Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Igiełkowy ogródeczek

Igiełkowy ogródeczek

Gosiniak 17:38, 09 sty 2013

Irenko- jest dokładnie tak jak mówisz, ładna jest ale już mi trochę przeszło po 3 sezonach, czas na zmiany
Gosiniak 17:43, 09 sty 2013

GosiaJoanna napisał(a)
Witam, fajnie że trafiłam do Ciebie własnie dzisiaj Zastanawiałam się nad moją sundavillą, nie wiedziałam dokładnie jak je przezimować, gubiły listki, puszczały długie łodygi i podsychały. Postanowiłam je podciąć jakiś czas temu, całą zime były w domu na południowym oknie i tak na dzień dzisiejszy wygladają. Mam nadzieję że zakwitną mi latem

Dobrze ci się trzymają, nawet bardzo, ona powinna zimować w chłodnym pomieszczeniu ale ze światłem dziennym i minimum podlewania, ciężko zapewnić takie warunki, u mnie nawet w garażu ma za ciepło. Ale jak widać każdy sposób dobry bele skuteczny. Na wiosnę mocno przytnij, te wszystkie wybujałe pędy też, to się ładnie zagęści
Gosiniak 17:44, 09 sty 2013

gierczusia napisał(a)

Też się właśnie zastanawiam nad zastępstwem, bo dużej z nią bawić się nie będę, a co roku kupować taką malutką co i tak nie zdąży urosnąć, nie ma sensu.
ta Kobea właśnie jest taka ,ze mimo iż kupujesz nasiona lub młodą roślinę to rośnie jak dzika !!! u mnie w ciągu jednego sezonu osiągnęlą wysokośćok 2 m !!! Ale donicach była mała i teraz pewnie będzie jeszcze większa ,jak ja jestem już mądrEjszą ogrodniczką ... Nooo i muszę ją dokarmiać więcej , bo zapotrzebowanie ma jak smok małe egzemplarze można zobaczc sobie u mnie , a dużej nie obfociłam

Po tym poście wpisuję ją jako konieczność na ten nowy sezon, buziaki i dzięki za radę
Madzenka 19:38, 09 sty 2013

Od 2007 walczę ze skrzypem.... Roundapem, starane intensywne zelwanie zanim nie założyłam ogrodu i nic, rośnie jak szalony łanami.... Wyrywam dzida bo nie mam sił ani czasu na pędzelkowanie.... Pomaga gruba warstwa kory i gęste nasadzenia. I nie lubi kwaśnej gleby więc gdzie mogę dolomitem sypię i wapnem...
Gosiniak 19:42, 09 sty 2013

U mnie wapienna gleba jest, zobaczę na wiosnę, może tym octem spróbujemy
gierczusia 19:53, 09 sty 2013

Marzena2007 napisał(a)
Od 2007 walczę ze skrzypem.... Roundapem, starane intensywne zelwanie zanim nie założyłam ogrodu i nic, rośnijak szalony łanami.... Wyrywam dzida bo nie mam sił ani czasu na pędzelkowanie.... Pomaga gruba warstwa kory i gęste nasadzenia. I nie lubi kwaśnej gleby więc gdzie mogę dolomitem sypię i wapnem...
to pędzelkowanie wygląda na czsochłonne ale takie nie jest ... Malujesz odrobinkę a roślina nieświadome transportuje tkanką truciznę do wnętrza ... Iiii ... Szast prast i masz po gościu spróbuj .... Zobaczysz , ze takie pędzelkowane popołudnie lepsze niż herbata uspokajająca poza tym Gosia ma rację z tym octem ... Widziałam na fotkach , ze działa
gierczusia 19:54, 09 sty 2013

A sundavilla ... Echhhh ... Ładna jest i tyle
GosiaJoanna 20:55, 09 sty 2013

A powiedzcie mi jak sie pozbyć trzciny? Pozbyłam się zielska, skrzypu itp. ale trzciny nie mogę, ma bardzo rozwiniety system korzeniowy. Jak mój M kopał pod odwodnienie rowek to dokopał sie do korzeni trzciny na głebokości ok 60 cm, były grupe i twarade jak bambus...co z nią robić jak się pozbyć tego "dziada"
Gosiniak 21:12, 09 sty 2013

Spróbuj tym octem, może coś pomoże, a randap nie działa?
Gosiniak 21:14, 09 sty 2013

Ja dzisiaj dostałam zadanie, siedzę nad projektem dla siostry, kończy budowę więc pora pomyśleć o działce, ale się cieszę, że mogę jej pomóc mam nadzieję że projekcik przypadnie jej do gustu.