Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w skali mikro :)

Ogród w skali mikro :)

gierczusia 21:26, 01 lip 2013

Bogdzia napisał(a)
Elu taką fajną masz tą jaszczure ale ona taka samotna , zapoluj na jakiegos przyjaciela i przychówek będziesz miała i wesołości więcej.

Bogdziu .. U mnie są trzy jaszczurki .. Jedna która jest jaśniutka i dwie mniejsze brunatne ... One są innej płci , prawda ?.. Gdzieś czytałam , chyba nawet u Ciebie.. .. Tylko teraz mi się pokiełbasiło , która chłop , a która baba ..,
gierczusia 21:30, 01 lip 2013

Kasiek napisał(a)
Widze ze Dziewczyny na spotkanie sie juz szykuja ale Wam fajnie...Ki diabel mnie na Bawarie przytargal...i nakryl jeszcze ogonem.. Udanego spotkania zycze i czekam na fotki...chociaz tyle se polukam

Kaśka .. Ty siem ogarnij , pakuj bambetle i przyjeżdżaj ... Przeca Bawaria to nie koniec świata .. A wakacje są przecież
gierczusia 21:46, 01 lip 2013

Ale znalazłam Fantastiko wypowiedż Danusi w kwestii rodzajów gleby.. Skopiuję ... Coby dla potomności było ... Potem się bedem doktoryzować

Oto pomysły jak wzbogacić glebę

Zdrowa gleba = zdrowy ogród i rośliny. To ścisła zależność, o której musimy pamiętać zakładając ogród.

Glebę użyźniamy przy pomocy kompostu, obornika i torfu, które rozsypujemy po terenie i dokładnie mieszamy, przekopując ręcznie lub przy pomocy maszyn.

Do oceny właściwości i zapotrzebowania gleby w kompost pomocny będzie jej kolor. Czarny lub ciemnobrązowy oznacza wysoką zawartość materii organicznej, czerwony lub żółty wykazuje dobre napowietrzenie i nawodnienie, ale za mało materii organicznej, kolor biały pokazuje ogólnie pogorszony stan żyzności, natomiast kolor szaro-siny oznacza martwicę glebową, która mogła się znaleźć na skutek nieprawidłowego przemieszczania warstw gleby w trakcie budowy. Te dwa ostatnie kolory oznaczają niewłaściwe warunki dla rozwoju roślin.

Pogorszony stan żyzności da się naprawić w krótkim czasie przy pomocy użyźnienia gleby. Natomiast martwicy glebowej nie da się już wystarczająco poprawić. Zawsze będzie to dawało niekorzystne objawy w postaci złego stanu roślin lub ich zamierania. Przeżyją tylko te najbardziej wytrzymałe.

Oraz tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie

JulkAd 22:44, 01 lip 2013

gierczusia napisał(a)

Taaaaa.. I ten identyfikatorek do klaty pinezką .... Ja też dziś w robocie byłam .. Mam remont , aaaaa

Ty od razu z grubej rury pinezką chcesz dobić robalka?...u mnie w pracy mamy uwieszone na szyi (ale gdzie robala szyja?) takie bankomatowe karty...i one nam drzwi otwierają, ale to i tak najsampierw trzeba je oznaczyć, coby in coguto nie łaziły.....oj daje mi po garach....ale ino tydzień jeszcze
gierczusia 08:19, 02 lip 2013

Nooo Julciu ... To ja koncepcję mam ... Najpierw robala naciągniemy , coby tą szyję robalową znależć ... A potem ta pinezką

A te karty .. Nooommm... To Wy zelektonizowana szkoła jesteście .. Nofffoczesna ... Zazdraszczam .. U mnie trza mieć klucz .. Nieeee.. Dużo kluczy ...

Buziam Koffana jeszcze tylko parę dni .. Damy radę
atena35 09:14, 02 lip 2013

Tu jak zwykle nadrabiać muszę
Łapkę zostawiam.
siaaska 11:18, 02 lip 2013

Gierczusiu przypomniałaś mi że ta trawka to kłosówka Oczywiście przywiozę na spotkanie
GosiaJoanna 14:59, 02 lip 2013

Pozdrawiam z goracego Polesia
Mala_Mi 16:32, 02 lip 2013

Kochana... ja nie mam wakacji, bo ja jestem też ciało ino nie pedagogiczne
Ja nie ciało jednak - ja mięso armatnie

Super, że do Alinki sie dopchałaś.... . ale będzie się działo
Loosiuu 17:53, 02 lip 2013

Artykuł czytałem już kiedyś i dla mnie jest jednym z ważniejszych