Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu odpoczywam

Tu odpoczywam

grazyna 13:03, 13 mar 2013

Oki Joasiu
AgnieszkaW 13:26, 13 mar 2013

Grażynko, skoro masz takiego mądrego sąsiada, to pewnie jeszcze nie raz skorzystamy z jego porad.
Pozdrawiam
boguslawa_ma... 13:31, 13 mar 2013

zaglądam i pozdrawiam
Kindzia 14:05, 13 mar 2013

grazyna napisał(a)

Sypnij koniecznie Kasiu.
O tym siarczanie amonu powiedział mi sąsiad, który jest wielce wykształcony (poważnie, ma nawet habilitację) w roślinach i wiele rad nam daje. Jedynie z opuchlakami nie umiemy sobie poradzić
On to, mój kochany sąsiad, wszystkie kwaśnolubne (i nie tylko) ściąga właśnie od Pudełka, co rok tam jeździ pod koniec kwietnia. Przypuszczam, że są kolegami po fachu nawet
Stąd i moja wiedza

Jeszcze tego paskudztwa ogryzającego liście nie miałam u siebie...i oby tak zostało
Taki wielki wór kupiłam, nie wiedziałam co z tym robić będę, a tu odpowiedź. Czyli azalie japońskie też potraktować mogę? Garść starczy?

Dziękuję
Ewa4 14:19, 13 mar 2013

Witam Grażynko.Przybiegłam na wykład o Rh dziękuję bardzo za zdobyta wiedzę a powiec mi jeszcze odnośnie tego siarczanu amonu to tylko wiosną sypać tak czy jeszcze kiedyś podsypujesz? Ja też mam glinę i muszę jak co niektórzy kopać duże dołki podsypać dobrej ziemi i dopiero posadzic dlatego mnie tu do Ciebie przygnało.Pozdrawiam
JulkAd 15:25, 13 mar 2013

grazyna napisał(a)

[b]Julcia
dobre pytanie z tym piaskiem ! Z uwagi na rodzaj gleby u mnie, rzeczywiście na sam dół (poruszałam tę twardą warstwę gleby) i sypnęłam piasek. Na to ziemia do rh z dodatkiem piasku (nie za wiele) wymieszana wcześniej w taczce I chyba najważniejsze (oprócz kwaśnej gleby) krzak rh lekko ponad poziom ziemi wkładałam, coby korzonki oddychały

Widziałam cenę w gazetce Aldi - dobra jest, tylko pytanie jakiej wielkości krzak i skąd ? Nie powinien kwitnąć tylko mieć pączki kwiatowe.

Zapisałam sobie Twoje rady co do ziemi. Do Aldika dzisiaj nie doszłam, może dam radę wieczorkiem podskoczyć...obejrzę i wezmę pod uwagę to co piszesz. Dziękuję Grażynko
grazyna 15:25, 13 mar 2013

Ewa4 - a witam Cię serdecznie u siebie Jak miło, że zajrzałaś !
Tak, tylko na wiosnę stosuję ten siarczan.

Agnieszko - w zasadzie to Ty rad możesz udzielać, z takim ogrodem wiedzę masz jak po doktoracie Fakt, mam super sąsiada ! Od pomocy nie uchyla się twierdząc, że jemu też jest przyjemnie patrzeć na zadbaną okolicę a nie tylko na swój ogród.

Bogusiu

Kasiu - starczy garść, lepiej mniej niż więcej

Julcia - miło, że na coś przydałam się
danuta_szwajcer 16:43, 13 mar 2013

Dziś pytałam pania co od lat ma szkólke i sprzedaje tez sadzonki i nawozy, nasiona to taka juz moja znajoma i pytałam o ten siarczan by go kupic a ona mi powiedziała, ze zalezy w jakim celu to potrzebuje bo to jest do wzmocnienia samej rosliny i raczej by rosła byla zielona i zeby nawozic specjalnym nawozem do rododenronow jezli chce tez zeby pieknie zakwitly czy Ty masz tez takie doświadczenie?czy nawozisz dwoma roznymi nawozami?
16:45, 13 mar 2013
Widziałam, przeczytałam! Byłaś u mnie
Grażynko, jak się wiedzę czerpie z różnych źródeł, to jest się mądrzejszym, łącząc z doświadczeniem, zostaje się ekspertem. W Ogrodowisku jest wszystko, nie wyłączając realnych spotkań, ale sąsiad specjalista to już nadmiar szczęścia
Tu z porad najlepiej się korzysta, nawet nie trzeba robić notatek, ale to dlatego, że są podane w tak ujmująco przyjemnej formie. To coś jak lekcje, ale przyjemne, jak przy kawce!
A'propos poradników, leksykonów i książek kucharskich... słyszałam kiedyś, jak młody chłopak powiedział, że nie rozumie tych, którzy mówią, że nie potrafią gotować, bo przecież to takie proste, wystarczy otworzyć książkę kucharską i robić wszystko po kolei, tak jak jest w niej napisane. Dlatego myślę, że powinny być obecne w kuchni każdego mężczyzny
Wiem, że zima u Ciebie odpuszcza, bo moja córka mieszka w Krakowie), ale uwaga! ponoć pod koniec tygodnia ma tam być -13 stopni
AgnieszkaW 16:51, 13 mar 2013

Kochane, pozwolicie, że się wtrącę: siarczan amonu po prostu zakwasza glebę i o to głównie chyba chodzi (wzmacnia rośliny zapewne też). Ja znam ten nawóz, podsypuję nim sosny i kosodrzewiny, nie wiedziałam jednak, że nadaje się do rh, pozdrawiam

Dowiedziałam się wlaśnie z google, że zawiera azot i siarkę. Nie powinno go się zostawiać na wierzchu na glebach wapiennych, bo traci się cenny azot, trzeba go przemieszac nieco z glebą.