Witam! Przymierzam sie do zrobienia skrzyń i powolnego jek zagospodarowania. Jako laik mam kilka pytan... Ze zwzgedu ze skrzynie sa na ogródkach dzialkowych jaki można zrobić system nawadniania /brak prądu/ kolejna rzecz to fakt ze chciałabym miec na pewno pomidory koktajlowe - co mogę dosadzic??
Do pomidorów możesz dosadzić np. bazylię, sałatę, marchewkę, cebulę, kalarepę. Tylko nie ogórki.
Co do podlewania to może coś w tym stylu http://pin.it/9dv8Kaw
Na dno można darń,patyki,słomę a wierzchnią warstwę koniecznie wymieszać z kompostem i obornikiem.Mam skrzynie drugi sezon i w tym roku zastosuję ściółkę,aby ziemia nie wysychała tak szybko i ponieważ zrobiłam błąd i posadowiłam skrzynie w trawniku,obecnie zrywam darń wokół nich.Denerwuje mnie widok poprzerastanej trawy.
Moje pytanie do Was jak najlepiej wykonać otoczenie skrzyń aby trawa nie przerastała a koszenie było przyjemnością?
Niektore warzywa nie lubia obornika, jesli sie nie myle, to cebula i marchew. Sprawdz to najlepiej.
Jesli masz wysokie skrzynie, to na dno mozesz tak jak pisze Sylwia dac galezie, darn, trociny. Potem kompost, a potem ziemie do warzyw. Moja kupowalam firmy Compo, BIO Ziemia do pomidorów i innych warzyw. Kompost bralam z kompostowni.