Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Kasiek 21:11, 02 mar 2013

Jak ja Wam zazdraszam Biegam po Waszych ogrodach,niucham wiosenke,zapraszam ja do siebie i sprawdzam czy snieg u mnie przez przypadek o krztynke nie stopnial
Pozdrawiam cieplutko
Mala_Mi 21:34, 02 mar 2013

an_tre napisał(a)
Aniu tak wszędzie podczytuję, że robicie już radykalne cięcia w ogrodach, u mnie jeszcze jest mokro i wpadam w grząski grunt, trza mi odpuścić ale wiem co muszę pohakać nie wiem tylko na jaką wysokość przyciąć pęcherznicę diabolo, ma dwa lata i chciałabym żeby się trochę zagęściła, na razie nie dbam o kwitnienie Aniu możesz mi odpowiedzieć?

Tnij jak najwcześniej... one na początku nie rosną, a potem rosną 1,5 metra w sezon.. i jak nie zagęścisz od razu to będzie potem problem, bo obcięte grube badyle wysoko wyglądają fatalnie.. ja tak właśnie zrobiłam.. i zagęszcza mi się góra, a nie dół...co nie znaczy, ze dołem też nie są grube... ale widać, że ..jutro zrobię zdjęcie i ci pokażę o co chodzi.. Z tego powodu swoje już trzymam wysokie... tnę na wysokość wyższą ode mnie..czyli ile sięgam nożycami by ciąć bez drabiny . Jak nizej zetnę to będzie brzydka, bo nie byłą cięta A tak wogle to ją chyba najlepiej by ciać ze 2 razy w sezonie, aby mieć ładną. Tu widać że kształt jest kiepski.. jej wysokosc to ok. 1,5. minimum, a teraz jak tnę to ucinam co najmniej metr..
Mala_Mi 21:36, 02 mar 2013

anula_wn napisał(a)

wow ! będzie ognicho po robocie
no tak, duży ogród- dużo pracy
pozdrawiam Aniu!

Anula.. podziwiałam już u Irenki nowy Avatarek

Na ognicho brakło siły.. i za duży wiatr wieje
Mala_Mi 21:43, 02 mar 2013

hanka_andrus napisał(a)
Też dziś cięłam, i też nie skończyłam. Ale w międzyczasie wszystko poszło na gorejący stos!

Ja nawet stosu nie podpaliłam, bo wiało mocno.. dlatego reszta pocięta leży na rabatach, bo nie było sensu znosić i zbierac tego co wiaterek rozrzuci po ogrodzie
Trzymam rękę na pulsie z nowym wątkiem i nie widzę..... a chyba dziś pójdę spać jak biały człowiek..
Kindzia 22:00, 02 mar 2013

asc napisał(a)

Tnij jak najwcześniej... one na początku nie rosną, a potem rosną 1,5 metra w sezon.. i jak nie zagęścisz od razu to będzie potem problem, bo obcięte grube badyle wysoko wyglądają fatalnie.. ja tak właśnie zrobiłam.. i zagęszcza mi się góra, a nie dół...co nie znaczy, ze dołem też nie są grube... ale widać, że ..jutro zrobię zdjęcie i ci pokażę o co chodzi.. Z tego powodu swoje już trzymam wysokie... tnę na wysokość wyższą ode mnie..czyli ile sięgam nożycami by ciąć bez drabiny . Jak nizej zetnę to będzie brzydka, bo nie byłą cięta A tak wogle to ją chyba najlepiej by ciać ze 2 razy w sezonie, aby mieć ładną. Tu widać że kształt jest kiepski.. jej wysokosc to ok. 1,5. minimum, a teraz jak tnę to ucinam co najmniej metr..

Przede wszystkim DZIĘKUJĘ !!!!!!!

Wrzosy jeszcze ze dwa tygodnie, prawda? Diabolo tyż !!!!!!!!!!!!! W zeszłym roku sadziłam, ciąć rozumiem.

Czy to są admirałki Aniu? Bo takie duże krzaczki... Chyba inny berberys?
Kindzia 22:01, 02 mar 2013

Ja tylko dwie taczki niecałe miałam i lekko połamanam Mój Panie, siedzisz jeszcze?
Mala_Mi 22:13, 02 mar 2013

Kasiu, to admirałki.. tylko foto robione z poziomu ziemi.. są niskie ok. 0,5m wysokości
Diabolo też tnę i te inne też - tnij , ładnie sie zabęsci.. i jak nie żal ci kwatów, to pasuje 2 razy do roku. Zresztą ścięcie kwiatów ma tę zaletę, że się nie będzie rozsiewała, ja pęcherznice mam wszędzie.. Z drugiej strony lubię te kwiaty i torebki nasienne..
Ja wrzosy tnę jak jest już ciepło, a po cięciu pryskam na grzyba od razu. Teraz na opryski grzybowe za zimno. Ogólnie patrz kiedy mi zaczynają rosnąć wrzosy.. wtedy tnę.. Nie wiem czy to prawidłowo, ale bardzo mi się podobają wrzosy z zaschniętymi kwiatami, ta pora roku jest beznadziejnie brzydka... wrzosy po przycięciu nie są już tak ładne... wiec zwlekam z tym
Kindzia 22:21, 02 mar 2013

Pamiętam, że w tamtym roku cięłam późnym marcem, ciepło było wtedy, rozbierałam się do krótkiego rękawka. Przypomniałam sobie o tym dzisiaj i dlatego się wstrzymałam. Jakim na grzyba pryskasz?

Kindzia 22:22, 02 mar 2013

Moje admirałki jeszcze takie malutkie, przynajmniej mogę sobie popatrzeć u Ciebie jakie będą
an_tre 22:25, 02 mar 2013

asc napisał(a)

Aniu moje jeszcze nie są wysokie, nie mają nawet 1m wysokości, to ile im zostawić od ziemi?
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies