Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Madzenka 22:13, 22 sie 2013

Cleome zachwycam się co roku w naszym ogrodzie botanicznym. Rośnie mieszanka białyh, rożowych, fioletowych
butterfly 22:16, 22 sie 2013

Aniu, pomyslałam, że kto jak kto ale ty pewnie bedziesz wiedziała
Poszukuje rozchodników, tych duzych, i zeby kwitły na wściekle różowo lub karminowo.

Znasz może szkółki, które go maja?
Mala_Mi 22:38, 22 sie 2013

Ewa - dziękuję za kwiatki, a ślimaki są fuj.. dlatego robię pogrom

Sebek - nie oglądaj wybiórczo.. wtedy zobaczysz, że wszytko jest typowo ogrodowe.. ale zapomniałam .. oglądałeś rzeźbmy w angielskich ogrodach.. i teraz tak sie jakoś samo kojarzy

Ela - za jasnofioletowe możemy zrobić machniom na białe.. z wysianej paczki... wzeszły wszystkie.. kilka nasionek dałam mamie, a ona podzieliła sie sadzonkami z sąsiadką.. i w całej paczce był tylko jeden fioletowy.. który poszedł do mamy sąsiadki Może uda sie jej zebrać nasionka...ale warto mieć plan awaryjny

Aniu - zrywałabyś boki, jakbyś dziś mnie oglądała w kuchni... w przepisie pisze, "podgrzać olej tak by na tyle był ciepły aby wieczka słoiczków zassały" .. niby proste.. tylko jak sprawdzić ile już olej ma temperatury....... palca nie włożę (M sugerował, że jak odejdzie skóra z palca to za ciepłe). POdgrzewam.. myślę, że ok.. wlewam do słoika, a tu sie wszytko smaży , słoik pęka. Robię drugie podejście tym razem krócej.... sprawdzam za pomocą kropli wody (M sugeruje by wrzucić muchę i sprawdzić czy sie białko ścina). Wszytko pryska i chlapie.. odrzucam garnek na drewniana deskę do krojeni... deska dymi, tłuszcz jeszcze bardziej... No maskara.
M stwierdza "Widzę, ze sie bierzesz ostro za gotowanie, chyba jednak ten czujnik pożaru zamontuję".

Dla ścisłości.. raz kuchnia się paliła..... palił się okap i było wesoło.... też od tłuszczu na patelni... zapalił się.. Dobrze że synuś zaszedł do kuchni, gdzie pertraktował z ważna osobą ważne sprawy służbowe... krzyczy "POŻAR" ja lecę... łapię palącą sie patelnie ,ale jak próbuję wybiec z patelnia z domu, to ogień przechla sie na boki od pędu powietrza i mnie parzy.. rzucam patelnie na podłogę.. a synuś ze stoickim spokojem przeprasza, że kończy rozmowę, "ale biuro się pali..... ". Cały czas w tle leciały moje okrzyki.... Ciekawe co sobie prezes pomyślał????

Bogdzia - ja wysiałam w marcu do mikrodoniczek w domu, w ziemię do rozsady.... i tak sobie stały w tych doniczkach do czerwca Acha.... bardzo długo kiełkowały..... myślałam, że już nic z nich nie będzie... tak samo u mamy długo kiełkowały. Za to po wsadzeniu do gruntu nabrały strasznego przyspieszenia... wyższe ode mnie.. i ciągle rosną ... za rok też posieję... robię dla nich i dla aksamitek wyjątek.... i astry niebieskie.... Sałata i pomidory...... i dość doniczek na parapetach

U mamy rosna w kompletnym piachu.... w samym piachu..... jak widzę ten piasek u mamy to sie dziwię ze wogle jej cokolwiek rośnie ..

Michalina - dzięki już lecę po przepis A M niech leci po te czujniki Szanse na pożar rosną

Magda - kolejna o kosmatych myślach..... a kfiotków to u mnie nie widziałaś ?????

Marzenka - jak się też zachwycasz.. to znaczy, że jestem normalna Też sie zachwycam
Mala_Mi 22:53, 22 sie 2013

butterfly napisał(a)
Aniu, pomyslałam, że kto jak kto ale ty pewnie bedziesz wiedziała
Poszukuje rozchodników, tych duzych, i zeby kwitły na wściekle różowo lub karminowo.

Znasz może szkółki, które go maja?

W Tyczynie kupiłam duże rozchodniki.. różowe.. ale jaki róz nie pamiętam..... a nazwy już chyba nie znajdę.. ale to były wielkie sadzonki...

Mam rózne rozchodniki, ale nawet teraz nie określę ani odmian, ani kolorów... mam jednego o ciemnych liściach i o ciemnych kwiatach.... i wysoki ładny jest.. ale foto nie znalazłam Rośnie na parkingu a tam zdjęć nie robię
Większosć rozchodników chyba kupowałam pod Tarnowem.. po lewej stronie.. jadąc do Tarnowa... Pani ma bardzo dużo rozchodników. W Rzeszowie u Pana Bylinowego jakieś rozchodniki widziałam, ale chyba z tych wysokich nie rzuciły mi sie w oczy, ale też nie szukałam.... i pomysłów mi brak gdzie jeszcze można kupić.... a w Giedlarowej nie ma??
Moje takie są (z różowych i czerwonych) .. i chyba są spod Tarnowa..

Madzenka 23:27, 22 sie 2013

No i ja się pytam gdzie mam posadzić rozchodniki....
leon60 06:42, 23 sie 2013

Świetne te rozchodniki Aniu, dobrze że mam miejsca sporo to moze i u mnie zagoszczą
AgnieszkaW 07:54, 23 sie 2013

Aniu, opis Twoich zmagań kuchennych - bezcenny Kwiatki masz fajne. Pozdrawiam serdecznie
Madziarzeszow 08:07, 23 sie 2013

Widzę ,że Twoja wojna wygrana... ja wciąż walczę i ciągle są dogrywki .Jedną bitwę wygrają ślimary , a drugą ja i tak ciągle.... Deszczu prawie nie było , ale im wystarczyło by wyleźć , a było tak pięknie...
Mala_Mi 08:10, 23 sie 2013

Marzena, Ola Rozchodniki będą rosły wszędzie... w półcieniu, na patelni , w kamieniach i w normalnej glebie..
Znalazłam jedno foto tego o ciemnych liściach.. ale kwiat jest z końca sierpnia, potem przebarwia sie na ciemniejszy kolor

Są też o prawie białych kwiatach i pstrych liściach..

Zalety: rosna wszędzie, szybko startują wiosną, nie trzeba nawozić i podlewać, jedyna pielęgnacja to wyciąć wiosną przekwitłe łodygi i niestety lubią to mszyce czasami trzeba czymś zszałerować, ozdobne całą zimę .

Miłego dnia........ u nas słoneczko próbuje sie przebić ... deszczu dalej nie ma... zimno...... +17

danuta_szwajcer 08:16, 23 sie 2013

Ale masz cudne cleome No a pomidor rewelkaMiłego dnia