Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

22:09, 14 wrz 2014
Basiu, u mnie obecnie pauzowanie w ogrodzie, a ciagła mżawka jakoś przywołuje myśli o końcu lata, odwiedzam więc ulubione ogrody, miałam nadzieję, że Cię spotkam
Pozdrowienia zostawiam serdeczne.
Milka 14:46, 15 wrz 2014

Basiu, tak jak piszesz o ostróżkach, tak robię siewek mnóstwo, potem nowe kwitnienie i tez stoją na bacznosć, są jednak mniejsze, ale nie wiem czy teraz nie bardziej mnie cieszą, jak są w pionie, niż wielkie i leżą
asiach 14:21, 18 wrz 2014

barbara_krajewska napisał(a)
Zimowity

Pięknie, jesiennie i kolorowo
Miłego dzionka życzę
Mala_Mi 11:10, 19 wrz 2014

Basiu.. od Ciebie Piękne są

Pszczelarnia 12:29, 19 wrz 2014

Basiu, co to są niskie ostróżki bylinowe?
Ivvvona 16:56, 19 wrz 2014

Basiu -jesteś już? Odczytaj pw.
paniprzyroda 20:25, 19 wrz 2014

Basiu, z ostróżkami robię podobnie. W tym roku wysiałam obok roslinek matecznych nasiona niskich ostróżek bylinowych. Jest mnóstwo małych siewek. Jestem ciekawa, czy przetrwają. Sadzone w lecie kwitnienia nie powtórzyły. Mają śliczny jasnobłękitny kolor. Pan zapewniał, że przezimują. Pozdrawiam.
barbara_kraj... 00:22, 20 wrz 2014

Jestem I ledwie się na forum odszukałam
Na wstępie odpowiedzi zaglądającym do mnie

Aniu Monte - może i u mnie rozsypane nasiona cerinte wykiełkują?
A len podoba mi się ze względu na lekkość pokroju i kolor kwiecia.

Gabrysiu - przerwę wymuszoną miałam i po niej podobnie, jak Ty, odnaleźć się nie mogłam
Gabrysiu, moja działka pęka w szwach i z wielu roślin rezygnować muszę, z ogórecznika również. Ech, gdybym miała ogród!

Weroniko- smutki, niestety, długo towarzyszyć mi będą. Tak to już bywa, gdy straci się życzliwą i bliską sercu osobę.
A jak się mają u Was co poniektóre roślinki z mojej działki?

Iwo- mam nadzieję, że wreszcie słońce u Ciebie. U nas dla odmiany susza, ale od jutra ma padać. Nawet mi to na rękę, bo podzielone i przesadzone roślinki szybciej się przyjmą, a w lesie być może pokażą się grzyby?

Irenko - Twoje posty często wywołują uśmiech na mojej twarzy. Masz rację, milsze dla oka małe i stojące niż duże leżące

Asiu- miło Cię widzieć Jałowiec z braku czasu nie dokończony Pozdrawiam

Aniu Mi - cieszę się, że złocień tak pięknie się rozrósł i obficie zakwitł. Z tym, to on niezawodny jest, a ile na nim motyli!

Iwonko - odpisałam

barbara_kraj... 00:34, 20 wrz 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Basiu, co to są niskie ostróżki bylinowe?

Ewo, są ostróżki (a właściwie ostróżeczki) jednoroczne i ostróżki ogrodowe - byliny.
Niskie ostróżki bylinowe, to widać taka karłowa odmiana ostóżek, bo z reguły wyrastają wysoko, często grubo ponad metr.
Ostróżki ogrodowe przy powtórnym kwitnieniu są zwykle niższe w porównaniu z pierwszym kwitnieniem i słabiej kwitną.
barbara_kraj... 00:37, 20 wrz 2014

paniprzyroda napisał(a)
Basiu, z ostróżkami robię podobnie. W tym roku wysiałam obok roslinek matecznych nasiona niskich ostróżek bylinowych. Jest mnóstwo małych siewek. Jestem ciekawa, czy przetrwają. Sadzone w lecie kwitnienia nie powtórzyły. Mają śliczny jasnobłękitny kolor. Pan zapewniał, że przezimują. Pozdrawiam.

I ja również zapewniam Cię, że roślinki przezimują. Zabezpiecz miejsce, bo gdy stracą liście nie będą widoczne. Wiosną znów się pokażą