw specjalistki spytać... Ale fakt, stało się. Nad nawozem doglebowym też myślałam...
Zatem opryskam tylko tego niedożywionego - jest niższy niż pozostałe, zaczynają żółknąć mu liście, które już i tak nie mają takiego intensywnego koloru jak te na sąsiednich krzakach. I będę czekać na wiosnę