Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 11:29, 30 paź 2016

inka74 napisał(a)
Patrząc na zdjęcia twojego ogrodu człowiek ma wrażenie jakby znalazł się po drugiej stronie lustra w magicznym, nierealnym miejscu. Ech... pięknie po prostu. Macham i dalej idę wzrok nacieszyć.

Dziekuję.
Pluszakowa 12:05, 30 paź 2016

Melduję zdjęcia zrobione właśnie wrzucone
inka74 12:27, 30 paź 2016

Bogdziu - mam do ciebie prośbę w wolnej chwili. Znalazłam, że masz Polarnachta i pisałaś, że kapryśny. Ja też go mam i spore problemy z nim. Nie kwitnie. Tzn. ma furę pąków ale jak przychodzi czas na kwitnięcie kwiatostany zasychają. Teraz jest piękny, zielony i ogromny. Podlewam go. Ziemia kwasowość 4. Nie mam kory wkoło jego korzeni. Dokarmiam go raz na wiosnę nawozem długodziałającym ale w ziemię. Czytałam że to pierwsze dokarmianie lepiej dolistnie zrobić bo ziemia zamarźnięta i może dlatego nie przyjmuje składników których sporo potrzebuje. Osłaniam na zimę. W teorii niby ok. A już drugi rok problem. W kwietniu marnieje. Liście mu żółkną a pąki kwiatowe usychają i się nie rozwijają. Myślałam może grzyb. Może przymrozek a ja za szybko go odsłoniłam. Może za mało wody bo w marcu/kwietniu jeszcze nie podlewam.

Czy możesz mi opisać jakie ma u ciebie warunki, jak o niego dbasz i czy nadal go masz? Zdjęcie starsze było... i na co zwrócić przy nim szczególną uwagę?
Madzenka 16:02, 30 paź 2016

Bogdziu czy buki się już mocno u Ciebie wybarwione? U mnie sączę ciemne a tak czekam na Twoje Indian Summer

Chyba jeszcze za wczesnie na dokarmianie pataków, moga jeszcze buszować w ogrodach i na polach
Bogdzia 17:37, 30 paź 2016

Pluszakowa napisał(a)
Melduję zdjęcia zrobione właśnie wrzucone

Byłam
AgataP 17:39, 30 paź 2016

Madzenka napisał(a)
Bogdziu czy buki się już mocno u Ciebie wybarwione? U mnie sączę ciemne a tak czekam na Twoje Indian Summer

Chyba jeszcze za wczesnie na dokarmianie pataków, moga jeszcze buszować w ogrodach i na polach

U mnie orzechy lecą z drzewa, rozjeżdżamy je autami więc dla sikorek jak znalazł, a w dodatku suka rozgryza na pół to i sójki coś dziabną
Pluszakowa 17:45, 30 paź 2016

Dziękuję jak dotąd chyba im razem dobrze. Generalnie ta rabata wygląda lepiej pogoda zrobiła już swoje. Trzeba czekać do wiosny
Bogdzia 17:49, 30 paź 2016

inka74 napisał(a)
Bogdziu - mam do ciebie prośbę w wolnej chwili. Znalazłam, że masz Polarnachta i pisałaś, że kapryśny. Ja też go mam i spore problemy z nim. Nie kwitnie. Tzn. ma furę pąków ale jak przychodzi czas na kwitnięcie kwiatostany zasychają. Teraz jest piękny, zielony i ogromny. Podlewam go. Ziemia kwasowość 4. Nie mam kory wkoło jego korzeni. Dokarmiam go raz na wiosnę nawozem długodziałającym ale w ziemię. Czytałam że to pierwsze dokarmianie lepiej dolistnie zrobić bo ziemia zamarźnięta i może dlatego nie przyjmuje składników których sporo potrzebuje. Osłaniam na zimę. W teorii niby ok. A już drugi rok problem. W kwietniu marnieje. Liście mu żółkną a pąki kwiatowe usychają i się nie rozwijają. Myślałam może grzyb. Może przymrozek a ja za szybko go odsłoniłam. Może za mało wody bo w marcu/kwietniu jeszcze nie podlewam.

Czy możesz mi opisać jakie ma u ciebie warunki, jak o niego dbasz i czy nadal go masz? Zdjęcie starsze było... i na co zwrócić przy nim szczególną uwagę?

Niestety Polarnacht chyba smakuje skoczkowi różanemu i składa w jego pąkach jaja , potem pąki albo usychaja albo kwitna tylko częsciowo. Z moich obserwacji powinno byc spełnione kilka warunków by dobrze rósł:
1. musi byc osłonięty od południowej strony bo niszczy go pod koniec zimy susza fizjologiczna.
2. Koniecznie musi byc podlany przed zimą i wczesna wiosną ,jak tylko ziemia zacznie rozmarzac. W sierpniu powinien byc opryskany środkami owadobojczymi by nie mogły sie rozwijac skoczki.Mozna tez opryskac na poczatku czerwca by zniszczyc dorosłe owady.
4. Jesli ma blade liscie to prócz nawozów doglebowych powinien dostac nawozy dolistne.
5. Lepszym od nawozu długodziałajacego jest nawóz zwykły dany dwa razy , raz na początku wegetacji a drugi raz zaraz po kwitnieniu. Dlaczego? Dlatego ze nawozenie rh trzeba zakończyc najpóźniej w lipcu a nawóz długodziałający działa pól roku więc jak damy go nawet w połowie kwietnia to bedzie działał do połowy października , stanowczo za długo , roslina przed mrozami nie zdąży zdrewniec i moze zmarznac.
Powodzenia.

Bogdzia 17:49, 30 paź 2016

Pluszakowa napisał(a)
Dziękuję jak dotąd chyba im razem dobrze. Generalnie ta rabata wygląda lepiej pogoda zrobiła już swoje. Trzeba czekać do wiosny

Wiadomo że jesienią wygląd wielu roslin sie pogarsza.
Bogdzia 17:50, 30 paź 2016

AgataP napisał(a)

U mnie orzechy lecą z drzewa, rozjeżdżamy je autami więc dla sikorek jak znalazł, a w dodatku suka rozgryza na pół to i sójki coś dziabną

To mają ucztęDobrze im u Ciebie.