gardney
22:44, 23 paź 2014
Po co się męczyć wytwarzaniem wermikompostu?
-wermikompost jest najlepszy do parzenia „compost tea”
-robaki można wykorzystać na inne sposoby np jako wysokojakościowa karma dla zwierząt wędkarze, Bóg jedyny wie do czego jeszcze
-rolnicy mogą sobie dorobić na wytwarzaniu (taka moda -trend na kalifornijki i do nas może dotrze)
O tym wszystkim później...
Tymczasem trzeba zwrócić uwagę na to że:
-proces wermikompostowania jest bardziej pracochłonny (tu się myliłam myśląc że nie!)
-ważna informacja! Wymaga więcej miejsca – pryzma dla dżdżownic nie może być wyższa niż metr czyli musi być bardziej szersza niż wyższa
-wermikompost z racji bytujących tam dżdżownic bardziej jest wrażliwy na okresy suszy mrozów i głodów ;D
trzeba robaki kupić a potem je karmić
Czego potrzebują dżdżownice:
-odpowiedniego środowiska życia
-żywności
-wilgotności powyżej 50%
-napowietrzania
-ochrony przed skrajnymi temperaturami
-wermikompost jest najlepszy do parzenia „compost tea”
-robaki można wykorzystać na inne sposoby np jako wysokojakościowa karma dla zwierząt wędkarze, Bóg jedyny wie do czego jeszcze
-rolnicy mogą sobie dorobić na wytwarzaniu (taka moda -trend na kalifornijki i do nas może dotrze)
O tym wszystkim później...
Tymczasem trzeba zwrócić uwagę na to że:
-proces wermikompostowania jest bardziej pracochłonny (tu się myliłam myśląc że nie!)
-ważna informacja! Wymaga więcej miejsca – pryzma dla dżdżownic nie może być wyższa niż metr czyli musi być bardziej szersza niż wyższa
-wermikompost z racji bytujących tam dżdżownic bardziej jest wrażliwy na okresy suszy mrozów i głodów ;D
trzeba robaki kupić a potem je karmić
Czego potrzebują dżdżownice:
-odpowiedniego środowiska życia
-żywności
-wilgotności powyżej 50%
-napowietrzania
-ochrony przed skrajnymi temperaturami