Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje zmagania ogrodowe

Moje zmagania ogrodowe

Welka 22:10, 18 maj 2013

Wczoraj robiłam syrop w pędów sosny. Samych zdjęć podczas robienia nie udało się zrobić (kto obrywał takie świeczki, wie jak kleją się ręce), ale napiszę co i jak:
- zbiera się średniej długości pędy sosny (zbierałam do wiadra po jakiejś farbie, tak około 3/4 wiadra chyba 10 l starczyło spokojnie na duży słoik taki 4,5l), tylko nie ogołocić całego drzewa, trochę z jednego, trochę z drugiego...
- zaopatrzeni w jakieś dwie pary rękawiczek jednorazowych (szybko się sklejają i rwą, a domycie klejących rąk jest trudne) czyścimy pędy, nie trzeba zrywać całej tej brązowej otoczki, ale usunąć wszelkie pajęczynki, niteczki, ewentualne robaczki -uczciwie piszę, że czyściłam każdy pęd, zajęło mi to wczoraj około 1,5 godziny;
- układamy warstwę oczyszczonych pędów i przysypujemy cukrem, znów dość ciasno (ale też bez ubijania) i cukier - na słój 4,5 l poszedł 1 kg cukru;
- ustawiamy słój w jasnym, słonecznym miejscu i co kilka dni potrząsamy, po miesiącu można zlać przez gazę do małych buteleczek/słoiczków, w zeszłym roku na próbę część pasteryzowałam, część nie - jedne i drugie wytrzymały w piwnicy i przy początkach kaszlu podawałam dzieciakom

wczoraj było do samej góry, dziś już opadło

po odkreceniu widać, że na górze cukier się nie rozpuścił i dlatego trzeba co jakiś czas potrząsnąć

Welka 22:11, 18 maj 2013

Gosiniak napisał(a)
Śliczne zdjęcia, tulipanki piękne, te pełne robią wrażenie i kolor taki delikatny.....śliczne,
zakupy bardzo udane widzę, też będę szukała żurawek, trawek, jako wypełniaczy, niedługo będę miała koło siebie targi ogrodnicze może coś się uda kupić z listy.
Pozdrawiam sobotnio, właśnie wychodzi słonko, bo do tej pory padało.

Pełnych tulipanów na pewno dokupię, żurawek tez dosadzę - w czerwcu ma przyjść następna dostawa.
U mnie w końcu wieczorem choć chwilę padało, bo już naprawdę było sucho.
Pozdrawiam
monteverde 22:28, 18 maj 2013

Ewelinko jak po tym syropie hamował się kaszel? kwiatuchy ładne , wróciliśmy dzisiaj w deszczu ładnie zlało ogród, mam nadzieję, że padało też u Ciebie?
danuta_szwajcer 12:31, 20 maj 2013

Gratuluje syropu Co roku obcinam ale u mnie to srodowisko jest tak zanieczyszczone, ze zawsze sie obawiam, ze to moze nie bedzie zdrowe? Pozdrawiam
Megi 16:08, 20 maj 2013

Po prostu zaskakujesz z tą sosną
Welka 19:48, 21 maj 2013

Musiałam zrobić chwilę odpoczynku w nauce przed jutrzejszym egzaminem.

Aniu, teraz rozchorowałam się i leczę się m.in. zeszłorocznym syropem, jak tylko zaczyna drapać w gardle to piję, ale jak złapie mnie mocny suchy kaszel (zresztą u dzieci było to samo) to nie działa, bardziej jest łagodzący, przeciwzapalny niż przeciwkaszlowy.
Danusiu, nie wiem czy syrop z takich pędów byłby dobry, nie znam się na absorbowaniu przez rośliny różnych zanieczyszczeń, trzeba by poczytać o tym
Megi, ja często sama siebie zaskakuje i to nie tylko z sosną Kiedy będziesz na targach - w niedzielę czy sobotę?

Zdjęć z ogrodu za dużo nie mam, bo zachwaszczony na maksa, ale nie mam jak pielić, bo egzamin.
do znudzenia white feather

pierwszy irys, który zakwitł, najczęściej puszczały tylko liście i gniły po jakimś czasie, tego kupiłam, bo był tani i wsadziłam w najgłupsze miejsce w ogrodzie, a ten zakwitł

sasanka

rh którego udało mi się nie uśmiercić przez zimę

Trzymajcie jutro o 14 kciuki
Pozdrawiam
zuza12 22:48, 21 maj 2013

Masz jak w banku. O 14 robię przerwę w pracach ogrodowych i trzymam kciuki.
monteverde 23:33, 21 maj 2013

Ja też tylko nie daj plamy
Welka 21:26, 22 maj 2013

Witam!
Zuza, Ania - dzięki, plamy nie dałam
Zdałam, prezentacja bardzo się podobała, na pytania odpowiedziałam, największym stresem było czekanie na samą ocenę, ale nie było najmniejszych zastrzeżeń. W sobotę mam w szkole święto rodziny i potem w końcu jakieś dwa tygodnie luźniejsze w szkole, to odchwaszczę ogród
Pozdrawiam
martaibartek 00:09, 23 maj 2013

Ewelinka GRATULACJE!!!!!!!!