Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje zmagania ogrodowe

Moje zmagania ogrodowe

Welka 00:12, 09 mar 2014

monteverde napisał(a)
Spulchniać glebę i przesuszać ją, ponieważ jaja i młode ślimaki źle znoszą brak wilgoci. Warto też spulchnić glebę po pierwszych przymrozkach i pozostawić
nierozgrabioną. Chłód zniszczy jaja ślimaków złożone w szczelinach i jamkach.
Sadzić rośliny, których ślimaki nie tolerują, na przykład bez czarny, płomyk wiechowaty (floks), krwawnik pospolity, nasturcję wielkokwiatową, orlika pospolitego, parzydło leśne, macierzankę piaskową, wilczomlecze, bieluń dziędzierzawę, a na grządkach warzywnych majeranek, gorczycę białą, hyzop lekarski, szałwię lekarską, tymianek właściwy, cebulę i czosnek. Na grządkach między roślinami warto też rozkładać gałązki bzu czarnego, wrotycza i krwawnika. http://sionekr.republika.pl/szkodniki.htm a potem masz galerię ślimaczaną w naszym ogrodzie i co nam zjadają mnie to wygląda na jaja ślimaka, nie koniecznie winniczka,raczej gajowego

Aniu, widzę że nie tylko na kwiatkach się świetnie znasz, ale i jaja ślimaków rozróżniasz
W sumie nie miałam większych problemów ze ślimakami, jakiś pojedyncze się pojawiały, ale jak widać licho nie śpi
Wrotycz jak czytam to i na opuchlaki dobry, więc chyba trzeba się w niego zaopatrzyć.
Dzięki za inf.
Pozdrawiam
monteverde 00:42, 09 mar 2014

beta 13:40, 09 mar 2014

witam niedzielnie...jakie wesolutkie te krokusiki...micha się sama do nich cieszy...czytałam o opuchlakach....aż poleciałam do tych swoich zwiędniętych żurawek i wykopałam je...zajrzałam w korzenie, opuchlaków nie było, ale chyba ich jaja tak...takie żółtawe...trochę jak te kuleczki od nawozu...po ściśnięciu w palcach pękały....więc to chyba nie wesołe odkrycie?
Welka 14:38, 09 mar 2014

Beta, jak masz zdjęcia to wrzuć do wątku o opuchlakach, bo ja nie umiem rozpoznawać - wczoraj jajeczka ślimaka wzięłam za opuchlakowe, więc nie pomogę.
Welka 18:45, 13 mar 2014

Ze względu na ospę Karolka wzięłam jutro wolne i mam chwilkę czasu. Niestety w ogrodzie niezbyt dużo mogę porobić, bo K też chce iść, a niestety musi siedzieć w domu. W pn polałam ogród dursbanem, wczoraj przekopałam z 30 żurawek, znalazłam tylko z 5 opuchlaków (lądują w karmniku, ptaki zlatują się lepiej niż zimą). Teraz czekam na Ema5, potem nicienie i może nie będzie tak źle z tymi moimi żurawkami.
Aby zakończyć jeszcze bardziej optymistycznie, na koniec krokusiki

Pozdrawiam
martaibartek 20:39, 13 mar 2014

Ewelinko śliczne krokusiki. Widać, że u ciebie piekna pogoda, bo bo słonko ze zdjęcia az grzeje
Welka 13:13, 14 mar 2014

Marta, dziś też pięknie, wyszłam tylko na kawkę na taras, bo Karol też chciał a jeszcze nie może. Liczę jednak, że później zrobi sobie drzemkę i wyjdę na dłużej
martaibartek 14:19, 14 mar 2014

Ewelinko znam ból ospy... Jasiek przyniósł z przedszkola, a po dwóch tygodniach Tosię wysypało...
A jak Karolek znosi smarowanie? nie drapie?

Ewelinko jak dasz radę to czekam jutro na recenzję targów, abym wiedziała czy w niedzielę (ma być podobno okropna pogoda) warto się wybierać. Jak byś pamiętała to zerknij czy będą hortenje bukietowe (silver dollar mnie interesuje i to twoje cudo). Dzięki
Jagodaa 14:23, 14 mar 2014

Ewelina, śliczne wiosenne kwiatuchy u Ciebie. Wprowadzają w przyjemny nastrój.
Welka 13:29, 15 mar 2014

Jagoda, dziś już po wiosennym nastroju, jest zimno, pada śnieg z deszczem i mocno wieje.

Marta, na szczęście Karol przechodzi bardzo łagodnie, ma w sumie z 10-12 krostek, chętnie daje sobie je smarować i ich nie drapie, ale najgorsze jest to, że nie może wychodzić z domu, to traktuję niemal jak karę.

Byliśmy z M na targach w Ostródzie, jedyny plus całej wyprawy to spotkanie z Kubusiowem
Megi i Ania Monte niestety nie dojechały.
Hala do przejścia w 10 minut, wstęp 5 zł od osoby. Liczyłam na magnolie - nie było; chciałam kupić po 5 stokrotek w dwóch odcieniach różowego, mieli po 3, więc nie wzięłam. Bratki były na jednym stanowisku, ale tez jakoś nie powalały. Było bardzo dużo różnorodnych cebulek i kłaczy, większość w naprawdę dobrych cenach. Lilie od 2 zł i to ładne cebule (wzięliśmy po 5 sztuk takich bardzo ciemnych, zobaczymy co wyjdzie). Stanowisko z sadzonkami bylin było jedno, ale ceny wygórowane, malusie sadzonki jeżówek po 16-18; małe niekwitnące ciemierniki po 15, kłaczą traw po 10 (w sezonie ładne sadzonki można znaleźć po 10-12). Jedno stanowisko było z drzewkami i krzewami ozdobnymi (Marta - żadnych hortensji nie było, jak chcecie się przejechać to można, ale nie nastawiaj się za bardzo), z dwa z pnączami i krzaczkami owocowymi. Kilka stanowisk typowo odpustowych - lizaki, baloniki i obwarzanki. Kupiliśmy jeszcze po 3 kule wiklinowe, zdjęcia wrzucę później, bo chwilowo robią za piłki nożne Dobrze, że coś się zaczyna w okolicy dziać, mam nadzieję że w przyszłości będzie większy wybór.

Pozdrawiam