Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

leon60 23:17, 11 lip 2013

asc napisał(a)

Solniczka w zbliżeniu... że wzięłam kiepski aparat.. a teraz pada deszcz i sie trochę przymknął kielich I pszczółka odleciała

dzieło sztuki ! chyba bym siedziała cały dzień i się w niego gapiła
Mala_Mi 23:30, 11 lip 2013

wiunia napisał(a)
Aniu u Ciebie rośnie cudna katalpa kiedyś widziałam chyba zdjęcie powiedz mi kochana czy przy tarasie mogę posadzić takową? tylko mam dylemat czy szczepioną na pniu czy zwyczajną? chcę aby dała mi cień jak podrośnie, a że ponoć rośnie szybko więc o niej pomyślałam Słyszałam, że te szczepione nie kwitną Pozdrawiam serdecznie!

Chwilkę trwało, ale musiałam poszukać pomocy "dydaktycznych "
Możesz taka posadzić przy tarasie, tyko kupuj wysoko szczepioną ,bo korona rośnie wielka i rozłożysta
I polecam odmianę żółtą Aurea
Nie kwitną katalpy które rosną w ładne kulki odmiana Nana, ale one koronę też maja mała i trudno od nich liczyć na cień Rosną dość wolno.

Tu wyszperałam w necie odmianę co kwitnie a szczepiona dość wysoko....
http://www.iglaki24.pl/p18134,catalpa-bignonioides-aurea-surmia-bignoniowa-aurea-pa-160-200cm-c-25-160-220cm-w.html

U nas w szkółkach widziałam odmiany takie zwykłe i szczepione na różnych wysokościach... i trudno w niej liczyć na obcięcie dolnych gałęzi, bo gałęzie rosna promieniści z jednego jakby miejsca.... można zmniejszyć koronę, wyciąć całą gałąź, ale nie da sie konarów "umiejscowić wyżej".

Popatrz o co mi chodzi..

Mala_Mi 23:44, 11 lip 2013

Kindzia - Kondzio ma rację... ale tym razem na szczęście lotos stoi w płytkiej wodzie i blisko brzegu..... ale nóżki się umoczyły

Danusia - tam jest kilka krzaczków.. tylko maja pecha, bo średnio co półtora sezonu je przesadzam... a niezbyt to lubią, ale jakoś się zbierają do kwitnięcia I znów je będę przesadzać Ale jak przekwitną )

Bogdzia, Ula i inni... sorki jak kogoś pomijam... buziam ograniczam liczbę postów Bo mi czasu brak

Bociuś - nie zdążyłam zrobić zdjęć, a po południu zaczęło z nieba takie brzydkie i mokre...

Agata
- pięknie Ci się rozrosła lawenda

Iza ,Marzenka - wniosek - każda lawenda jest ładna, każda na swój sposób.. lawenda to lawenda

Konstancja - rób te kjuby i pisz książkę... nie bojaj się ciąć bylin .... jak brzydkie albo coś nie halo..tnij.... one odrosną z korzeni ... z nielicznymi wyjątkami dobrze znoszą też przesadzanie Kokoryczkę też przycinam jak mi sie robi brzydka, wtedy wypuszcza na nowo piękne listki.. które też są śliczne. Część jeżówek obawiam się, że będziesz musiała wyrzucić bo się nie zmieszczą.. ale łatwiej wyrzucić niż posadzić podobne nowe Jeżówka rośnie w objętość przez ok. 2-3 lata... potem już jest stała.. w gabarytach... wiec jeszcze się poszerzy Na Kamasutrę sie napatrzyłam w Indiach .. i to dzieła sztuki a nie ugi-bugi dla dorosłych... Kocham Indie... i chyba stąd mam taki sentyment do lotosu Zawsze marzyłam by jeszcze raz polecieć i tak kilka miesięcy sie powłóczyć...... chyba mało realne, to chociaż taki lotos ... a na starość sprzedać tu wszytko a tam zamieszkać... tanio, ciepło... a do Kaszmiru na narty. Kaszmir teraz w rejonie zapalnym, no i ogrodu przecież nie zostawię
Mala_Mi 23:51, 11 lip 2013

Basiu - wpadłam na chwilkę ,a już dwie godziny lekcyjne odpisuję

Evchen - prawie BB ?? Gaurę też kupiłam w tym roku pierwszy raz.. i jeszcze jest w doniczce..
Jeżówki też są różne, niskie wysokie, bardziej rozłożyste i mniej.... ale tak co 30cm..będzie bardzo gęsto .. i fajnie Ja lubię gęsto..ale jak posadzisz co 50cm.. (mówię o jeżówkach o rozmiarach normalnych) to pół metra szerokości spokojnie Kiedyś pokazywałam moje jeżówki Irence i mam posadzone co 25 - 30cm.... to ta kępa białych z liliami... a obok są różowe.. już pierwsze dziś kwiatki sie pokazały. Tojesć orszelinkę trzymam dla Pszczółki ale jak będziesz u ALinki, to jeszcze mogę gdzieś kawałek skubnąć

Mala_Mi 00:01, 12 lip 2013

Weroniko - tylko nie zazdrościć, bo mi padną Przedziorek mi zmasakrował w tym roku Luciferka.. ale jakoś sie obronił..a ja mu pomogłam chemią Ale już nie taki ładny Właśnie mówię do M, że gdybym ja doprowadziła do kwitnienia lotosu, to chyba bym pękła z dumy..a tak cieszę się, że poznałam Mariusza i jestem z niego bardzo dumna

Ola - ja latam do niego co przerwa w pracy

A teraz idę spać.. a zaległosci u Was mi rosną

Margarete 02:38, 12 lip 2013

asc napisał(a)
Brzózka z liliowcami...aż żal będzie to rozwalić

zbliżenie

A czemu chcesz "to" rozwalić Aniu ? to super wyglada przy tej brzozie taki wianuszek z liliowców, naturelistycznie i kolorow, i pięterka takie są....fajnie !

Witam i pozdrawiam, dziekuje ze do mnie zaglądasz
Margarete 02:56, 12 lip 2013

Ach no i zapomniałam napisać że dołączam sie do grupy porażonych urodą twojego kwitu lotosu... jak to brzmi pieknie : Kwiat lotosu...... a jak wygląda !!!
Moja kroksmia mi nie wyrosła a twojej zazdroszczę, bo zawsze podobały mi sie jej kwiaty.
Kupiłam cebulki , wsadziłam w domu do donicy bo na dworze był snieg a one kiełki wysuwały już, pielęgnowałam, podlewałam, wyniosłam na taras po przymrozkach i.....kicha ... ani jedna cebulka nie wzeszła... cos źle zrobiłam pewnie, bo kupiłam ja pierwszy raz.....
Bogdzia 06:58, 12 lip 2013

A mnie wyrosły krokosmie od Ciebie ale nie wszystkie . Na poczatek dobre i to , moze sie rozmnożą , ale na razie do kwitnienia bardzo daleko.
Małgosiu nic źle nie zrobiłas , pewnie coś z cebulkami było nie tak. Ja w tamtym roku ponad 50 cebulek posadziłam i wyrosły tylko trzy , miały wysokośc 20cm ale zakwitły. Jak Ania przysłała mi w tym roku paczkę to jej cebulki były olbrzymami w porównaniu do tych które ja kupiłam w internecie.
Kindzia 08:46, 12 lip 2013

Buziolek tylko dzisiaj, bez pisania
beta 09:04, 12 lip 2013

byłam...widziałam....podziwiam...i uśmiech zostawiam