Iza- najpierw wyznaczyłam rabatki, jakimś wężem ogrodowym można, kamykami, czymkolwiek co masz pod ręką i wzdłuż tego wycięłam kształty rabat, reszta do przekopania, tzn. ściągnięcie darni, można ją zostawić odwróconą a jak chcesz od razu sadzić to na kompost lub wywieźć na wysypisko. Potem ładnie wyrównać teren, musisz się zastanowić czy chcesz takie kanty jak ma Danusia czy kostkę czy jeszcze coś innego. Na koniec sadzisz i już. Ja miałam dowiezioną ziemię wcześniej, taką lepszą żeby trawa ładnie rosła, więc już nic nie dosypywałam na wierzch tylko dołki zaprawiam- daję urodzajnej ziemi z worków pod każdą roślinę i na tym koniec.
Jeśli chodzi o Garden Puzzle to robię tam takie wstępne projekty, bo wielu roślin tam nie ma i właściwie wszystko zmieścisz, później trzeba to skonfrontować z rzeczywistością, żeby dobrze ilość sztuk wyliczyć i sprawdzić czy faktycznie wszystkie zaplanowane rośliny się zmieszczą. Planuj rozsądnie, rób odstępy między roślinami, ja wiem że na początku to wygląda pustawo, ale później nie będziesz musiała przesadzać i rośliny nie będą musiały walczyć o pokarm i wodę. Ogród naprawdę szybko rośnie, dwa- trzy lat i już wygląda atrakcyjne i nie widać tych pustych miejsc. Bardzo ci kibicuję, mam nadzieję że coś tam rozjaśniłam, będę do Ciebie zaglądać.