Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 19:36, 18 gru 2012

A to dowód, ze nie do końca u mnie bojko jemioły.. mam bojkot kuchni i takich tam przygotowań świątecznych, bo mam nawał roboty....... nawet nie mam czasu myśleć o świętach i staram się nie myśleć by w czarna dziurę nie wpaść.. siły zbieram na ogrodowisku i dalej do zaległości......

A to, że bojkot nie jest celowy.. przed chwilą specjalnie dla ciebie zrobiłam.... M protestował przed pokazywaniem, bo lampek brakło...... się skurczyły..... obiecałam dokupić pomimo oszczędności kryzysowych.
Na foto została sie drabina do jutra .... ....

A sikorki sobie jadły z karmnika, a w tle widać M jak ubiera choinkę w lampki

Mala_Mi 19:42, 18 gru 2012

ana_art napisał(a)
słyszałam, że śniegu potrzebujesz? mogę Ci podesłać każdą ilość z dziką rozkoszą

Anuś, daj chociaż tyle by biało było.. patrz jak lampki smutno wyglądają bez śniegu
Konstancja30 19:44, 18 gru 2012

asc napisał(a)

i w ten oto przeuroczy sposób grudzień będzie mi się kojarzył z liliami !!! jakże idealnie i po "anusiowemu" ... lilie ... piesa na łące i te tam co Pszczółce pożyczyć możesz ... poddaje się ... lepszego bojkotu jemioły to jak żyje nie widziałam

a tam ... lilie Twoje to siem dołożę ...

Izuuś, tyś jak lekarstwo na całe zło.... no, leżałam ze śmiechu.....

Lilie owszem moje, Adaś owszem Twój... może tak machniom?????

hmmmm ... nie ... kofam Cię ale żadna normalna baba nie odda swoich sniadań dom łóżka ... żeby nie było Adaś ma wiele innych zalet ... właśnie donicę robi ... też iście świątecznie
kaisog1 19:44, 18 gru 2012

Ania będzie głupie pytanie.... czy Ty te lilie wykopujesz na zimę????
Mala_Mi 19:50, 18 gru 2012

Konstancja30 napisał(a)

i w ten oto przeuroczy sposób grudzień będzie mi się kojarzył z liliami !!! jakże idealnie i po "anusiowemu" ... lilie ... piesa na łące i te tam co Pszczółce pożyczyć możesz ... poddaje się ... lepszego bojkotu jemioły to jak żyje nie widziałam

a tam ... lilie Twoje to siem dołożę ...

Izuuś, tyś jak lekarstwo na całe zło.... no, leżałam ze śmiechu.....

Lilie owszem moje, Adaś owszem Twój... może tak machniom?????

hmmmm ... nie ... kofam Cię ale żadna normalna baba nie odda swoich sniadań dom łóżka ... żeby nie było Adaś ma wiele innych zalet ... właśnie donicę robi ... też iście świątecznie

No to faktycznie.... też bym nie robiła machniom
Ale patrz jak macha ogrodowiskowo

Welka 19:50, 18 gru 2012

asc napisał(a)

Witam!
Aniu lilie śliczne, ale wytłumacz mi jeszcze te nazwy azjatycka, orientalna, "normalna" - z czym to związane? Które to te skierowane do góry a które kwiatami do dołu - czy to jeszcze jakieś inne zależności?
Pozdrawiam

Ojj.. lilie to duży rozdział. Wszystkie praktycznie lilie to mieszańce.... nawet botaniczne potrafią być pokrzyżowane. Wniosek prosty, łatwo się krzyżują

Lilie azjatyckie i ich mieszańce i kwitną najwcześniej i są najmniej wymagające. Kwiatki mogą być też różne

Lilie matragon - to pochodne z lilii botanicznych, rosną bardzo wysokie..

Lilia candidium - to nasza św Józefa

Mieszańce trąbkowe

Mieszańce orientalne - pochodzą z Japonii i niestety to najwrażliwsze odmiany lilii.. w naszym klimacie

Mieszańce OT czyli orientpety.. mieszanka lili trąbkowych z orientalnymi - wielkie kwiaty i najczęściej bardzo mocno pachnące (ale nie wszystkie), kwitną jako jedne z ostatnich ...

Mieszańce LA - długokwiatowe z azjatyckimi (azjatyckie bardzo wrażliwe na zimno, a mieszańce jakoś sobie radzą )

Kwiatki mogą być wywinięte, w dół, w górę, trudno ustalić która jest która.. bez zrobienia doktoratu..... lub przeczytania na metce przy zakupie

O ludzie, aż tyle, to i na habilitację by się załapał.
Muszę zerknąc na karteczkę co kupiłam, bo zwróciłam uwagą tylko na kolor, a co to za jedne nie było istotne, ale teraz zmienia to postać rzeczy
Dzięki
Mala_Mi 19:52, 18 gru 2012

kaisog1 napisał(a)
Ania będzie głupie pytanie.... czy Ty te lilie wykopujesz na zimę????

Małgosia ja niczego nie wykopuję, tylko dalie.. bo nawet kany się zostały w gruncie.. jak zwykle zresztą... nie mam czasu na takie zabawy.. kiedy na emeryturze.. ale teraz u mnie tylko to co sobie potrafi radzić samo.... wyjątek robię dla dalii.....
Mala_Mi 19:55, 18 gru 2012

Dla Izy
LILIA ORIENTALNA STARGAZER - pomimo, że orientalna rośnie jako jedna z pierwszych u mnie.. i ma się dobrze.... zasypana ściółką z kory, bo lilie z wyjątkowym Św. Józefa lubią lekko kwaśna ziemie

Mala_Mi 20:09, 18 gru 2012

Ewelinka231281 napisał(a)
[

O ludzie, aż tyle, to i na habilitację by się załapał.
Muszę zerknąc na karteczkę co kupiłam, bo zwróciłam uwagą tylko na kolor, a co to za jedne nie było istotne, ale teraz zmienia to postać rzeczy
Dzięki

Dlatego ja patrzę na kolor, wysokość , termin kwitnienia... a reszta mi się też plącze i pisząc posiłkowałam się zapiskami Wiem, że są orientalne, azjatyckie, orientpety i mieszańce inne, matragon.
A te się dzielą na tygrysie, trąbkowe, turbanowe, kielichowe, dzwonkowe...

Lilie w naturalnym środowisku występują wyłącznie na półkuli północnej. Więc nie są to rośliny tropikalne....

A habilitacji nie będę robić.....

Konstancja30 20:12, 18 gru 2012

asc napisał(a)
Dla Izy
LILIA ORIENTALNA STARGAZER - pomimo, że orientalna rośnie jako jedna z pierwszych u mnie.. i ma się dobrze.... zasypana ściółką z kory, bo lilie z wyjątkowym Św. Józefa lubią lekko kwaśna ziemie

uwielbiam ją ... oj jak sobie przypomnę jak miło się tam siedziało ... ja kcem lato ... !!! ... no zaraz po świętach bo jednak swięta też kcem

musze sobie taką sprawić ... ... nie miałam w planach ale tak się tworzy historię ... w tym wypadku historię prawie ogrodu ... ja nie ma miejsca na gąszcze to każdy kfiatek musi mieć historię a ONA już ma