Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka prawie w Borach Tucholskich

Działka prawie w Borach Tucholskich

Mala_Mi 16:38, 03 lut 2013

Mi czereśnie zjadają szpaki Są zdecydowanie szybsze ode mnie
ZbigniewG 17:32, 03 lut 2013

Ania z tego co wiem to co najmniej dwie osoby(u Ciebie) posiadają umiejętności wspinaczkowe- albo osłonić albo przyciąć mocno czereśnię

tego największy szpak nie wyskubie pokazywana już ale gorąco polecam śliwa japońska

dajana 18:46, 03 lut 2013

ZbigniewG napisał(a)
a teraz właśnie leci Blues Brothers + Aretha Franklin, Ray Charles, James Brown, John Lee Hooker
najbardziej w moim klimacie ci dwaj ostatni

i może widoczek w konwencji tego dzieła - bardzo fajna skała

Podobna do maczugi Herkulesa w Ojcowie .Legenda głosi że wiele kobiet musiało się postarać aby ją postawić. Słuchamy tej samej klasyki
dajana 19:01, 03 lut 2013

U ciebie można nakarmić jednocześnie i żołądek i duszę Pięknie opisujesz swój wątek ,fantastyczne zdjęcia i tak wiele ciekawych roślin że trudno oczy oderwać .Jakie igiełki poleciłbyś mi do cienia jako osłonę przy siatce Zbyszku? Tylko proszę nie tuje ani sosny Wokół mnie same sosny .Zapomniałam o glebie ,jest wapienna Las przysłania słońce za siatką a muszę coś posadzić coś ładnego dość szybko rosnącego.Nie mam czasu czekać 10 lat .Spore wymagania co?Ładne ,szybko rosnące do cienia i na wapienną glebę na dodatek igiełki .Ciekawe czy jest coś takiego Ty z pewnością to wiesz
ZbigniewG 19:42, 03 lut 2013

Dajana Maczugę Herkulesa pamiętam z czasów szkolnych później już nie było okazji a nazwę tej skałki nie pamiętam ale pamiętam grupkę Japonek które robiły jej zdjęcia z takim dziwnym ożywieniem

igiełki ładne, szybko rosnące i nie tuje i sosny ? na wapienną glebę

jodła kalifornijska , j. szlachetna, j wspaniała,(w odmianach)
świerk serbski (odmiany)
świerk kłujący (odmiany)

wiadomo siewki rosną szybciej i tańsze , odmiany szczepione -drogie i często mniejsze i wolniej rosną od gatunku

jodły kaliforniskie (siewka)wiosną

ZbigniewG 20:02, 03 lut 2013

jodła kalifornijska przed i po podcięciu, ta rośnie znacznie wolniej od trzech pozostałych,
jest bardziej "zbita" i ładniejsza ma 8-9lat , młodsze od niej o rok mają ponad 4m

tutaj są te młodsze

po prawej mocno przycinana(boki) za nią świerk kłujący też mocno cięty
Gosiniak 21:10, 03 lut 2013

Czy ta pierwsza to jakaś szczepiona, z czego wynika jej wolniejszy wzrost?
ZbigniewG 21:29, 03 lut 2013

Gosia tak jest siewkami zawsze może się trafić coś innego, może to była siewka z odmiany Compacta
czort wie , np siewki świerka kłująceg też się różnią kolorem igieł i ciut wzrostem
gierczusia 22:20, 03 lut 2013

Zbyszek jakiś śnieg z krainy deszczowców mi doniósł , że masz tę białą hostę... W związku z tym , prośbę wielgaśną mam .. Czy mógłbyś wpaść do mnie i napisać o tej diablice , bo sprzeczne informacje mam... Podobno kapryśna , podobno słoneczko lubi i lubi zielenieć .... Aaa ... Wpadnij do mnie plizzzz w charakterze eksperta wielkie dzięki z góry
dajana 23:10, 03 lut 2013

Pośmiałam się z Japonek Piękne igiełki prezentujesz, wspomniałeś tez Serby,,, bedę je sadziła po lewej stronie ale tam jest wschód czyli dużo słońca Polecasz je również do cienia? myślałam ze one tylko w słońcu rosną Zwykłe świerki na wapiennej ziemi co prawda urosną ale z czasem zmarnieją Na moim terenie nigdzie nie ma świerków To chyba znak że to nie jest podłoże dla nich Oprócz Serbów oczywiście Uczepiłam się tych Serbów bo one nie dość że piękne to jeszcze szybko rosną.Twoje jodły tez piękne no to teraz mam spory wybór Bożenka dołożyła mi jeszcze cisy ,też urodziwe i do cienia .Dziękuję Zbyszku bardzo mi pomogłeś