Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje zmagania ogrodowe

Moje zmagania ogrodowe

kasik778 23:06, 13 sie 2012

o z miodem to jeszcze nigdy nie próbowałam
martaibartek 23:08, 13 sie 2012

Ewelina witam u ciebie po raz pierwszy i na pewno nie ostatni
I ja jestem mamą dwójki maluchów (Jaś 3,5 roku, Tosia roczek), oraz miłośniczką "ogrodowania".

Bardzo podobają mi się twoje nasadzenia bo i ja jestem zauroczona żurawkami i hostami

Jeżeli pamiętasz zdradź mi odmiane krzewuszki która u ciebie tak pięknie powtórnie zakwitła.

Pozdrawiam. Marta
Megi 23:20, 13 sie 2012

Przepis najprostszy pod słońcem, proporcje zalewy są mniej więcej takie - zwiększasz proporcjonalnie w zależności od ilości posiadanych ogórków - 2 szklanki wody, 1 szklanka octu, 1 szklanka cukru, 2 łyżki soli, 3 łyżki miodu, ( moja mama daje mniej cukru, a więcej miodu, bo takie jej lepiej smakują)

Do każdego słoika wkładam posiekany ząbek czosnku, ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu i połówkę cebuli pokrojoną w piórka. Ogórki obrane, pokrojone na czworo, ile się zmieści z dystansem ok. 3 cm od góry. Zalewę zagotowuję, po przestudzeniu dodaję miodu, potem zalewam i pasteryzuję ok. 1 h w piekarniku na 120-130 stopni. po wystygnięciu przenoszę na półkę w garażu.

Ot i cała tajemnica

Aha, w tym roku do kilku słoików w ramach eksperymentu dodałam pioruńsko ostrej mieszanki przypraw, którą dostałam od przyjaciółki - przywieziona gdzieś z dalekiego świata, może wyjść całkiem fajne z uwagi na połączenie z miodem. Zobaczymy
Welka 23:20, 13 sie 2012

martaibartek napisał(a)
Ewelina witam u ciebie po raz pierwszy i na pewno nie ostatni
I ja jestem mamą dwójki maluchów (Jaś 3,5 roku, Tosia roczek), oraz miłośniczką "ogrodowania".

Bardzo podobają mi się twoje nasadzenia bo i ja jestem zauroczona żurawkami i hostami

Jeżeli pamiętasz zdradź mi odmiane krzewuszki która u ciebie tak pięknie powtórnie zakwitła.

Pozdrawiam. Marta

Witam!
Krzewuszka to Red Prince.
Mamy dzieciaki w bardzo podobny wieku, tylko u mnie odwrotnie - córuś starsza.
Warmińsko-mazurskie to bardziej warmińsko cz mazurskie? Nie wiem jak daleko mamy do siebie
Pozdrawiam
Welka 23:26, 13 sie 2012

Megi, zaraz prześlę przepis mojej siostrze, bo zajedzie, które wymaga ode mnie włączonego przez godzinę piekarnika jest zbyt niebezpieczne w moim domu - już dwa razy spaliłam mięso, bo wychodzę w domu i zapominam, żelazko grzało się ostatnio z godzinę i mój dzielny strażak pewnie jest strażakiem nie z powołania, tylko z musu obrony domu i dzieci przede mną.
Kasik, z miodem też nie jadłam, ale brzmi zachęcająco i wypróbuję (czytaj wyzej -namówię siostrę żeby zrobiła i od niej wypróbuję).
kasik778 23:35, 13 sie 2012

Ewelinka231281 napisał(a)
Megi, zaraz prześlę przepis mojej siostrze, bo zajedzie, które wymaga ode mnie włączonego przez godzinę piekarnika jest zbyt niebezpieczne w moim domu - już dwa razy spaliłam mięso, bo wychodzę w domu i zapominam, żelazko grzało się ostatnio z godzinę i mój dzielny strażak pewnie jest strażakiem nie z powołania, tylko z musu obrony domu i dzieci przede mną.
Kasik, z miodem też nie jadłam, ale brzmi zachęcająco i wypróbuję (czytaj wyzej -namówię siostrę żeby zrobiła i od niej wypróbuję).

to ja może namówię teściową
martaibartek 23:36, 13 sie 2012

Najdokładniej objaśniając Żuławy Wiślane jakieś 80km od Olsztyna

Krzewuszka dopisana do listy "chciejstw"

Co do żurwek i host do w tamtym tygodnu bardzo dorodne sadzonki były w Netto (nie wiem czy u was jest taki sklep) w cenie 6.99 i 9.99zł
Welka 23:37, 13 sie 2012

kasik778 napisał(a)

to ja może namówię teściową

Dobry pomysł nie jest zły
monteverde 23:38, 13 sie 2012

A kiedyś tyle zdjęć narobila Ewelinko? ogórki Megi też zrobię po powrocie, cosik siuę stało i mój weteran komp odmówił posłuszeństwa, ale na szczęście odpaliłam
Megi 23:39, 13 sie 2012

Pasteryzować można też tradycyjnie, ja akurat lubię w piekarniku, bo robię to zawsze na noc - czyli ładuję pełen słoików, nastawiam grzanie, a po ustalonym czasie piekarnik się automatycznie wyłącza i rano mogę już zimne słoiki przenosić na półki. Taka wygodnicka jestem