Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

Pszczelarnia 09:50, 09 wrz 2014

Basiu, chcesz nasiona ośmiała?
barbara_kraj... 20:32, 09 wrz 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Basiu, chcesz nasiona ośmiała?

Chcę!
Z moich trzech roślin nie udało mi się zebrać ani jednego. Widać wysypały się

Ewo, a co ze lnem? Do jesieni czekamy?
barbara_kraj... 20:36, 09 wrz 2014

boguslawa_madejska napisał(a)
Basiu Anabelka ci jeszcze kwitnie, u mnie juz dawno przekwitła.

Mam dwie odmiany. Ta z wiotkimi pędami przekwitła, zaś 'Strong' jeszcze jakiś czas trzymać się będzie
Kindzia 09:32, 10 wrz 2014

Jak to się robi...że ostróżki tak bez podpierania stoją??? Moje mus podwiązywać do kijków.
Z nasion? Daj przepis Basiu Wiesz...kiedy, jak i te rzeczy. Może bym spróbowała...

Pozdrawiam serdecznie
Bogdzia 18:15, 10 wrz 2014

Piękne ostrózki i zimowity, ujęcia wspaniałe. Pozdrówka.
Iwk4 19:48, 10 wrz 2014

Witaj. Zaskoczyły mne twoje kwitnące ostróżki. Piekne kolory tu zobaczyłam, wcale jesieni nie widać w twoim ogródku.
barbara_kraj... 22:32, 10 wrz 2014

Kindzia napisał(a)
Jak to się robi...że ostróżki tak bez podpierania stoją??? Moje mus podwiązywać do kijków.
Z nasion? Daj przepis Basiu Wiesz...kiedy, jak i te rzeczy. Może bym spróbowała...

Pozdrawiam serdecznie

Kasiu, ja też podwiązuję ostróżki przeważnie te letnie. Przy powtórnym kwitnieniu ostróżki nie są wysokie więc podwiązywać nie muszę.

Ostróżki najlepiej rozmnażać po letnim kwitnieniu. Trzeba poczekać aby nasiona dojrzały. Dopiero wtedy wysiewasz od razu do gruntu i czekasz do wiosny, chociaż często późną jesienią pokazują się młode siewki. Można je posadzić na właściwe miejsce, albo poczekać do wiosny gdy się ponownie pokażą.

Nie wiem, czy z mieszańców można pozyskać nasiona, jeśli tak, to nie ma pewności, że 'dzieci' powtórzą cechy roślin matecznych. Z tymi odmianowymi nie próbowałam.
barbara_kraj... 22:33, 10 wrz 2014

Bogdzia napisał(a)
Piękne ostrózki i zimowity, ujęcia wspaniałe. Pozdrówka.

an_tre 22:39, 10 wrz 2014

ewsyg napisał(a)

Ja obstawiam Pinky Winky
pinky to nie jest ale do tardiwy bardziej bym sie sklaniala lub grandiflory, bo tardiwa i grandiflora są bardzo do siebie podobne

Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
barbara_kraj... 22:41, 10 wrz 2014

Iwk4 napisał(a)
Witaj. Zaskoczyły mne twoje kwitnące ostróżki. Piekne kolory tu zobaczyłam, wcale jesieni nie widać w twoim ogródku.

Iwono, witam również
Nie powinny zaskoczyć Cię kwitnące o tej porze ostrózki, bo tak częśto się dzieje. Warunkiem jest radykalne ich przycięcie po letnim kwitnieniu. Szybko odrastają nowe liście i nowe pędy kwiatowe. Jednak kwitnienie jest mniej obfite.
Jeśli masz ostróżki, to wypróbuj ten sposób, a kwiaty ostróżek będą Cię cieszyć dwa razy w roku.

Jesieni na razie za bardzo nie widać, bo jeszcze lato kalendarzowe trwa Ale liście z drzew już lecą