Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Mariusz 21:52, 01 lip 2013

Justyna napisał(a)
Dzięki Mariusz,
wiedziałam gdzie zapytać Dzięki też Aniu za dopełnienie odpowiedzi. Wiem już co i jak, zapisuję do inspiracji.
Gunnera we współczesnych trendach sztuki ogrodowej - brzmi interesująco.
Ciekawa jestem rozwinięcia. Pięknie masz w Bolestraszycach, wstyd się przyznać, ale strona wschodnia jest mi nie znana. A masz gunnerę u siebie w prywatnym ogrodzie?

Niestety gunnery u siebie nie uprawiam, ale oczywiście jest w planie. Rozwiniecie tego referatu zaskakuje, bo jako praktyk - podkreślam praktyk - nie próbuję ani nie myślę pouczać architektów o tym co zrobić z narzędziem jakim jest gunnera w ich rękach, a przedstawiam wizerunek tej rośliny, jak dobry samochód, jak bliską mi osobę, aby częściej stała się przedmiotem ich pracy.
Bogdzia 22:18, 01 lip 2013

Mariusz napisał(a)

Prace w ogrodzie dopiero się zaczną, pół ciężkiego turystycznego sezonu już minęło, teraz mam wreszcie czas dla siebie, postaram się wstawiać moje zmagania. Ja z brzydkiego kaczątka do czerwca 2014, (czyli do spotkania) muszę zrobić łabędzia, ale swojskiego .
Pozdrawiam i miłego wieczorku

Jestem pewna ze Ci się uda , masz tyle ciekawych roslin i pięknych że zachwyt gości zapewniony. Pozdrawiam Twoje piękne i sympatyczne Dziewczyny.
Justyna 22:27, 01 lip 2013

A kiedy masz tych Szuwarków we Wrocławiu? Daj znać. Zapraszam
Gunnera jest przeze mnie postrzegana jako roślina wymagająca (odpowiednia przestrzeń, pielęgnacja) jest też niesamowicie charakterystyczna i dominująca. Pamiętam, że jako dziecko bałam się jej podczas odwiedzin ogrodu botanicznego. Kojarzyła mi się z rośliną mięsożerną, bo widziałam kiedyś podobną w filmie, która pożerała ludzi
Mala_Mi 23:15, 01 lip 2013

Mariusz.... nie wiem jak Ci dziękować i Eli też ...
Mikołaj 1 lipca Tego to nie grali.. i Mikołaj dla grzecznych dziewczynek ... to już wogle niesamowite...
Dla mnie jesteś czarodziejem..... guru od roślinek wodnych, piwonii i wielu innych i oczywiście guner

Nie mam jak Ci podziękować.. bo słów brakuje, ale pomyślę Coś wymyśle...
I to nie chodzi, że dajesz piekne i oryginalne rośliny ..ale jak je dajesz

Zapraszam do siebie.. pora na rewizytę Oczywiście z dziewczynami

Ogród stworzysz taki, że nam szczęki opadną, bo wyczucie piękna masz w sobie A to 80% sukcesu
No i dużo roślin, których można tylko pozazdrościć Kolekcja piwonii i irysów powala na kolana
monteverde 11:20, 02 lip 2013

Mariusz a może zdjęcia chociaż tej piwoniowej kolekcji pokażesz? pozdrawiam, spotkanie super
Mala_Mi 14:08, 02 lip 2013

Latam po ogrodzie i szukam czym też Ci zrobić przyjemność.... . co mogę ukopać w z ogrodu byś nie czuł sie skrępowany
Kochasz irysy, a mi sie rozrosły na tyle, że mogę Wam dać..... zobacz czy takie chcesz
Takie miniaturki, u mnie rosną na skalniaku.. kwiatki są na 2-3cm I kwitną pierwsze bo na przełomie kwietnia i maja.

A dziś tak wyglądają.. ładna niska trawka.. będę je rozsadzać, bo chę powiększyć stan posadania, a już są gęściutkie, wiec można dzielić

Mala_Mi 15:14, 02 lip 2013

Mariusz.. mam żółtą piwonię drzewiastą i nie ścięłam kwiatów i mam nasienniki (czy jak się to nazywa)... nie chcesz nasion O ile coś z tego wyjdzie, bo to są raczej szczepione piwonie..
U siebie pokażę kwiatka by już nie zaśmiecać ci wątku.
Mariusz 15:29, 02 lip 2013

Z nasion cech nie powtórzy, my tak z żona na zasadzie domysłów, wręcz jesteśmy już specjalistami w rozpoznawaniu kolorów po liściach, sama widziałaś, jak szybko wybieramy kolory i gwarantuję , że w 80% trafiamy, ale odbiegam od tematu, tak, wezmę je i chętnie wysieję, jeśli się robi siew od 15 lat rok w rok, to nie czuje się ogromu czasu jaki jest potrzebny do zakwitnięcia. Wszystkie Panie chętne na te z siewu zapraszam po osobisty odbiór.
Bylem u Pszczółki w ogrodzie i o to mi chodzi o czym mówiłem, arboretum w Bolestraszycach oraz ogród botaniczny w Lwowie wzorowany jest na ogrodach Pawlikowskich z Medyki, ogród w Białymstoku na Versalu, a mój postanowiłem przejdzie metamorfozę na wzór pszczelarni, taki właśnie u mnie pasuje, wiesz to. I choć wszystkie ogrody są piękne, to ten siedzi mi w głowie - pozdrawiam Ewo z Pszczelarni. Mam sporo do napisania, ale i sporo pracy, tak więc do wieczora.
Pozdrawiam wszystkich
Mariusz 20:31, 02 lip 2013

Bogdzia napisał(a)

Jestem pewna ze Ci się uda , masz tyle ciekawych roslin i pięknych że zachwyt gości zapewniony. Pozdrawiam Twoje piękne i sympatyczne Dziewczyny.

Witaj, przy takim wsparciu wszystko będzie na medal
Mariusz 21:16, 02 lip 2013

Justyna napisał(a)
A kiedy masz tych Szuwarków we Wrocławiu? Daj znać. Zapraszam
Gunnera jest przeze mnie postrzegana jako roślina wymagająca (odpowiednia przestrzeń, pielęgnacja) jest też niesamowicie charakterystyczna i dominująca. Pamiętam, że jako dziecko bałam się jej podczas odwiedzin ogrodu botanicznego. Kojarzyła mi się z rośliną mięsożerną, bo widziałam kiedyś podobną w filmie, która pożerała ludzi

Zjazd odbywał się zawsze we wrześniu, w tym roku nie widzę jeszcze informacji.
jako soliter około 12 m2, ale wcisnąć ją można w kompozycje dużych bylin, najlepiej w obszerne kompozycje. Taki egzotyczny akcent w ogrodzie .