Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

Ivvvona 22:52, 10 wrz 2014

Witaj Basiu po dłuższej przerwie, choć czasem tu zaglądałam ale nie miałam czasu na wpisy. Mam nadzieje że będę już na bieżąco. Czy nasze spotkanie jest aktualne? Napisz proszę na priv. Pozdrawiam serdecznie
barbara_kraj... 13:37, 11 wrz 2014

Iwonko, napisałam
Kindzia 10:05, 12 wrz 2014

barbara_krajewska napisał(a)

Kasiu, ja też podwiązuję ostróżki przeważnie te letnie. Przy powtórnym kwitnieniu ostróżki nie są wysokie więc podwiązywać nie muszę.

Ostróżki najlepiej rozmnażać po letnim kwitnieniu. Trzeba poczekać aby nasiona dojrzały. Dopiero wtedy wysiewasz od razu do gruntu i czekasz do wiosny, chociaż często późną jesienią pokazują się młode siewki. Można je posadzić na właściwe miejsce, albo poczekać do wiosny gdy się ponownie pokażą.

Nie wiem, czy z mieszańców można pozyskać nasiona, jeśli tak, to nie ma pewności, że 'dzieci' powtórzą cechy roślin matecznych. Z tymi odmianowymi nie próbowałam.

Moje letnie też na tyle wysokie były i są, że musiałam podwiązać

Czyli te teraz na nasiona zostawić...spróbuję Mam te pełne, ciekawe czy się uda. Dziękuję Basiu
ewsyg 22:10, 12 wrz 2014

U mnie też ostróżki powtórzyły kwitnienie.
monteverde 23:09, 12 wrz 2014

Chcę!
Z moich trzech roślin nie udało mi się zebrać ani jednego. Widać wysypały się

Ewo, a co ze lnem? Do jesieni czekamy?

Basiu jak się wysypały to sa na ziemi, przegrzeb tam trochę, wzejdą siewki ja kilka wlożyłam takich siewek do doniczki wezmę do domu na zimę a zresztą też mogę wysłać Ci cerinte mam też pełno siewek lnu a to dla Ciebie dzisiejsza
barbara_kraj... 23:13, 12 wrz 2014

monteverde napisał(a)

Basiu jak się wysypały to sa na ziemi, przegrzeb tam trochę a zresztą też mogę wysłać Ci cerinte mam też pełno siewek lnu a to dla Ciebie dzisiejsza

Aniu, szukałam i znalazłam raptem TRZY!

Jaka cudna! Dzięki! Ciekawe, że o tej porze zakwitła. Pewnie niedawno kupiona?
Len jest byliną? A nasiona jego masz?

Edit: będę dopiero w środę.
monteverde 23:36, 12 wrz 2014

Aniu, szukałam i znalazłam raptem TRZY!

Jaka cudna! Dzięki! Ciekawe, że o tej porze zakwitła. Pewnie niedawno kupiona?
Len jest byliną? A nasiona jego masz?

Edit: będę dopiero w środę.

Basiu siedzą u mnie już 2 lata, pies mi część wygrzebał(zmarnował) a len jest byliną ale krótkotrwałą w tym roku go po kwitnieniu przycięłam to się odnowił i kwitnie ale nieliczne kwiatki wysypał pełno nasion, które wzeszłySadzonki cerinte
i len

Gabriela 21:01, 13 wrz 2014

Kilka lat temu miałam ogórecznika na działce, ale jakoś nie doczekałam się samosiewu. A szkoda, bo jego kwiatki w sałatkach lub zamrożone w kostkach lodu, muszą wyglądać interesująco
O ogóreczniku wspomniałam tutaj: https://www.ogrodowisko.pl/watek/235-ogorecznik-lekarski

Basiu, ogórecznika możesz znowu mieć. Od kilku lat mam go mnóstwo, ale nie narzekam na nadmiar. W tym roku rozety przezimowały i zakwitł w ... maju. Ale normalnie to się nie zdarza. Można je wysiać teraz, na pewno wyrosną na wiosnę.
Jakoś mi się zgubiłaś, bo teraz rzadziej jesteś na forum, a ja też. Trzeba to nadrobić. Pozdrawiam.
weronika77 00:50, 14 wrz 2014

Basiu, w smuteczkach Cię przytulam. Dobrej nocki życzę.
monteverde 01:25, 14 wrz 2014

Gabriela napisał(a)

Basiu, ogórecznika możesz znowu mieć. Od kilku lat mam go mnóstwo, ale nie narzekam na nadmiar. W tym roku rozety przezimowały i zakwitł w ... maju. Ale normalnie to się nie zdarza. Można je wysiać teraz, na pewno wyrosną na wiosnę.
Jakoś mi się zgubiłaś, bo teraz rzadziej jesteś na forum, a ja też. Trzeba to nadrobić. Pozdrawiam.

Miałam go w rajskim i traktowałam potem jak chwast tak się rozsiewał i też wcześniej zakwitał