Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 13:22, 27 gru 2012

Bea napisał(a)
No to się będzie działo:
wiankowanie,
pierniczenie,
pieczenie,
nastawianie nalewek,
nalewanie
jednym słowem przygotowania do wiosny

Bea bardzo mi miło że zajrzałas do mnie ale jestem niepocieszona że masz inny avatarek. ten poprzedni zawsze wprawiał mnie w dobry humor. Nigdy nie widziałam bardziej pogodnego człowieka na zdjęciu. Bardzo mi się podobał . może przemyślisz powrót do niego??? , bo jestem pewna że nie tylko na mnie tak działał.
Co do nalewek , pieczenia, pierniczenia... to wiadomo jak są kobitki to i takie tematy zawsze też sa. Fajnie jest wymienic przepisy i poglądy na takie tematy. Pozdrawiam bardzo serdecznie i pomyśl o tym avatarku-proszę.
Pszczelarnia 13:24, 27 gru 2012

alinak napisał(a)
Bożenko dobrze napisałaś że alkohol dobry do smakowania .wszystko dla ludzi , ale umiar wskazany . ja ci dołączę sprawdzony przepis na aroniówke . ale nie wiem czy mogę zaśmiecać wątek ... ale zaryzykuję . jest wspaniała , a w dodatku ponoć na nadciśnienie dobra ...choć wątpię z tymi procentami ???. ja wśród różnych nalewek które robiłam ( pigwówka , dereniówka ) ta smakuje mi najlepiej

1 l. wody
1 l. spirytusu
1kg. aronii
1kg. cukru
100liści z czarnej wiśni ( ale może być z każdej innej lub bez wiśni też robiłam )

aronie i liście zagotować z wodą ok. 1 godz. odstawić na 24 godz.
przecedzić aronie i liście , dodać cukier i znowu zagotować . ostudzić i zmieszać z spirytusem.

cieszę się że jednak jesteś z nami . w końcu ty to trzon tego portalu . ja też tu jestem od początku i zawsze mam ciebie , Hanie Zbyszka i jeszcze paru innych najbardziej w sercu ( mam nadzieje że inni się nie obrażą) . i masz racje że tu się wytworzyła jakaś specjalna więź. też to czuję

Nie nie obrażą się , bo też tak czują.
Bogdzia 13:24, 27 gru 2012

irena_milek napisał(a)
I już po świętach i fajnie, wracamy na bieżące tory
miłego dnia

Jeszcze nie cakiem po świętach bo Sylwester i Nowy Rok to znów dwa dni świąt, choc Sylwester niby świętem nie jest ale nastrój świąteczny jak najbardziej panuje. Teraz tylko krótki odpoczynek przed nastepnym świętowaniem. Miłego dnia Irenko.
Mala_Mi 13:30, 27 gru 2012

Ooooo ja właśnie u siebie też napisałam, że fajnie wracamy na stare tory Było już bardzo monotematycznie

Aronie najlepiej przed robieniem nalewki przemrozić w zamrażarce.... Lub na krzaku..wtedy liście trzeba też przetrzymać w zamrażarce Ja z aronii i liści wiśniowych robię sok... bez alkoholu
Bea 13:31, 27 gru 2012

Oj tak Bogdziu.
Jak są kobiety to zawsze coś się dzieje. Jedna drugą motywuje w pozytywnym znaczeniu.
Ja nigdy nie brałam się za pierniki bo w domu nie za bardzo mieli na nie ochotę, a jak upiekłam to znikły nie wiadomo kiedy i trzeba było drugi raz piec i tak można wymieniać;
bukszpany, rododendrony, nalewki.

Co się tyczy avatarka to chyba chodziło Ci o kogoś innego. Jest nas trochę tych Beat.
Bogdzia 13:31, 27 gru 2012

Pszczelarnia napisał(a)

Bożenko dobrze napisałaś że alkohol dobry do smakowania .wszystko dla ludzi , ale umiar wskazany . ja ci dołączę sprawdzony przepis na aroniówke . ale nie wiem czy mogę zaśmiecać wątek ... ale zaryzykuję . jest wspaniała , a w dodatku ponoć na nadciśnienie dobra ...choć wątpię z tymi procentami ???. ja wśród różnych nalewek które robiłam ( pigwówka , dereniówka ) ta smakuje mi najlepiej

1 l. wody
1 l. spirytusu
1kg. aronii
1kg. cukru
100liści z czarnej wiśni ( ale może być z każdej innej lub bez wiśni też robiłam )

aronie i liście zagotować z wodą ok. 1 godz. odstawić na 24 godz.
przecedzić aronie i liście , dodać cukier i znowu zagotować . ostudzić i zmieszać z spirytusem.

cieszę się że jednak jesteś z nami . w końcu ty to trzon tego portalu . ja też tu jestem od początku i zawsze mam ciebie , Hanie Zbyszka i jeszcze paru innych najbardziej w sercu ( mam nadzieje że inni się nie obrażą) . i masz racje że tu się wytworzyła jakaś specjalna więź. też to czuję

Nie nie obrażą się , bo też tak czują.

Dzięki Dziewczyny. Nie chcę pisac o uczyciach bo to w końcu forum publiczne ale dobrze jest tu byc i miec tylu przyjaciół w niekłamanym tego słowa znaczeniu, szczególnie dziś gdy słowa często znacza całkiem coś innego niż czyny.
Bogdzia 13:34, 27 gru 2012

Bea napisał(a)
Oj tak Bogdziu.
Jak są kobiety to zawsze coś się dzieje. Jedna drugą motywuje w pozytywnym znaczeniu.
Ja nigdy nie brałam się za pierniki bo w domu nie za bardzo mieli na nie ochotę, a jak upiekłam to znikły nie wiadomo kiedy i trzeba było drugi raz piec i tak można wymieniać;

Co się tyczy avatarka to chyba chodziło Ci o kogoś innego. Jest nas trochę tych Beat.

Uśmiechnięta dziewczyna na zdjęciu to nie był Twój avatarek????
Milka 13:35, 27 gru 2012

Bogdzia napisał(a)

I już po świętach i fajnie, wracamy na bieżące tory
miłego dnia

Jeszcze nie cakiem po świętach bo Sylwester i Nowy Rok to znów dwa dni świąt, choc Sylwester niby świętem nie jest ale nastrój świąteczny jak najbardziej panuje. Teraz tylko krótki odpoczynek przed nastepnym świętowaniem. Miłego dnia Irenko.

wiem, wiem, ozdoby i światełka nadal cieszą, ale w sylwestra o czym innym już myslimy, chociaż szampana wypiję, bo do tej pory na antybiotyku i jak Jola palec w wisky umoczyłam, ale i tak jej nie cierpię! ale to był prezent, ponoć wyjątkowy rocznik!

wpisy naszych forumowiczów świadczą o tym jak cię cenią i jak wrosłaś w Ogrodowisko, ależ to miłe Bożenko
Bea 13:36, 27 gru 2012

Bogdzia napisał(a)

Oj tak Bogdziu.

Uśmiechnięta dziewczyna na zdjęciu to nie był Twój avatarek????

Nie , ale było to bardzo miłe i mam nadzieję, że uśmiechnięta Beta się odezwie i będzie miało ten avatarek bo chyba o nią chodzi.
Bogdzia 13:36, 27 gru 2012

asc napisał(a)
Ooooo ja właśnie u siebie też napisałam, że fajnie wracamy na stare tory Było już bardzo monotematycznie

Aronie najlepiej przed robieniem nalewki przemrozić w zamrażarce.... Lub na krzaku..wtedy liście trzeba też przetrzymać w zamrażarce Ja z aronii i liści wiśniowych robię sok... bez alkoholu

O przemrożeniu aronii wiem , ale o liściach nie wiedziałam. A Ty masz gosci na Sylwestra to nie bardzo odpoczniesz od tematów kuchennych. Mylę sie??????????????Wiem że Goscie samoobsługowi ale zakupy Cię nie miną.