Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje zmagania ogrodowe

Moje zmagania ogrodowe

Welka 18:11, 12 gru 2012

Gosiu nigdy nikt nie sprawdzał jaka ziemia jest u babci, w tym miejscu co teraz rośnie parę krzaków kiedyś był piękny ogród z najpiękniejszymi malwami we wszystkich kolorach. Potem dziadkowie z niego zrezygnowali, posiali trawę i nic nie robili poza koszeniem. Strasznie łyso tam było, zwłaszcza jak się pamiętało to wcześniejsze. Postanowiliśmy kupować im krzaki absolutnie bezproblemowe, żeby nic nie musieli przy nich robić. Pojawił się bez, świerki conici (te akurat są problemowe bo łapie je coś tam, przędziorek chyba), babcia dosadziła róże i floksy, moi rodzice rh i hortensje ogrodowe (w sumie problemowe jak się później okazało, bo loteryjnie kwitną), ciocia juki, ja kupiłam ostatnio limkę. Babcia powoli nabierała ochoty na wiecej roślin, bo z tymi nie było większych problemów (rosną w trawniku i tylko naokoło trzeba kilka chwastów powyrywać) i przynajmniej ma jakies zajęcie (na przykład niepotrzebne okrywanie) i ogromnie się cieszy jak jej później wszystko kwitnie (no, oprócz przędziorkowego świerka).
Także może i jest tam kwaśna ziemia, pewności nie mam, ale na pewno specjalnie nikt jej tam nie dawał
Mala_Mi 18:35, 12 gru 2012

No, wreszcie właściwe teorie czytam.. jak ma rosnąc i się spodoba to urośnie.... i tego się trzymam w swoim ogrodzie Mogę skakać nad 1 czy 2 roślinkami, ale nie nad całym ogrodem.......
Bo ptaki to ptaki, a krzaki to krzaki...... kfiatuchy - to kfiatuchy..... Ma nas cieszyć a nie sprawiać ból głowy Na początku rozpaczałam nad każdym chabeziem, a teraz mówię trudno.. inne też mi się podobają, a miejsca coraz mniej Żal by mi było tylko dużych okazów.. na któe trzeba czekać kilka lat... i roślin prezentów bo to wartość sentymentalna.....
Welka 18:41, 12 gru 2012

Tak sobie pomyślałam, że jak wkleisz mi tu ptaka to go normalnie usunę, chyba ze jakiegoś kurczaka pieczonego byś podała, to bym zniosła mój ptasi kompleks, ale na szczęście mądre madrosci o roślinach. Jeśli chodzi o rośliny i ich miejsca w ogrodzie to po cichu liczę nawet, ze mi jedną hortensję ogrodową (kwitła bestia tylko raz jak ją kupowałam) coś trafi zimą, bo mam na jej miejsce inny plan. Może niech całkowicie nie umiera, bo ją gałązkami okryłam, ale jak nie zakwitnie wymeldują ją od siebie do rodziców albo teściowej, a w jej miejsce wsadzę szczepionego iglaka. Do roślinnych prezentów też się bardzo przywiązuję, najbardziej jak M da mi wolną rekę i sama sobie taki prezent wybiorę
Mala_Mi 19:14, 12 gru 2012

Ha, ha..... takich prezentów od M co sobie sama kupiłam to cały prawie ogród
A pieczonego ptaka ci nie wkleję, bo gotować nie umiem
No chyba, ze taki

A wiesz, że niektóre rośliny zagrożone eksmisją... się poprawiły
zuza12 09:03, 13 gru 2012

My z M założyliśmy w ogrodzie hospicjum. Mieliśmy kilka thujek, które wygladały tragicznie i właściwie nadawały się do wyrzucenia. Było nam ich szkoda i wetknęliśmy własnie w takim miejscu, które nazwaliśmy hospicjum. Zapomnieliśmy o nich i wcale tam nie zaglądaliśmy. Bardzo sie zdziwiliśmy, jak po dwóch miesiącach zobaczyliśmy piekne zielone thuje z nowymi przyrostami.
Welka 20:14, 14 gru 2012

Witam!
Aniu, fanką gotowania też nie jestem, gdyby nie M i dzieci nawet do garków bym nie podchodziła. Jak mam dokładny przepis to coś mi się czasami uda, a tak to same podstawowe dania, bez udziwnień, tak między nas trzy rozdzielono umiłowania, że kuchnię dostała młodsza siostra, uwielbienie do zbierania grzybów starsza siostra, a ja miłośc do kopania, przesadzania i grzebania w ziemi
Zuza, czytałam u Ciebie o wczorajszym -17, u mnie dziś z -12 i pierwszy raz Kinię musiałam odwozić do przedszkola, bo było za zimno. Kilka storczyków w domu tak załatwiłam, że wyniosłam do innego pokoju żeby nie straszyły, a one pięknie odżyły

Dziś udało się zrobić zdjęcie ptakom, jakimś, powiedźmy że zdjecia z daleka i nie rozpoznaje

Robiłyśmy dziś pierniczki z przepisu Gabrieli - jak mi się udały to wszystcy powinni spróbować je robić
( https://www.ogrodowisko.pl/watek/1193-pierniczki-swiateczne?page=12 )

Welka 20:17, 14 gru 2012

Kilka ciut bardziej brązowych, na pewno wina piekarnika, bo przeciez nie ja o nich zapomniałam

eliza3 20:48, 14 gru 2012

Ale fajne piernikowanie, chyba jutro się wezmę, wszyscy piernikują więc i ja...
Fajnie, że masz pomocników, też bym chciała, aby takie malutkie rączki mi pomogły.
Urszulla 23:53, 14 gru 2012

Poczytałam o jukach....Rh wspaniałym babci......a teraz zachwyciłam się pierniczkami......S. mnie już ściga.....ale że jutro ma mecz będą w niedzielę się piekły.Pozdr.
monteverde 00:22, 15 gru 2012

Widzę rączki Kindzi przy robieniu pierniczków, pochwal ją ode mnie bo ślicznie Wam wyszły a dla Kindzi buziolki przesyłam