Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 11:27, 08 wrz 2014

Luki napisał(a)
Aniu, a mnie się ta rabata podobała chociaż nawet troszke Cię rozumiem bo już w czerwcu było tam baaardzo gęsto

Aniu nie denerwuj się już na te róże tak rok mamy okropny pod względem chorób. Mam u siebie lilie od 8 lat i nigdy na nic mi nie chorowały, zero plam na liściach zasilały kompost co roku. W tym roku wszystko gnije w różne plamki i plameczki i już muszę wszystko wyciąć i spalić to nawet nie chce myśleć jak wyglądałyby u mnie róże.
W sumie to mam nerwa na te lilie bo zazwyczaj wycinałem w połowie października i do tego czasu przynajmniej zielona plama była na rabacie.. teraz już będzie pustką straszyć.

Łukasz masz rację.. moje lilie i inne byliny w tym roku wyglądają okropnie.. dużo już wycięłam bo straszy..... nawet żelazne odmiany chorują... Znów się powtórzę.. to wina tego, że nie było zimy i nie wytępiło zarazków chorobowych. W dodatku afrykańskie upały przeplecione z intensywnymi opadami deszczu.. czyli bardzo sucho i bardzo mokro ..
Tak sobie myślę, że jeszcze półtora miesiąca i znów będzie brzydko, zimno.. i ... złapałam chandrę.

To na wiosnę do demolki..

A to spróbuję jeszcze w tym roku chociaż z grubsza uładzić.. niestety byliny maja to do siebie, że co 3 lata pasuje odnawiać rabaty, bo wszytko dziczeje..

Katalpa jak zrobiła się łysa to nasadzenia drażnią.. i wiele innych miejsc.. i mykam uporządkować papiery firmowe.. miałąm nie zaglądać na forum bo rozprasza..

Aneczka 11:30, 08 wrz 2014

Ooo... bardzo ci dziękuję, to dla mnie niespodzianka, więc posadzę co 1m
Pszczelarnia 11:39, 08 wrz 2014

F. bardzo rozprasza. Już plany demolki wiosennej? Musiałam zobaczyć, co słuchać. Wszystko to marnośc nad marnościami, Anek. I tym optymistycznym akcentem , życzę miłego tygodnia.
kosolka 11:50, 08 wrz 2014

Dziewczyny.. Aniu, Ewko! I Wy w takim jesiennym nastroju paskudnym?.. Z takimi ogrodami pięknymi.. Nikogo nie omija?.. Słonecznie pozdrawiam!! I powrotu optymizmu życzę!
barbara_kraj... 12:03, 08 wrz 2014

O, puchar katalpy przepadł!
Milka 12:28, 08 wrz 2014

Ciut przesadzasz, po to aby przesadzać w ogrdzie Ania, wczoraj tylko sadziłąm i przesadzałąm, rąk nie czuję, ponad 30 tawuł japonica Gold Carpet do donic na domku letnim,jeszcze muszę pełno bluszczy złotych tam dać, zabawa na cały dzień...! koło 20 traw, berberysy i jeszcze mi brakuje do wykończenia rabaty parę roślin, rano zakupiłam, resztę zamówiłam
A znalazłaś coś jak rozmnażać rozplenicę Rubrum, bo ja nie.
malgorzata_s... 16:24, 08 wrz 2014

Anek nie wpadaj w chandręWe wrześniu ogród zawsze gorzej wygląda ja też nie przepadam za widokiem jesiennych rabat ale żeby od razu mówić że nasadzenia drażnią. Tam jak z obrazkaJa takie nasadzenia chcem Buziak
grupa_trzyma... 16:26, 08 wrz 2014

Ania, jak cudnie u was jesienią w ogrodzie. Jeżówy piękne. Nie wiedziałam, że należy je przycinać. Tylu rzeczy jeszcze nie wiem...pozdrawiam!
Urszulla 17:19, 08 wrz 2014

Do przeróbki ....powiadasz.....
MarekW 18:44, 08 wrz 2014

U mnie barbula też już zakwitła i chandra też się objawia - nie mam ochoty nic robić, ale się zmuszam do porządków ogrodowych. Aniu u Ciebie mimo jak to mówisz zbieraniny roślin to i tak jak w ogrodzie botanicznym. Podziwiam za siłę i zacięcie do przesadzania. Ja jeszcze ani jednej rośliny nie przesadziłem na inne miejsce od 3 lat, nie znaczy że dobrze posadzone, ale jakoś nie mam weny do tego.