Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 21:51, 09 paź 2016

Gocha napisał(a)
Bogdziu a ja muszę się pochwalić że ja u siebie obserwowałam świetliki w tym roku. To chyba powinnam czuć się wyróżniona. Na temat ptaków to sie raczej nie wypowiem bo tylko niektóre rozróżniam.

Czesc Gosiu , dawno ze soba nie rozmawiałysmy, za to widziałam Cie na różnych fajnych spotkaniach.Jak najbardziej możesz sie czuc wyróżniona, taki fajny widok i jak sie okazuje rzadki. Pozdrówka ślę.
Dzidka 22:13, 09 paź 2016

Bogdzia napisał(a)

Kurhany i cmentarze to nie dla mnie , ja tchóch jestem, ani minuty bym poszukiwań nie robiła.

Bożenko i ja podobnie.
Nawet bez opowieści tchórzę.
Pluszakowa 22:13, 09 paź 2016

jankosia napisał(a)
A jeszcze w temacie świetlików. Widziałam je raz jedyny w swoim życiu w dużej ilości i widok był straszny. Mieszkałam na plenerze w takim starym dworze gdzie piwnice i pierwsza kondygnacja były z XIII wieku jeśli dobrze pamiętam (czyli ściany grubości 3,5 metra), a reszta kondygnacji z XVI i XVIII w. Cały otoczony bagnami. Ludzie mówili że tam jest pełno duchów i to mi wystarczyło żeby nie szwendać się wieczorami. Ale kiedyś poszłam ze znajomymi i myślałam że zawału dostanę. Oprócz chmary świetlików wszędzie unosiły się takie łuny świetlne, coś jak pionowe mgły. Bardzo jasne. I wszędzie wokół te robaczkowe punkciki. Najgorsze było to, że to rzeczywiście wyglądało jak duchy... Jeżuszku nie będę was może straszyć na nic Potem kustosz i gospodarz który nas gościł w tym dworze wytłumaczył nam że to światło to przez bagna właśnie. W czasach wojny mieścił się tam szpital niemiecki i te łuny to jakieś gazy które wydostają się na powierzchnię a pochodzą właśnie z ciał. Widok straszny, ale niesamowity jednocześnie.

Nigdy potem świetlików nie widziałam a i bagna (chociaż fascynujące) raczej omijam z daleka Ale myślę że jakby która chciała spotkać takie żyjątka to bagna to dobre miejsce Tylko z widokiem tych "duchów" trzeba się oswoić
jaka romantyczna historia chciałabym zobaczyć to na własne oczy
Bogdzia 22:15, 09 paź 2016

Dzidka napisał(a)

Bożenko i ja podobnie.
Nawet bez opowieści tchórzę.

Miło Cię widziec , pozdrówka.
Bogdzia 22:17, 09 paź 2016

Pluszakowa napisał(a)
jaka romantyczna historia chciałabym zobaczyć to na własne oczy

A strach by Cię nie obleciał?????
Pluszakowa 22:29, 09 paź 2016

Bogdzia napisał(a)

A strach by Cię nie obleciał?????
raczej nie pierwsza bym tam pewnie poleciałalekko ciarki po plecach to nawet fajnie
Bogdzia 07:42, 10 paź 2016

Pluszakowa napisał(a)
raczej nie pierwsza bym tam pewnie poleciałalekko ciarki po plecach to nawet fajnie

Ja z Tobą na takie wycieczki się nie piszęMnie ciarki po plecach nie bawia.
jolanka 09:47, 10 paź 2016

Adrenalina w pewnym, naszym wieku, to nawet fajna rzecz
Ja bym tam sie pisała a naleweczka jakaś to na pewno koniecznie powinna tez być
Kindzia 10:04, 10 paź 2016

Świetliki to to samo co robaczki świętojańskie? U nas tak się mówi...widziałam ostatnio dwa razy Na Soszowie i...u mnie w ogrodzie Za słupem energetycznym mam gęstwinę marcinkową i tam były Biegałam po ogrodzie za sową i zamarłam z wrażenia jak je tam zobaczyłam
Bogdzia 10:46, 10 paź 2016

jolanka napisał(a)
Adrenalina w pewnym, naszym wieku, to nawet fajna rzecz
Ja bym tam sie pisała a naleweczka jakaś to na pewno koniecznie powinna tez być

Jolanka w Twoim wieku serce jeszcze mocne to takie emocje nie zaszkodza a naleweczka chyba konieczna przy takich emocjach.