Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Igiełkowy ogródeczek

Igiełkowy ogródeczek

Gabrysia_ 19:42, 06 sty 2013

gierczusia napisał(a)
A ja jak moje rozdzieliłam to mi oba szlag trafił

Eee no co ty?
może uszkodziłaś im korzenki?
Ja miałam kiedyś takiego mega giganta,z jednego zrobiły się 4szt,wszystkie żyją,rozdzieliłam koleżanki
Gosiniak 19:50, 06 sty 2013

Iza- najpierw wyznaczyłam rabatki, jakimś wężem ogrodowym można, kamykami, czymkolwiek co masz pod ręką i wzdłuż tego wycięłam kształty rabat, reszta do przekopania, tzn. ściągnięcie darni, można ją zostawić odwróconą a jak chcesz od razu sadzić to na kompost lub wywieźć na wysypisko. Potem ładnie wyrównać teren, musisz się zastanowić czy chcesz takie kanty jak ma Danusia czy kostkę czy jeszcze coś innego. Na koniec sadzisz i już. Ja miałam dowiezioną ziemię wcześniej, taką lepszą żeby trawa ładnie rosła, więc już nic nie dosypywałam na wierzch tylko dołki zaprawiam- daję urodzajnej ziemi z worków pod każdą roślinę i na tym koniec.

Jeśli chodzi o Garden Puzzle to robię tam takie wstępne projekty, bo wielu roślin tam nie ma i właściwie wszystko zmieścisz, później trzeba to skonfrontować z rzeczywistością, żeby dobrze ilość sztuk wyliczyć i sprawdzić czy faktycznie wszystkie zaplanowane rośliny się zmieszczą. Planuj rozsądnie, rób odstępy między roślinami, ja wiem że na początku to wygląda pustawo, ale później nie będziesz musiała przesadzać i rośliny nie będą musiały walczyć o pokarm i wodę. Ogród naprawdę szybko rośnie, dwa- trzy lat i już wygląda atrakcyjne i nie widać tych pustych miejsc. Bardzo ci kibicuję, mam nadzieję że coś tam rozjaśniłam, będę do Ciebie zaglądać.
Gosiniak 19:53, 06 sty 2013

Ten ostatni to bardzo przerasowiony czy ja dobrze widzę pióra na nóżkach, pewnie niewygodnie mu się chodzi... chyba , że lataniu pomagają, taki dwupłatowiec...

Też się dziwię co też czasami ludzie nie wymyślą, takie niektóre dziwolągi tam były, że nawet szkoda pokazywać, ani to ładne, a czy szczęśliwe też bym miała wątpliwości.
iza_1611 19:56, 06 sty 2013

Gosieńko dziękuję Ci za porady....
ja to już sama nie wiem czego ja chcę, bo chyba kawałek ogrodu każdej z Was

Gosiniak 19:57, 06 sty 2013

A co do storczyków, to najchętniej bym je tam razem zostawiła, tylko nie wiem czy tak długo pociągną w jednej doniczce....dzięki za wszystkie wasze doświadczenia.
iza_1611 19:58, 06 sty 2013

A jeśli chodzi o storczyka to ja również przesadzam - przesadzałam w zeszłym roku 3 sztuki
i teraz mam 5 sztuk - tylko jeden się popsuł

Powodzenia
Gosiniak 20:03, 06 sty 2013

Iza- ty masz taki wielki ogród, że możesz mieć po kawałku z każdego...heheh
Dobry początek już masz, oczko jak marzenie, a reszta dojdzie nim się obejrzysz i ogród zrobiony będzie.
iza_1611 20:10, 06 sty 2013

dzięki Gosiu za ciepłe słowa
ja jestem tak niezdecydowaną osobą, że aż się boję co z tym DALEJ hi hi hi

Pozdrawiam cieplutko i będę do Ciebie wpadała i może coś ściągnę
dorkow0 20:56, 06 sty 2013

Gosiu, co do Falenopsisów, to ja też odradzam przesadzanie... One lubią ciasno, a widać, że ładnie rosną, więc zostaw... Przesadzić zawsze zdążysz, teraz tylko czekaj aż zakwitną...
Gdzieś tu są spece od tych roślin, poszukaj w wyszukiwarce, to coś więcej poczytasz... Zbigniew Gazda ma całą kolekcję i ktoś jeszcze, ale nie pamiętam...
gierczusia 21:05, 06 sty 2013

Jeszcze Sebek chyba