Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

wiunia 21:43, 21 kwi 2015

jolka napisał(a)

Z trzech ... 40?? To nieźle zaszalałaś Wioletka
Ja moje też dzieliłam jesienią, były marniutkie, ale po ogoleniu niemal do zera zaczynają nabierać wigoru A jak tam Twoje grabiki??

Pozdrowienia zostawiam

Witam Cię

Poszalałam były takie duże, że pomyślałam aby je podzielić na malutkie, bo te mi tak szybko nabrałay masy, że hej! Początkowo miałam plan podzielenia każdą na cztery , ale i tak wygladały wielkie więc ciachałam dalej... teraz drżę, żeby się przyjęły i zrobiły takie srebrne. Pozdrawiam serdecznie!
wiunia 21:59, 21 kwi 2015

A grabiki całkiem, całkiem już mają zielone listki (oczywiście nie wszystkie niektóre "mają czas" tak im się przynajmniej wydaje)
Zielona 22:01, 21 kwi 2015

Wiuniu, dereń sibirica /zielone liście i bardzo czerwone pędy zimą/ oraz sibirica variegata /białoobrzeżone liście i czerwone pędy zimą/ rosną bardzo duże, kiedy się ich nie tnie. U mojego Sąsiada mają 3m wysokości. Niestety w takiej formie dolne pędy drewnieją i brązowieją jak pnie. Dlatego dobrze jest co roku nisko ścinać derenie. Posadzić je można co 60cm (szybszy efekt), a nawet co metr, bo od dołu zawsze się rozrastają.

Jeśli interesuje Cię niższa odmiana, to moim zdaniem najładniej wybarwia się midwinter fire.

Tutaj dereń sibirica jesienią i zimą:
/spójrz, ile ponad siatką wystają pędy/

Zielona 22:32, 21 kwi 2015

Małe derenie to:
ivory halo - ten rośnie prawie w kulkę:

https://www.google.pl/search?q=dere%C5%84+ivory+halo&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=p7M2VeO5MIPOygODlYHwDQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=657

i ten, o którym wspomniałam wcześniej, midwinter fire, który w mojej ocenie jest najbardziej zjawiskowy.

https://www.google.pl/search?q=dere%C5%84+ivory+halo&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=p7M2VeO5MIPOygODlYHwDQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=657#tbm=isch&q=dere%C5%84+midwinter+fire
wiunia 22:46, 21 kwi 2015

Zielona napisał(a)
Małe derenie to:
ivory halo - ten rośnie prawie w kulkę:

https://www.google.pl/search?q=dere%C5%84+ivory+halo&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=p7M2VeO5MIPOygODlYHwDQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=657

i ten, o którym wspomniałam wcześniej, midwinter fire, który w mojej ocenie jest najbardziej zjawiskowy.

https://www.google.pl/search?q=dere%C5%84+ivory+halo&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=p7M2VeO5MIPOygODlYHwDQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=657#tbm=isch&q=dere%C5%84+midwinter+fire

Marta jesteś nieoceniona Piękne te derenie i faktycznie midwinter frie jest cudny!!!
Dzięki!!!!!
Zielona 22:48, 21 kwi 2015

Bardzo proszę, Kochana.
wiunia 22:54, 21 kwi 2015

Martuś, teraz zostanie mi tylko upolować takie przez internet jakoś nie mam zaufania, a może powinnam mieć?
Uparłam się na derenia, który ma kolorowe łodygi zimą i nawet nie myślę czy bedzie pasował na przedłużeniu rabaty z hortkami i rozplenicami, trudno musi
O rany uciekam - o 5 pobudka
Ściskam serdecznie!
Zielona 22:56, 21 kwi 2015

Derenie pasują do tego zestawu! Jak nie znajdziesz, to powiem Ci, gdzie w Poznaniu na rabatach miejskich rosną

A poważnie: sama ich szukam, bo uważam je za najładniejsze, więc jak w końcu znajdę, to dam Ci znać.
wiunia 23:03, 21 kwi 2015

Zielona napisał(a)
Derenie pasują do tego zestawu! Jak nie znajdziesz, to powiem Ci, gdzie w Poznaniu na rabatach miejskich rosną

A poważnie: sama ich szukam, bo uważam je za najładniejsze, więc jak w końcu znajdę, to dam Ci znać.

Marta trzymam za słowo (o tych rabatach)

Jesteś nie do podrobienia
Mysza 08:30, 22 kwi 2015

Wiolu ładnie podzieliłaś kostrzewębędzie dużo czuprynek
Ja chyba z 2 tyg.temu widziałam w ogrodniczym takie bardzo czerwoniaste krzaczki.Założyłam, że to derenie,ale nie sprawdzałam.Jeśli chcesz to zobaczę