Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

wiunia 19:10, 22 kwi 2017

wiunia 19:16, 22 kwi 2017

Potem krótka wizyta w szkółce, bo prawie zamykali - w sobotę do 13 czynne więc sprint między roślinami

Berberyski, ubiorek wiecznie zielony i coś ładnego podobnego do lawendy ale nie zapisałam nazwy i teraz nie wiem co to !!!
wiunia 19:18, 22 kwi 2017

I jeszcze oleander...oczywiście biały i teraz będę miała wyzwanie to podobno trudna roślina sasanki były słabiutkie więc nie kupiłam.
JoannA 19:23, 22 kwi 2017

Wiuniu
A ta roślinka co nazwy nie zapisałaś to nie jest modrzewnica (Andromeda).
Zazdroszczę że mogłaś popracować w ogrodzie. U mnie na tyle zimno i takie wiatrzysko że choroby można się tylko nabawić.
Pozdrawiam serdecznie
wiunia 20:06, 22 kwi 2017

JoannA napisał(a)
Wiuniu
A ta roślinka co nazwy nie zapisałaś to nie jest modrzewnica (Andromeda).
Zazdroszczę że mogłaś popracować w ogrodzie. U mnie na tyle zimno i takie wiatrzysko że choroby można się tylko nabawić.
Pozdrawiam serdecznie

Tak, tak modrzewnica!!! Asiu jesteś Wielka! A wiesz może coś na jej temat (jaką ziemia, stanowisko...)nie miałam czasu zapytać Pani w szkółce ale w necie pewnie coś znajdę tylko co z doświadczenia to z doświadczenia
wiunia 20:14, 22 kwi 2017

W mnie teraz też masakra wichura z gradem na zmianę z deszczem
JoannA 20:15, 22 kwi 2017

To krzewinka z wrzosowatych.
Lubi wilgotne podłoże bogate w humus.
Rośnie w pełnym słońcu lub w półcieniu.
Może rosnąć w ogrodzie lub donicy. A kwitnie od kwietnia do czerwca.
Miałam ją w poprzednim ogrodzie i rosła na skalniaku.
JoannA 20:23, 22 kwi 2017

Z oleandrem podołasz Wiuniu
Przez parę lat miałam u siebie ładny okaz na tarasie. Zimowałam go w garażu, ale jak był już ogromny oddałam.
Wymagania i pielęgnacja oleandra wcale nie są zbyt wysokie. Uprawiasz w donicach w uniwersalnej ziemi kwiatowej. Latem należy go obficie podlewać. Ziemia w doniczce nie może wyschnąć. Młode rośliny trzeba przesadzać co roku, a starsze w miarę potrzeby. Gdy roślina ma za mało światła, rośnie szybko w górę, dlatego należy wiosną przycinać pędy. Pamiętać również trzeba o tym, że zakwitną pędy zeszłoroczne - skracamy je tylko o połowę.
Od maja do września powinien stać w słonecznym, ciepłym miejscu na tarasie lub balkonie, a zimujemy go w jasnym, przewiewnym pomieszczeniu w temperaturze około 5C. w okresie zimowania podlewać sporadycznie niewielkimi dawkami wody.
Wstawiłam u siebie zdjęcie mojego oleandra.
Katkak 20:31, 22 kwi 2017

Wiuniu odbierz priv
wiunia 23:31, 22 kwi 2017

JoannA napisał(a)
Z oleandrem podołasz Wiuniu
Przez parę lat miałam u siebie ładny okaz na tarasie. Zimowałam go w garażu, ale jak był już ogromny oddałam.
Wymagania i pielęgnacja oleandra wcale nie są zbyt wysokie. Uprawiasz w donicach w uniwersalnej ziemi kwiatowej. Latem należy go obficie podlewać. Ziemia w doniczce nie może wyschnąć. Młode rośliny trzeba przesadzać co roku, a starsze w miarę potrzeby. Gdy roślina ma za mało światła, rośnie szybko w górę, dlatego należy wiosną przycinać pędy. Pamiętać również trzeba o tym, że zakwitną pędy zeszłoroczne - skracamy je tylko o połowę.
Od maja do września powinien stać w słonecznym, ciepłym miejscu na tarasie lub balkonie, a zimujemy go w jasnym, przewiewnym pomieszczeniu w temperaturze około 5C. w okresie zimowania podlewać sporadycznie niewielkimi dawkami wody.
Wstawiłam u siebie zdjęcie mojego oleandra.

Asiu bardzo dziękuję za pomoc. Czyli jeszcze powinien stać do połowy maja w pomieszczeniu. A kupiłam go w szkółce, gdzie stał na zewnątrz. Mam nadzieję, że nie zmarzł.