Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje zmagania ogrodowe

Moje zmagania ogrodowe

Welka 16:59, 15 gru 2012

Joanko, bombki robi się bardzo łatwo, szukałam przed chwilą zdjęć, ale nie powychodziły.
Robiłam tak jajka wielkanocne, a potem zmodyfikowałam na bombki.
Trzeba nadmuchać balonika, żeby kształt miał jak najbardziej zbliżony do kulki (choć i jajowaty kształt da się potem ukryć w gałązkach choinki). Kiedys robiłam krochmal, teraz kupuję gotowy (Top ługa czy jakoś tak) wlać do miseczki, namoczyć w tym nitki (cienka włóczka albo taka do szydełkowania) i nawijać do woli. Powiesić gdzies do wyschnięcia, najczęściej na drugi dzień jest suche i trzeba delikatnie palcami poodklejać nitkę od balonika, następnie przy supełku balona zrobić malutką dziurkę żeby powietrze powoli uciekało (i nie wciągnęło nitek do środka). Później trzeba nożyczkami poprzecinać balonika i przez jakąś dziurkę wyciągnąć go ze środka. Jeśli ma to być samo w sobie ozdobą na górę można dodać gałązek świerku i jakiś świecidełek, ale że ja wykorzystuje je na choinkę to zostają takie gołe.

Wierzcie mi, jeśli ja coś robię to musi to być proste, bo na jakies origami i quillingi się nie nadaję, bo tam trzeba być precyzyjnym
Pozdrawiam
Welka 17:00, 15 gru 2012

asc napisał(a)
O kurcze.. możesz nie gotować... masz inne talenty.....
Odpowiedziałam u siebie.... ale ogólnie na Twoim miejscu bym kupiła cebule wiosna i posadziła Najbezpieczniej.. i napewno zakwitną U mnie jest reszta..

Idę do Ciebie, bo już na all sprawdzałam czy coś jest
EPODLAS 22:02, 15 gru 2012

Ewelino, i lampion i bombki super, ale najbardziej podoba mi się, że robisz to z córką. Takie chwilę naprawdę zbliżają, a ona będzie to potem pamiętać całe życie. Ale przecież ty jesteś pedagog i to wiesz.
eliza3 22:08, 15 gru 2012

Ewelinka231281 napisał(a)
I "bombki" których chyba jeszcze nie pokazywałam

Pozdrawiam

Bombki bardzo ładne, tylko jak uzyskać taki kształt, kiedy baloniki po nadmuchaniu są jajowate?
Czy nici muszą być jakieś specjalne?
Joanka 07:31, 16 gru 2012

Joanko, bombki robi się bardzo łatwo, szukałam przed chwilą zdjęć, ale nie powychodziły.
Robiłam tak jajka wielkanocne, a potem zmodyfikowałam na bombki.
Trzeba nadmuchać balonika, żeby kształt miał jak najbardziej zbliżony do kulki (choć i jajowaty kształt da się potem ukryć w gałązkach choinki). Kiedys robiłam krochmal, teraz kupuję gotowy (Top ługa czy jakoś tak) wlać do miseczki, namoczyć w tym nitki (cienka włóczka albo taka do szydełkowania) i nawijać do woli. Powiesić gdzies do wyschnięcia, najczęściej na drugi dzień jest suche i trzeba delikatnie palcami poodklejać nitkę od balonika, następnie przy supełku balona zrobić malutką dziurkę żeby powietrze powoli uciekało (i nie wciągnęło nitek do środka). Później trzeba nożyczkami poprzecinać balonika i przez jakąś dziurkę wyciągnąć go ze środka. Jeśli ma to być samo w sobie ozdobą na górę można dodać gałązek świerku i jakiś świecidełek, ale że ja wykorzystuje je na choinkę to zostają takie gołe.

Wierzcie mi, jeśli ja coś robię to musi to być proste, bo na jakies origami i quillingi się nie nadaję, bo tam trzeba być precyzyjnym
Pozdrawiam

Dla mnie to i tak wyższa szkoła jazdy
Welka 09:49, 16 gru 2012

Witam!
Bożenko, akurat przy wczorajszym lampionie Kinia nie pomagała za dużo, ale staram się w miarę możliwości ją angażować w różne moje pomysły i muszę też bez bicia się przyznać, ze jako pedagog korzystam z dobroci kanałów z bajkami, bo momentami nic bym nie zrobiła i nie miała chwili dla siebie.
Elu, w poście na górze napisałam, że kształt nie będzie idealnie okrągły, ale można tak sznureczek zawiązać, ze nie będzie to widoczne na choince - te moje tez są trochę jajowate, ale tak ustawiłam że tego nie widać. Nici w miarę cienkie, jakaś włóczka albo mulina.
Joanko, dałabyś radę

Zbieram się na dwór lepić bałwana, dosypało śniegu, jest ciepło i trzeba z dziećmi coś porobić, żeby nie siedziały cały dzień w domu, tak jak wczoraj. Pozdrawiam
Joanka 10:11, 16 gru 2012

Zbieram się na dwór lepić bałwana, dosypało śniegu, jest ciepło i trzeba z dziećmi coś porobić, żeby nie siedziały cały dzień w domu, tak jak wczoraj. Pozdrawiam

Szczęściara

U nas już po śniegu.....
malgocha1960 10:13, 16 gru 2012

Ewelinko,dla mnie to mistrzostwo swiata,nie mam cierpliwości juz teraz do niczego,gdzie trzeba posiedziec.Chociaz kiedys mogłam godzinami robic na drutach najrózniejsze wzory z bajek.
Juzia 10:56, 16 gru 2012

Ja właśnie wróciłam z akcji odśnieżanie. Godzinę mi to zajęło....ale już prawie rezultatów nie widać tak sypie
Moje dziecię chore i siedzieć musi w domu

Pozdrawiam!
kasik778 13:08, 16 gru 2012

Pooglądałam co to za cuda u ciebie, piękny lampion, ze świeczką w ciemności na pewno wygląda bardzo nastrojowo, bombki bardzo fajne, w moim guście
pozdrawiam