Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 20:33, 02 lis 2013

monteverde napisał(a)

Aniu wiem, że Jest White jak napisałam to pomyślałam, że to może być ona masz tu linka z jeżówkami jak klikniesz na zdjęcie to masz wszystkie wymiary jeżówki, weź sobie w zakładkę i w razie czego będziesz miała http://www.vitroflora.pl/pl/oferta/byliny/echinacea__jezowka, a masz może Secret Love?

Aniu - z jeżówek można doktorat zrobić.. odmiany są bardzo podobne i różnią sie tak małymi detalami, że idzie ogłupieć.. Secret Love nie mam.. śliczna czerwona... mam tylko dwie czerwone.. Papaya ognista o ciekawym kształcie i Hot Lava o wielkich kwiatach. Ostatnie zakupy robiłam z myślą, że pamiętam, albo że mam zapisane na doniczkach.. a potem zapomniałam odczytać, zapomniałam zapisać... i sie porobiło..

To jest jeżówka Pink Sorbet lub Secret Romans .. za cholerkę już nie dojdę którą wzięłam.. jeszcze poszukam, czy nie wstawiłam jednak kartki z nazwą..

Ale i tak najbardziej lubię moje zwykłe jeżówki purpurowe białe i różowe Gdybym miała miejsce to posadziłabym z nich cała łąkę, a tak mam tylko dwie duże kępy i trzecia olbrzymia kępa z doubledecker (po czasie przestaje dostawać kogutki i wygląda jak zwykła )

No i liczę na szał ciał z malutkiej Piccolino.. chyba najmniejsza jaką widziałam Za to bardzo żywotna...

agniecha973 21:03, 02 lis 2013

Mam jeżówkę Milkshake i ona zmienia się bardzo podczas rozwoju. Najpierw nie wygląda na pełną, dopiero w miarę rozkwitu jej środek się napełnia, więc najprawdopodobniej zdjęcie Ani pokazuje ją na którymś z etapów do pełnego rozkwitu, a katalogi i sklepy pokazują tylko zdjęcia "końcowe".
popcorn 21:06, 02 lis 2013

Ognista kupa - uśmiałam się Sporo masz tych różnych jeżówek! U mnie najwięcej zwykłych, pustych, te rosną jak głupie, te "kombinowane" dużo słabiej.. no i się nie rozsiewają, w ogóle nasiona jakieś trefne, zbierałam i próbowałam posiać, rosły tylko te "zwykłe". pozdrawiam!!
Mala_Mi 21:15, 02 lis 2013

Bogusia - mi się ogólnie takie ogniste kupy podobają Zwłąszcza jak już nie ma miejsca na nowe.. a w końcu kupowanie nowego to największa przyjemnosc

Ciociu Małgoś - szukaj miejsce na jaką kupkę ognistą

Bogumiła - przesadź może w inne miejsce... miałam moje pierwsze i kiepsko rosły, po przesadzeniu oszalały... możesz też im pomóc i ścinaj przekwitnięte kwiatki.. odmianowe raczej na pewno nie powtarzają cech... wiec z nasionek żaden pożytek.. szybciej się rozmnożą przez podział.. piszą, że tak sie daje, ale tego nie lubią.. będę eksperymentować...... z mojej kolorowej kupy wyrosło takie coś... i w żaden sposób nie przypomina niczego z ognistej kupy.... czekam co będzie z siewek za rok.. tym razem ich nie wypieliłam.. dla eksperymentu
Przymrozki załatwiły kwiaty.. ale nie widać by to było żółte lub czerwone Nie przypomina też żadnej jeżówki jakie mam.. duży jeż.... płatki różowe z dodatkami koloru..

A inne siewki z podstawowych odmian takie same.. to wszytko siewki Zawsze je pieliłam.. a w tym się zostały.... są wszędzie Foto kiepskie

elzbieta_g 21:16, 02 lis 2013

nasuwa mi się tylko jedno slowo: piękna kępa
Mala_Mi 21:19, 02 lis 2013

agniecha973 napisał(a)
Mam jeżówkę Milkshake i ona zmienia się bardzo podczas rozwoju. Najpierw nie wygląda na pełną, dopiero w miarę rozkwitu jej środek się napełnia, więc najprawdopodobniej zdjęcie Ani pokazuje ją na którymś z etapów do pełnego rozkwitu, a katalogi i sklepy pokazują tylko zdjęcia "końcowe".

Dokładnie tak jest... jeżówki tak sie zmieniają w trakcie, że cały czas są ciekawe i interesujące...
Rożne stadia rozwoju w zwykłej Albie

Wąskie płatki, zielony środek i płaski, a dojrzałe są zupełnie inne...
Mala_Mi 21:22, 02 lis 2013

popcarol napisał(a)
Ognista kupa - uśmiałam się Sporo masz tych różnych jeżówek! U mnie najwięcej zwykłych, pustych, te rosną jak głupie, te "kombinowane" dużo słabiej.. no i się nie rozsiewają, w ogóle nasiona jakieś trefne, zbierałam i próbowałam posiać, rosły tylko te "zwykłe". pozdrawiam!!

Te zwykłe są najładniejsze Patrz foto powyżej..
Odmianowe też mi sie wydaje, że nie powtarzają cech.. są robione w laboratorium.. i stąd ich cena
Ale w dobrych warunkach odmianowe też rosną świetnie... i nie potrafię powiedzieć gdzie im najcieplej.. na pewno muszą mieć słońca sporo. wtedy ładniejsze.. ale od północy też mam i fajne.. a od zachodu chyba najgorzej...
Mala_Mi 21:25, 02 lis 2013

elzbieta_g napisał(a)

nasuwa mi się tylko jedno slowo: piękna kępa

Ognista kupa.....
A obok nie lepiej .. też ognista wstęga.. cały zakątek mam taki ognisty..... i tulipany tu też takie

elzbieta_g 21:41, 02 lis 2013

to lilie?piękne
monteverde 22:03, 02 lis 2013

asc napisał(a)

Aniu - z jeżówek można doktorat zrobić.. odmiany są bardzo podobne i różnią sie tak małymi detalami, że idzie ogłupieć.. Secret Love nie mam.. śliczna czerwona... mam tylko dwie czerwone.. Papaya ognista o ciekawym kształcie i Hot Lava o wielkich kwiatach. Ostatnie zakupy robiłam z myślą, że pamiętam, albo że mam zapisane na doniczkach.. a potem zapomniałam odczytać, zapomniałam zapisać... i sie porobiło..

To jest jeżówka Pink Sorbet lub Secret Romans .. za cholerkę już nie dojdę którą wzięłam.. jeszcze poszukam, czy nie wstawiłam jednak kartki z nazwą..

Ale i tak najbardziej lubię moje zwykłe jeżówki purpurowe białe i różowe Gdybym miała miejsce to posadziłabym z nich cała łąkę, a tak mam tylko dwie duże kępy i trzecia olbrzymia kępa z doubledecker (po czasie przestaje dostawać kogutki i wygląda jak zwykła )

No i liczę na szał ciał z malutkiej Piccolino.. chyba najmniejsza jaką widziałam Za to bardzo żywotna...

ta dolna to Pink Sorbet, pełniejsza http://www.vitroflora.pl/pl/oferta/byliny/echinacea__jezowka Piccolino i Liliput też taki malusi

mam taka odmianę Cheyenne Sprit, że nigdy nie wiadomo jakie kolory będzie miała, w kępie mogą być żółte, pomarańczowe lub czerwone albo białe