Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Igiełkowy ogródeczek

Igiełkowy ogródeczek

iza_1611 18:58, 08 sty 2013

Gosieńko z przyjemnością oglada się Twój ogród - cudo!
Napisz tak dla mojej informacji co to za śliczny iglak w środku rabaty,
chodzi mi o choinkę z długaśnymi igłami - co to jest, bo jest śliczna
gierczusia 19:02, 08 sty 2013

A ja mam chyba w takim razie pecha czerwone berberysy rosną mi super a żółty i zielona errecta ( to jedyna nazwa , którą pamiętam , hhhihiii )... Zawsze kapryszą ... Jak nie plamy to mszyce ... Achhh , wieczne utrapiienie ... Ale i tak są fajowe !!!
Gabrysia_ 19:11, 08 sty 2013

Ja też lubię berberysy...
nieszka 19:22, 08 sty 2013

Gosia, śliczne masz te berberysy. Patrząc na nie aż chce się je zaprosić do ogrodu
Ja sobie w zeszłym roku kupiłam kilka sztuk berberysa atropurpurea nana i mam jeszcze zamiar kupić więcej i dać pod brzozy.
agata19762 19:27, 08 sty 2013

Gosiu cudnie tak elegancko u Ciebie !!!!!!!!!
zatęskniłam za wiosną po takim seansie.........
Gosiniak 19:38, 08 sty 2013

bociek napisał(a)
Gosia, kolejna dawka pieknego ogrodu Ja tez lubie berberysy ale jak nie musze przy nich pielic. Niestety u mnie szaleja powoje i skrzyp, na dodatek tam, gdzie pielenie boli i to doslownie

Ale to są takie okrywowe berberysy, jak je posadzisz w odpowiedniej odległości to ładnie zakryją powierzchnie i chwastów nie trzeba będzie wyrywać. Ale jak u ciebie tak szaleją to może faktycznie coś innego posadź, ja wiem jak to boli bo przycinam w sezonie dosłownie co tydzień swoje kulki z berberysu Atropurpurea Nana- strasznie szybko rośnie i jak zbieram później te gałązki to zawsze się trochę pokłuję, a tak wyglądają:

bociek 19:42, 08 sty 2013

Gosiniak napisał(a)

Gosia, kolejna dawka pieknego ogrodu Ja tez lubie berberysy ale jak nie musze przy nich pielic. Niestety u mnie szaleja powoje i skrzyp, na dodatek tam, gdzie pielenie boli i to doslownie

Ale to są takie okrywowe berberysy, jak je posadzisz w odpowiedniej odległości to ładnie zakryją powierzchnie i chwastów nie trzeba będzie wyrywać. Ale jak u ciebie tak szaleją to może faktycznie coś innego posadź, ja wiem jak to boli bo przycinam w sezonie dosłownie co tydzień swoje kulki z berberysu Atropurpurea Nana- strasznie szybko rośnie i jak zbieram później te gałązki to zawsze się trochę pokłuję, a tak wyglądają:

Znam, wiem, podziwiam, ale te dwa chwasty, ktore wymienilam to nie byle jacy zawodnicy, ich wyrywaniem nie zalatwisz, a zakrywanie roslinami tez nic nie da bo i tak wylaza. Niestety przecwiczone dosc dokladnie przez kilka lat
Gosiniak 19:43, 08 sty 2013

iza_1611 napisał(a)
Gosieńko z przyjemnością oglada się Twój ogród - cudo!
Napisz tak dla mojej informacji co to za śliczny iglak w środku rabaty,
chodzi mi o choinkę z długaśnymi igłami - co to jest, bo jest śliczna

To sosna schwerinii Wiethorst, zobacz u mnie na 10 stronę pokazałam z bliska- widziałam duży okaz w szkółce i się zakochałam.
nieszka 19:44, 08 sty 2013

Na ostatnim zdjęciu jest Atropurpurea Nana? I tak szybko rośnie że go przycinasz??
Gosiniak 19:53, 08 sty 2013

Nieszka- kupiłam je pod tą nazwą, byłam pewna że wolno rosną, więc nie cięłam na początku, a to były takie dwie gałązki na krzyż. Na wiosnę postanowiłam je kształtować i przycięłam, byłam zadowolona z efektu, więc tnę tak cały czas, żeby ładny kształt miały, W sezonie od czerwca do sierpnia to prawie co tydzień jakieś 10 cm potrafią urosnąć nie na całym obwodzie, tylko takie pojedyncze gałązki wystrzelą, to ja je ciach i znowu mam kulę