Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 10:57, 25 sie 2013

Rench napisał(a)
Ty jesteś wszechstronna
Mam nadzieję cichą,że mój bylinowy hibiskus będzie podobnie piękny. Póki co dopiero w pąkach.

Hibiskus Cię zaskoczy za rok To rośnie wielgaśne.. ale zaczyna kwitnąć dopiero końcem sierpnia .. i ma 1,5m wysokosci (lub lepiej) i co najmniej zajmuje metr szerokości, wiosną startuje bardzo późno... możesz go podsypać korą by nie umarzł i da radę
Mój na fotce na prawo od łopaty i hortensji Pinki Winky w ostatnim rzędzie.. Po przesadzeniu trochę go zmasakrowałam i sie zaczęły łamać pędy, więc te co trochę jeszcze sie trzymały podwiązałam do patyków . Wygląda nieestetycznie, ale parę gałązek uratowałam..
Najniższy rząd to kupiłam jakąś miniaturową odmianę astrów, w kolorze fioletu. .zrobię całą obwódkę , bo ładne... niestety muszę dokupić.I mam nadzieję, że jeszcze będą... nazwę gdzieś zapisałąm ale gdzie???
A tak wogle to i tak do przeróbki...
astry - jesień...
potem serduszka Aurora... kwitnie V-VI..ale woli półcień.. dłużej kwitnie. Moje stały w doniczkach w cieniu wiec do tej pory kwitną..... ale
za nimi niskie piwonie chińskie "Little Medicine Man" - kwitnienie nałoży sie z serduszkami.. i co pomiędzy czerwcem a jesienią???? Po prawej jeżówki.. od lipca.. w tle rozchodniki....
Będzie roszada...

A to ten aster, nie wiem jak wyświetla ale kolor bardzo intensywny

Mala_Mi 11:11, 25 sie 2013

Marzena2007 napisał(a)

Mówisz że to może byc nawóz....? Moje mam w słoiku i obserwuje.....

To na 100% jest nawóz Taki sypałam na rabatach...i jeszcze gdzie niegdzie wygrzebuję go.. i jest tylko tam gdzie sypałam..sypałam tylko cebulowym. A na foto jest we floksach .. szkółki do doniczek sypią nawóz długodziałający .. nie są w stanie bawić się we florowity przy tej ilości doniczek, a rośliny stoją w doniczkach długo.... By towar sie sprzedał musi być ładny, a ładny to nawożony...

Popatrz jak wyglądają granulki.. i po jakimś czasie jak sie to ściśnie otoczka z czegoś tam pęka z trzaskiem.. wypłukało ze środka nawozy, a otoczka sie zostaje często dłużej niż nawóz..

http://www.e-trawa.pl/product_info.php?cPath=404&products_id=5552

http://151polska.pl/DLUGODZIALAJACY_NAWOZ_DO_ROSLIN_500g_EZ034-i2848.html

http://www.ogrodowe24.pl/index.php?p4043,solucote-6-m-cy-dlugodzialajacy-nawoz-rhododendrony-azalie-wrzosy-wiaderko-3kg-solufeed

Szukam fotek granulek..... bo swój nawóz już dawno zużyłam, ale dodawałam taki i do roślin balkonowych..... dlatego bez histerii.. bo z rozpędu powyrzucacie i dobre rośliny...

A ja muszę eksmitować zebrinusa.. nie konweniuje.. tylko już nie mam gdzie... zaczynam wystawiać sprzedaż roślin na allegro I będzie na rarytasy lub nawozy

Mala_Mi 11:14, 25 sie 2013

monteverde napisał(a)
Piękne zdjęcia Aniu dobranoc no i różyczka z Gosi ogrodu

Dzięki Aniu.... nie wyrabiam i prawie do nikogo nie zaglądam... ale spotkanie śledzę na bieżąco

Dla ciebie w rewanżu moje najładniejsze wrzosy Najbardziej lubię te pączkowe.. będę Was katować fotami

Mala_Mi 11:19, 25 sie 2013

Konstancja30 napisał(a)
z aktualizacji danych nową rabatą jestem urzeczona ... no a bergenie na brzegu mniam ... mam do nich wariacką słabość ... żurawki w półkolu też mniam ... nie no ta rabata to miodzio już jest ... nawet gdybym miała pekaesem jechać muszę ją jesienią na własne oczy zobaczyć ...

Wsiadaj w PuKaeSa .. odbiorę Cię z przystanku... i sama nie wiem czy lepiej jak kwitną wrzosy, czy jak liście są kolorowe w Twojej alejce Najlepiej 2 razy a może i 3 Co to dla Ciebie wsiąść w PuKaeSa

Jeszcze lewa strona nie kończona.. ba...jeszcze nie zaczęta... mam ochotę wyciepać tego serba.. nie konweniuje.. (za taczką)... ale powoli zmienia sie.... tylko za bardzo powoli

I w drugą stronę..... już bez warzywniaka i kompostownika... dobre posunięcie z przeprowadzą warzywniaka i szklarni....... ten mój Muś to ma chłop głowę na karku... to jego pomysł gdzie wyciepać
Tu po prawej Serb..... do wyciepania... ale gdzie??? Ale mi zasłania widok na rabatę.... niedługo zacieni wszytko..

Mala_Mi 11:26, 25 sie 2013

Sebek napisał(a)
Ania - ja na szczęście pracę w kamieniołomach mam już za sobą...no chyba, że znów się mi zmian zachce....I powiem Ci, że z przyzwyczajenia cofnąłem się o 6 stron, a tu tylko dwie natrzaskane....I w tym miejscu przypomniał mi się sławny Wielebny, który mówił pamiętne słowa Wiedz, że coś się dzieje!!! I dzieje się u Ciebie dużo

Dzieje sie nie tyle dużo co dłuuuugo.... już mnie ta rozbabrana rabata do szewskiej pasji doprowadza... od kwietnia rozwalone to wszytko..

Ale wrzosy kwitną... te posadzone tymczasowo rok temu w cieniu - do przekopania... ale rabata nie skończona.... oj zima mnie zastania z nią Dziś przy niedzieli głupio pójść i tłuc młotkiem.. wiec siadam do roboty.. na jutro muszę skończyć projekto... bo mnie zlinczują.. wiec do Was już nie pozaglądam... ale zanosi sie na przerwę w pracy, za miesiąc, wiec będę nadrabiać I może kulki w końcu posadzę
U Ciebie jestem na bieżąco

Więc wrzosy..by tylko 2 stronek nie było

Mala_Mi 11:43, 25 sie 2013

Michalina napisał(a)

Po każdej wizycie u Ciebie mam ochotę na wszelkie prace.Podobnie miałam w piątek od rana do wieczora, resztę darni którą urobiłam musiał już mąż wywieżć bo nie miałam siły wideł wziąć w rękę.Do dzisiaj ledwo chodzę i ....tu cyt, Twojego męża pięć razy to przestawię bo wiosną okaże się ,że coś nie gra.
Mam wrażenie,że to zabawa w kotka i myszkę ale lubię to

Miłego niedzielnego odpoczynku życzę

Michalina - a może z ogrodem jak z króliczkiem.... nie chodzi o to by go złapać, ale by gonić go

Wiec z tej okazji pomieszałam kostrzewy z jeżówkami niskimi.. jakoś sama kostrzewa mi nie leżała
Zresztą dużo przekopałam już na nowej
Mala_Mi 11:49, 25 sie 2013

Luki napisał(a)
No i dlatego ubolewa nad swoją kostką mimo, że praktyczna to mam teraz niemały problem, żeby ją ruszyć. No ale musze ożywić jedną rabate i dosadzić żurawki

Rozplenica przecudowna, ja 2 lata temu zostałem oszukany w jednym ogrodniczym, moja wygląda jak jakaś trawa z pola i nie ma zamiaru kwitnąć

To ją wyciepaj Szkoda trzymać drapaka ... ja rok temu kupiłam rozplenicę i pokazywałam jakie mam.... za 8-10 zł kupisz w szkółce i za rok będzie efekt.. a trawy polnej mamy dużo na polach... wiec po co to trzymać w ogrodzie

U mnie wszystko musi być ruchome, bo ja działam bez planu i bez zastanowienia.. ale te roszady mi sie podobają Chociaż czasami sie denerwuję na siebie..za pomysły .....
A to rabata która dostałą obwódkę..... bo nie miała... od razu schludniej wygląda.. i kosić łatwiej..

agniecha973 12:45, 25 sie 2013

Ania, wrzosy masz cudne. Te pączkowe rzeczywiście ekstra wyglądają, wyraźniejsze są. Dokupiłam sobie kilka takich.
Rabaty, które tworzysz, bardzo mi się podobają. Masz to szersze spojrzenie i wiesz co kiedy kwitnie i wiesz jak zestawić, żeby ciągle coś wzrok przykuwało. Ja się dopiero tego uczę.
Głosuję za przesadzeniem serba (nie pisz wyciepać, bo brzmi jakbyś mu krzywdę chciała zrobić, a ty tylko przesadź spokojnie), bo lepiej teraz niż jak urośnie większy, a wyraźnie tu zasłania widoki, nawet teraz jak mały.
Jak już wystawisz rośliny na all, podaj linka na PW
Mala_Mi 13:07, 25 sie 2013

Agnieszka.... jest mały problem.. nie mam gdzie go przesadzić
Niebieskiego świerka zostawię, ładny akcent kolorystyczny, a już wiem, ze choinki można przycinać, to go trochę będę temperować ...

Jeszcze nie wstawiam, ale trochę, duże trochę traw muszę sie pozbyć ... tyle się wykosztowałam to może trochę odzyskam Ale to raczej wiosną..... teraz trudno nawet je wykopać i wysłać, bo ogromniaste..
Ciągle sie zastanawiam skąd wziąć kasę na ogród.. a przecież kasa u nie sama rośnie I kupujący tez będą zadowoleni,, bo co jak co, ale trawy to mam dobre

A z tym komponowaniem to idę metodą prób i błędów .. Tych drugich więcej...
Wrzosy w za dużym cieniu... do przesadzenia.. tak się wszytko rozrosło, że cień sie zrobił, a go nie było

Gigantyczne hosty na wystawie południowo-wschodniej... latem zawsze padają ...

Oj kiepskich posunięć mam dużo Ale łopat też mam dużo
Sebek 13:17, 25 sie 2013

Z tym allegro to dobry pomysł Bardzo dobry Myślę, że klientów będziesz miała dużo - zwłaszcza z ogrodowiska