Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Mala_Mi 17:36, 09 lip 2013

Mariusz.. dużo jeżówek w odmianach po 10 zł jest w Rz. mogę ci napisać nazwy jak jesteś zainteresowany
Mala_Mi 16:19, 10 lip 2013

Twój lotos co jest teraz mój zakwitł Zapraszam na pokaz do mnie lub na wątek o lotosie
Pszczelarnia 16:56, 10 lip 2013

I ja sobie zrobię więcej liliowców, choć teraz już "po ogrodowiskowemu" mam dylemat z czym i gdzie.
Podobają mi się one same ze sobą we wstędze.

Podziw dla wykonanej pracy.
Acha, żeby było coś o przyjazności ogrodu mojego również: mieszka zaskroniec (więcej zaskrońcó: nie mam ślimaków, ropucha (ciekawe gdzie, bo woda tylko wartka) i jakiś drapieżnik rozprawia się z małymi kunami i gołębiami oraz innymi. Ptaków nie brakuje (dobrze, że już trochę ucichły, bo tego hałasu nie mogłam znieść).

Na innych przyjaznych mieszkańcach się nie znam. Ale jeż zimował pod irgami przy domu.
Mala_Mi 21:44, 10 lip 2013

Ewuś.. dochodzę do wniosku, że liliowce we wstędze prezentują się najlepszy, albo duża kępa jednakowych gdzieś po środku
Mariusz 22:41, 10 lip 2013

asc napisał(a)
Ewuś.. dochodzę do wniosku, że liliowce we wstędze prezentują się najlepszy, albo duża kępa jednakowych gdzieś po środku

Witajcie
Do jednakowych trzeba mieć rozrośnie te kępy, wtedy z jednej można pozyskać nawet 50 sztuk , do tego dążymy

A to lawendy, które najlepiej pachną? - nie wiem, to już nie obejmuje pojemności mojego mózgu , kupione na próbę.

W następnym roku zaczynam krzyżówki na irysach bródkowych, zdobyłem następne odmiany.

A to wybrała moja żonkiś, że też tym ogrodnikom chce się siedzieć i wymyślać takie duperele , jest tyle pięknych naturalistycznych roślin.
Kurde, ale gdzieś muszę posadzić, Ania wykopie tę sosnę i z nią posadzę.

Mariusz 22:50, 10 lip 2013

Wszystkim zaglądającym dziękuję, odpisze jutro , obowiązki na dopięcie dnia wzywają, niestety...

Dobrej nocy

Mala_Mi 11:32, 11 lip 2013

O kurde tyle się opisałam i nie kliknęłam wyślij....

To teraz w skrócie napiszę.. berberys jest śliczny ..daj go gdzieś na obwódkę... na słoneczko, sam rośnie w ładne kulki, po 3 latach co najwyżej drobna korekta, ale dobrze znosi cięcie.
Krzewuszka .. też fajna.. mam tech ich kilka, zrobię sobie z nich też niski żywopłocik.. bo do tej pory rosły w krzakach Ale juz wykopałam
Odnalazłam przy pomocy Renaty szkółkę... wiem gdzie jest.. na google wypatrzyłam
Mariusz 21:20, 11 lip 2013

Pszczelarnia napisał(a)
I ja sobie zrobię więcej liliowców, choć teraz już "po ogrodowiskowemu" mam dylemat z czym i gdzie.
Podobają mi się one same ze sobą we wstędze.

Podziw dla wykonanej pracy.
Acha, żeby było coś o przyjazności ogrodu mojego również: mieszka zaskroniec (więcej zaskrońcó: nie mam ślimaków, ropucha (ciekawe gdzie, bo woda tylko wartka) i jakiś drapieżnik rozprawia się z małymi kunami i gołębiami oraz innymi. Ptaków nie brakuje (dobrze, że już trochę ucichły, bo tego hałasu nie mogłam znieść).

Na innych przyjaznych mieszkańcach się nie znam. Ale jeż zimował pod irgami przy domu.

Witaj
Pięknie, bogactwo wszelkich form życia , ogród masz wyjątkowy, tak więc i gości nie brakuje. U mnie nudno, zmagam się z podszytem i mam step, ale życie szybko wróci.
Pozdrawiam

Mariusz 21:23, 11 lip 2013

asc napisał(a)
O kurde tyle się opisałam i nie kliknęłam wyślij....

To teraz w skrócie napiszę.. berberys jest śliczny ..daj go gdzieś na obwódkę... na słoneczko, sam rośnie w ładne kulki, po 3 latach co najwyżej drobna korekta, ale dobrze znosi cięcie.
Krzewuszka .. też fajna.. mam tech ich kilka, zrobię sobie z nich też niski żywopłocik.. bo do tej pory rosły w krzakach Ale juz wykopałam
Odnalazłam przy pomocy Renaty szkółkę... wiem gdzie jest.. na google wypatrzyłam

Dzięki za rady
Taki jak od Bogdzi

Mariusz 21:31, 11 lip 2013

Gabriela napisał(a)

Czytam że masz zamiar eksperymentować z irysami, z liliowcami też? Spróbowałam kiedyś krzyżować liliowce i miałam własne siewki, na kwitnienie których czekałam przepisowe trzy lata i przeżyłam wielkie rozczarowanie - były tak bure i brzydkie, że musiały zginąć.
Nie obcinam liści irysów bródkowych, chyba że przy dzieleniu, ale i moje w tym roku zrobiły się brzydkie po deszczach, więc chyba będę musiała to zrobić, odrosną do jesieni.
Tak w ogóle to zamierzam tu wracać i oczywiście też zapraszam.

Skazy na liliowcach często wychodzą, ale po krzyżowce prędzej trafi się ładny liliowiec niż irys. Ja nie krzyżuję, biorę siewki od znajomego i tak by poszły na wyrzucenie. Czasem naprawdę są ładne ma też kilka szczególnych liliowców, które bardzo lubię .
Pozdrawiam i zapraszam