Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mathildis 19:48, 25 sie 2013

Muszę pomyśleć o takim zakątku u siebie.
Masz w cieniu czy na słońcu? Ja chyba wolałabym na słoneczku.

asc napisał(a)
Kilka obrazków .. i do spania... w miedzy czasie oglądam spotkanie w Kubusiowie

Cudne te wrzosy właśnie takie muszę sobie dokupić ewentualnie kwitnące na biało z żółtymi igiełkami

asc napisał(a)

... moje najładniejsze wrzosy Najbardziej lubię te pączkowe.. będę Was katować fotami

Konstancja30 19:50, 25 sie 2013

asc napisał(a)

Też wychodzi taki gil... w środku jest woda z resztkami nawozu...
Podobnie wyglądają jaja opuchlaka jak i kulki nawozu.... dobrze jakby Marzenka dopytała sie u fachowców jak to rozróżniać...

http://www.chrysanthemums.info/ailments/p-vine-weevil.htm

http://pnwhandbooks.org/insect/node/2765/print

Tu znalazłam podobny problem..... ale okazuje sie ,że to nawóz Osmokte .. nie tylko my sie zastanawiamy
http://www.growsonyou.com/question/show/29684

http://www.entomology.umn.edu/cues/blackvw/blackva.html - tu pisze, że jaja są mniejsze od 1mm i jest foto

To foto ze strony http://www7.inra.fr/hyppz/RAVAGEUR/3otisul.htm

http://doneganlandscaping.com/blog/2013/06/07/vine-weevil/ - tu są pokazane jaja....

To już prawie doktorat..

właśnie prawie doktorat ... sadziłam dziś hosty z Obi ... kulki wydłubałam ... strzelały płynem ... mam kulki z nawozem są twarde i nie strzelają ... wsadziłam je do słoika z ziemią ... po miesiącu sprawdzę czy regularnie podlewane strzelają cieczą ... to wariactwo ... ale trudno jak zbiorowe szaleństwo to ja bardzo owszem
Sebek 19:55, 25 sie 2013

Ania - ja też mam chwastnicę w trawie.....Zresztą na stówę zauważyłaś.....Podobno na to jest Puma Uniwersal firmy Bayer.
Konstancja30 20:13, 25 sie 2013

Anuś i bardzo ważne jak się te pączkowate wrzosy nazywają ... bo obłedne są ...
Rench 20:16, 25 sie 2013

To ja mam chyba jakieś inne chwaścisko,bo Twoje ma zielone listki tylko,a moje już przy ziemi miały nasiona,tak się uwijały żeby mi zagrandzić wszystko.
Mala_Mi 20:31, 25 sie 2013

Marta - super, że żyjesz i sie odezwałaś Dawno Cię nigdzie nie widziałam...

Mira - już się doedukowałam co to jest .. to kostrzewa trzcinowa, która wchodzi w skład mieszanki traw... przyszło suche lato... oszczędzanie z wodą i to cholerstwo sie rozrosło, a reszta zmarniała.... i trawnik wygląda jak wygląd.... mi się to nie podoba wcale.... drę to draństwo, ale to chyba walka z wiatrakami..... dosieję w wydarte miejsca (bo chodzę i wydzieram)... a kiedyś może posieje nowa trawę, ale już bez tego składnika... trawnik zielony, ale jaki brzydki!!!!

Filip - wydawało mi sie że są rośliny jedno i dwuliścienne... i na takie są herbicydy.... a o szerokolistnych to jakoś nie słyszałam... tzn są rośliny szerokolistne, ale dla nich chyba nie wyodrębniono środka który by je eliminował Ale mogę sie mylić ...
Trawnik jest koszony 2 razy w tygodniu.. już częściej nie da rady.... jedno koszenie to ponad 4 godziny

Weroniko - tych ślimaków to nawet kaczki nie jedzą.... tego nic nie jje... dlatego się mnożą bo nie maja naturalnych wrogów

Mhatildis - widzę, że nie będzie problemu z nowym lokum dla zebrinusa
Moja kępa traw rośnie na pełnym słońcu od wschodu do zachodu słońca.. ale druga taka jest juz częściowo zacieniona i też rośnie ......
Wrzosów żółtych kwitnących na biało nie mam.... ale mi to połączenie nie pasuje, bo na żółtym białęgo nie będzie widać.. będzie mdłe i bez wyrazu A wrzosy urzekają kolorami Potem zaschnięte też są ozdobą zimą i wczesną wiosną

Sebek - oj tam oj tam.... może i widziałam, ale już zapomniałam Dziś dzień doktoratów.. wiec co to mam w trawniku już wiem.. i to nie chwastnica... tylko skład mieszanki trawnikowej kostrzewa trzcinowa... którą do tej pory regularnie pieliłam... i nie było tego... na tej części przy tarasie, bo dalej już była... i to w wielkiej ilości.. zresztą tamta trawa była beznadziejna i od razu stwierdziliśmy, że ta cześć trawnika pójdzie do wypalenia i siania ponownie.. w dodatku jak posialiśmy trawę przyszła ulewa i nasiona zmyło... Pamiętam co kupiliśmy i niestety w skłąd wchodzi 10% tego dziadostwa.... teraz mam go 60%

Konstancja - C.v. Kinlochruel (90%)

Renata - już wyjaśniłam co mam... czyli mam to co sobie kupiłam Tylko jak było 10% to sie dało pielić 3%, a 7% umykało w tłumie
Mala_Mi 20:38, 25 sie 2013

Konstancja30 napisał(a)

właśnie prawie doktorat ... sadziłam dziś hosty z Obi ... kulki wydłubałam ... strzelały płynem ... mam kulki z nawozem są twarde i nie strzelają ... wsadziłam je do słoika z ziemią ... po miesiącu sprawdzę czy regularnie podlewane strzelają cieczą ... to wariactwo ... ale trudno jak zbiorowe szaleństwo to ja bardzo owszem

W ramach doktoratu chodzę i szukam gdzie jeszcze dawałam nawóz w granulkach... wiec tam gdzie jest sucho... i granulki wysuszone, to pękają łupki i wysypuje sie proszek lub prawie nic (w zależności od stopnia wypłukania substancji.. kolor można określić na szary.
Granulki które są w ziemi i maja chociażby znikomą porcję wilgoci... to też trzaskają przy pękaniu....ale w środku jest maź albo już sama woda.... zabarwienie lekko szarawe.
To wiem, że są na pewno granulki nawozowe... sadziłam floksy.. i też widziałam granulki.. co pokazałam na foto.... i są to na pewno granulki, bo były tam też i w innym kolorze.. takie jak raz dostałam w promocji z jakieś firmy przy zakupie cebul.... ewidentnie był to nawóz.. opuchlak by na dnie nie skłądał jaj tylko pod powierzchnią ziemi, albo przy korzeniach.. a to wyglądało, jak by ktoś sypnął ziemi, porcję granulek i dopiero posadził roślinę... tak samo było w każdej doniczce.. I nikt mi nie powie, że opuchlaki są takei cwane i w każdej doniczce zastosowały tę samą metodę.... floksy posadziłam z kulkami Będę je obserwować... jaj sie wykluwają po 2 tygodniach?? Kurde zapomniałam... niestety tylko dostępne opisy są w obcym języku... wiec mam problem z przyswajaniem informacji. Jestem wzrokowcem.

http://www.entomology.umn.edu/cues/blackvw/blackvc.html

Z tego co rozumiem.. to jaja są 2-3 tygodnie.... i są składane w ściółce lub u podstawy rośliny. WIec nie mogą być głęboko w doniczce
Językowi jakby co to mnie poprawić.... nigdy nie uczyłam sie języka angielskiego
Magda70 20:40, 25 sie 2013

asc napisał(a)
M stanął na wysokości zadania i zrobił mi foto .... wiedział, że potrzebne na forum...... przeglądam dziejsze foty i patrzę.. a tu ja w kamieniołomach..

W życiu nie pokażę tej fotki mojemu M...kazałby mi przykład brać
Welka 21:21, 25 sie 2013

Aniu, te hosty z Holandii zamawiałam z koleżanką z innego forum (od Jana van den Top), ona zajęła się całą procedurą, mi pozostało wybrać i zapłacić. Podobno nie jest to zbyt skomplikowane, ale ona jest jego stałą klientką i już wie co i jak.
Podaj nick z alle, będę u sprawdzonego sprzedawcy rośliny kupować
Pozdrawiam
marzena 21:28, 25 sie 2013

Ania, jak zwykle ruch u Ciebie..
wrzosy białe przepiękne ! ale z wrzosami jest tak, że szalenie lubię je oglądać u kogoś...mnie sie nie udają ...
prace przy kostce granitowej - super, ale wcale mnie to dziwi, umiesz mnóstwo rzeczy wykonać, nie tylko na twardym gruncie ...
a ławeczkę z rozplenicami i miskantami na podłożu koła z kostek granitowych ( wraz z towarzyszącym widokiem) podziwiam od momentu, jak na niej usiadłam na chrzcinach u Ciebie