grama
08:57, 01 lut 2011
Dołączył: 24 paź 2010
Posty: 771
Piekę od dwóch lat własny chleb. Innego już nie jadamy. Mąkę kupuję w okolicznym młynie,przepis prościutki, polecam.
8szkl. mąki
Po ok. 4 łyżki: słonecznika, otrąb, płatków owsianych [nie musi być wszystko,mogą być inne dodatki]
2łyżki soli
Wymieszać składniki z ok.5 szklankami dobrze ciepłej wody.
Dodać uprzednio rozrobione z dwiema łyżkami cukru i ok.szklanką ciepłej wody drożdże-50g [tak,tylko tyle i nie mają być wyrośnięte,tylko wymieszane] i dokładnie wymieszać.
Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po ok. 1-1,5 godz. przelać[wyłożyć?] do natłuszczonych i wysypanych tarta bulką foremek i piec 70 minut w 180 st. z termoobiegiem.
Wszędzie piszę"około", bo trudno określić dokładnie, zależy od mąki, chyba. Ciasto w każdym razie nie powinno być za gęste ,a jakby co, to dosypać mąki ,dolać wody, sami wiecie i nie przejmować się
.
8szkl. mąki
Po ok. 4 łyżki: słonecznika, otrąb, płatków owsianych [nie musi być wszystko,mogą być inne dodatki]
2łyżki soli
Wymieszać składniki z ok.5 szklankami dobrze ciepłej wody.
Dodać uprzednio rozrobione z dwiema łyżkami cukru i ok.szklanką ciepłej wody drożdże-50g [tak,tylko tyle i nie mają być wyrośnięte,tylko wymieszane] i dokładnie wymieszać.
Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po ok. 1-1,5 godz. przelać[wyłożyć?] do natłuszczonych i wysypanych tarta bulką foremek i piec 70 minut w 180 st. z termoobiegiem.
Wszędzie piszę"około", bo trudno określić dokładnie, zależy od mąki, chyba. Ciasto w każdym razie nie powinno być za gęste ,a jakby co, to dosypać mąki ,dolać wody, sami wiecie i nie przejmować się
.
____________________
Pozdrawiam-Grażyna.Zielono mi!
Pozdrawiam-Grażyna.Zielono mi!