Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Nikita 22:11, 28 wrz 2016

Jankosia, łasica czy kuna to piękne zwierzątko, ale więcej złego może zrobić niż dobrego. Pogryzione kable w samochodzie, pocięte w drobny mak namioty i poduszki ogrodowe, zniszczona wełna mineralna służąca jako izolacja na poddaszu...dalej wymieniać... Na dodatek tony odchodów pachnących raczej nieładnie i hałas jaki robią w nocy te "rozkoszne" zwierzątka jest po prostu nieznośny.
Aby złapać kunę, podobno najlepiej wykombinować jakąś klatkę i na "wabika" położyć w niej kurze jajko. Ważne - ani klatka ani jajko nie może pachnieć człowiekiem (ja kiedyś takie jajko zamawiałam u hodowcy kur...miał je podebrać kurze w rękawiczkach gumowych).
Powodzenia Monia.
Mala_Mi 01:22, 29 wrz 2016

Dam ci niebiesko -fioletowy .. możwe być.. kępka moja niewielka, ale one szybko się rozrosną.. nawet mam nazwę jego ..

Sorki za zaśmiecanie wątku... ale do siebie już nie idę.. idę do siebie ale do łóżeczka.. bo budzik rano mnie strasznie denerwuje
Urszulla 11:33, 29 wrz 2016

Bogdzia napisał(a)

Irenko co rok przesadzamy i po skończonej robocie mówimy ,,no w końcu jest dobrze " a w następnym roku znów to samo. Przestaniemy chyba jak sił nam zabraknie bo wczesniej pewnie nie ma na co liczyc.

Ciągle się zastanawiam nad swoim minimalizmem ogrodowym ha,ha
Gosiek33 14:48, 29 wrz 2016

Bogdziu czy mogłabyś do mnie zajrzeć i coś poradzić w sprawie mojego rodka?
Madzenka 06:38, 30 wrz 2016

Malinowe Marcinki, eh piękne
sylwia_slomc... 11:30, 30 wrz 2016

Ja w tym sezonie posadziłam trzy kolory o pełnych kwiatach , ciekawe czy u nas przezimują?
Milka 11:48, 30 wrz 2016

Bożenka pewnie w ogrodzie, pogoda wymarzona, juz sama nie mogę się doczekać, łapki aż swędzą do roboty. Normalnie u nas lato
Bogdzia 20:42, 30 wrz 2016

Katkak napisał(a)

Ale przepiękny widok , cudne takie marcinkowe łąny. Bogdziu cieszę się jak dziecko, bo po raz pierwszy widziałam dziś w swoim ogrodzie szczygła.
Ze smutnych wieści jest taka, że mój klon złapał chyba werticyliozę - pojawia się coraz więcej suchych gałązek. Buziolki ślę .

Kasiu u mnie klony wiele lat bezproblemowo rosły a w tym roku tez dwa chorują, Na razie gałęzi nie ścinam , poczekam do wiosny ale może byc źle bo marnie wyglądają.Szczygły i u mnie ostatnio były , one na zime lecą trochę na południe a po drodze lubią sie pożywic, widziałas jednego ale na pewno była minimum parka.
Bogdzia 20:46, 30 wrz 2016

jankosia napisał(a)
A wiesz Bożenko co ja dzisiaj widziałam? Siedziałam i pieliłam a nade mną, na brzózce siedział młodziutki dzięciołek. Taki jeszcze widać że niedawno wyleciało bo łepetynka taka jeszcze bardziej puchowa i duża. I stuka sobie ten młodziak... w kijek bambusowy prostujący brzozę A jak się wkurzał! Naiwniaczek Chciałam zrobić fotkę ale jak sięgnęłam po telefon to odleciał

I łasicę mam. Albo kunę. Nie zdążyłam się przyjrzeć. Sympatyczne zwierzątko ale muszę się jej pozbyć. Tylko jak? Włazi pod budę, wygryza styropian i za cholerę nie mogę jej stamtąd przepędzić bo sobie gdzieś w ściankach budy dziurę już wyskubała i siedzi zadowolona. Ty też miałaś podobny problem jeśli dobrze pamiętam- przy dachu gdzieś? Jak się pozbyłaś? Musimy ją przepędzić bo one lubią narobić szkód w samochodach- mojemu małżonkowi kiedyś jedna taka kable w aucie poprzegryzała... Wrrr

Moniko przepraszam ze dopiero dzis odpisuje ale nie było mnie w domu dwa dni i nawet nie wiedziałam co tu się dzieje. Tą łasicę mieli moi sasiedzi, długo z nią walczyli bez skutku az w końcu okazało się ze zdechła na stryszku i smród był okropny, wietrzyli chyba z pół roku. Nie mówili pewnie prawdy o sposobie walki ale chyba w środkach nie przebierali jesli tak się skończyło.
Dzieciołki młode są śliczne ale starsze tez potrafią innym ptakom jaja i młode wyjadac.
Bogdzia 20:49, 30 wrz 2016

Nikita napisał(a)
Bogdzia, co Ty mówisz...PRZYMROZEK ???!!!! Przecież tyle kolorowego piękna w twoim ogrodzie...szkoda by było żeby to wszystko pomarzło! Mam nadzieję, że to tylko taki zimowy falstart.

Dwa razy był przymrozek , raz mocniejszy potem słabszy a w Warszawie ciepło jak w szklarni. M dzwoni i mi mówi że zimno okropnie a ja w stolicy potem opływam bo nie wziełam lekkich ubrań, gdzie tu sprawiedliwosc?