Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka prawie w Borach Tucholskich

Działka prawie w Borach Tucholskich

ZbigniewG 22:28, 12 maj 2013

Ewa ten dopalacz to Biogen Rewital

Joanna mogę mówić ewentualnie że nie jest to Rohan Obelisk lub Dawyck Gold

ale pierwszy to może być Dawyck Purple natomiast drugi chyba zwykły zwykły
to tylko gdybanie bo za mało wybarwione i ciut młode - no i trzeba znawcy a nie amatora
ZbigniewG 22:35, 12 maj 2013

buk Purpurea Pendula teraz wygląda tak

a w sezonie tak
anna_g 22:37, 12 maj 2013

ZbigniewG napisał(a)

[b]Ania
wyczytałem że z choinami znowu szalejesz Jeddeloch tak będzie wyglądała

A co mi tam - jak szaleć to szaleć Na razie to nie będą choiny a... choineczki A jeddeloch mam nadzieję, będzie tak wyglądała... kiedyś Moja pendula ma coraz ładniejsze przyrosty więc się cieszę. Widziałeś że na razie jest malutka (myślę że jakieś 30-40 cm) czy już teraz powinnam (bo ogólnie chcę) wybrać przewodnik i poprowadzic przy "kiju" czy jeszcze poczekać?
Pozdrawiam
ps. zdjęcia kolejne - jak zwykle cudne. A trzmieliny to mam wrażenie w tym roku mają wyjątkowo piękne i intensywne kolory, aż "biją po oczach"
Mala_Mi 22:55, 12 maj 2013

Zbyszek.. daje ci prawo publiczne do wtrącania się w sprawach ogrodowych bez ograniczeń, nawet jak nie masz racji
Nie oglądam co u Ciebie.. to zostawiam na potem...

Pomyśl drzewko o ładnym pokroju, nieduże, lub krzew.. nadające się nad oczko.. ale dość sucho będzie miał i wystawa południowa. ..... właśnie wczoraj się dowiedziałam , że to fatalne miejsce dla klonów.. jedne mi padł ..... szukam czego innego ..
Mala_Mi 22:59, 12 maj 2013

Nie wytrzymałam .. obejrzałam... to mi się podoba.. może takeigo buka nad oko???? Mało cienia będzie dawał, ale i tak tu nic nie da cienia po od południa zawsze będzie waliło gorącem...
ZbigniewG 08:53, 13 maj 2013

Ania jest taki buk Black Swan można go bardzo ciekawie ukształtować
ZbigniewG 14:25, 13 maj 2013

i dzisiejsze zdjęcie buczka z tyłu przycięty (cięty lipiec 2012) wiąz Wredei -można porównać z tym wyżej

a jak jesteśmy już przy cięciu -miałem pokazać a więc tadam
tak było i będzie za rok..................................................................a tak jest
Hogata 14:33, 13 maj 2013

ZbigniewG napisał(a)
buk Purpurea Pendula

[img

Zbyszku jeśli buk ten co masz piekne zdjecia ma martwy przewodnik, to czy mozna jakąś gałązke zrobić za przewodnik? Bo u mnie taki własnie jest i chyba taki juz kupiłam tylko nie zwróciłam uwagi jak kupowałam.
Podwiązałam pierwszą gałązkę od góry do palika i mam nadzieję zrobić z niej przewodnik, bo mój buczek malutki.
nebel 15:25, 13 maj 2013

Zbyszku, dzięki za lekcję poglądową. Super sprawa
A ja znowu z pytaniem

Co to dokładnie jest i ile lat ma to drzewo? Potrzebuję u siebie jeszcze 'paru' drzew dosyć wysokich, szukam inspiracji, ale też wiedzy - 'coby' nie narobić sobie i innym wkoło 'bałaganu'
ZbigniewG 16:47, 13 maj 2013

Agata i bardzo dobrze zrobiłaś , drugie zdjęcie od góry widać właśnie jak zastąpiłem przewodnik gałązką z lewej strony , po prawej była wyżej ale mizerna, suche wyciąłem

Ewa
to wiąz holenderski Wredei kupiony 0,5m około 7-8lat temu w ostrym słońcu go przypala ale dla takiego widoku dużo można mu wybaczyć