Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka wkoło Lubczyka :)

Działka wkoło Lubczyka :)

kitek81 19:08, 10 wrz 2013

Debra napisał(a)

Kochany M., że takie niespodzianki robi

Nom, kochany
Już wiem, gdzie je dam, tylko muszę jedna roslinke ze skarpy przesadzić
kitek81 19:12, 10 wrz 2013

Jednak poszłam i wsadziłam te rh
I jest tak

kitek81 19:17, 10 wrz 2013

Krysiu i ta ciemna kepka z bliska

I w słońcu

Troszkę jest upqprany po deszczu
kitek81 19:18, 10 wrz 2013

I jeszcze nieszczęście się stało ;( ekran od telefonu mi pękł ;(
Debra 19:25, 10 wrz 2013

kitek81 napisał(a)
Krysiu i ta ciemna kepka z bliska

I w słońcu

Troszkę jest upqprany po deszczu

Nie ma żadnej wątpliwości, że to on Konwalnik!
Czytaj o nim tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/272-portrety-roslin-ophiopogon-planiscapus-nigrescens

Zacytuję:
'...przygotowanie stanowiska dla konwalników jest bardzo ważne. W moim ogrodzie zauważyłam, że im więcej mają pulchnej gleby i są posadzone nieco wyżej, tym lepiej kępa rośnie i jest ładniejsza. Szerokość rośliny wynosi wtedy średnio 20-30 cm...'
Danusia oglądając w sobote moje Konwalniki poradziła bym spulchniła im wokól ziemie. U Ciebie wygląda to dobrze, ja bym lekko poszerzyła miejsce wokół tej kępu i dosypala próchnicy. Właśnie dzisiaj robiłam to u siebie

Masz wielką i piękną kępę. Możesz z niej zrobić co najmniej 3 sadzonki. Dzieli się Konwalnika bardzo łatwo.
Mathildis 19:45, 10 wrz 2013

kitek81 napisał(a)
Natomiast m mi taka niespodziankę zrobił

Pytam się go, gdzie je teraz mam dac, a on na to, że on kupił, a ja mam kombinować

Haha mój M to potrafi kupić jedynie nawóz i to do trawnika, myśli że inne roślinki nie potrzebują
Słoiki też wyrzucam bo mam już za dużo, ale nie wiem czy przesyłka by się opłacała, jakby co to oddam
Twój konwalnik przepiękny ja kupiłam takie mitręgi, ale co tam urosną
Ewa4 21:29, 10 wrz 2013

Kasiu jaka fajna rabata pod oknem Ci wyszła i bardzo ładne wrzosy.Pozdrawiam
kitek81 21:51, 10 wrz 2013

Debra napisał(a)

Nie ma żadnej wątpliwości, że to on Konwalnik!
Czytaj o nim tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/272-portrety-roslin-ophiopogon-planiscapus-nigrescens

Zacytuję:
'...przygotowanie stanowiska dla konwalników jest bardzo ważne. W moim ogrodzie zauważyłam, że im więcej mają pulchnej gleby i są posadzone nieco wyżej, tym lepiej kępa rośnie i jest ładniejsza. Szerokość rośliny wynosi wtedy średnio 20-30 cm...'
Danusia oglądając w sobote moje Konwalniki poradziła bym spulchniła im wokól ziemie. U Ciebie wygląda to dobrze, ja bym lekko poszerzyła miejsce wokół tej kępu i dosypala próchnicy. Właśnie dzisiaj robiłam to u siebie

Masz wielką i piękną kępę. Możesz z niej zrobić co najmniej 3 sadzonki. Dzieli się Konwalnika bardzo łatwo.

dzięki za informację i linka, już poczytałam bardzo chętnie bym sobie tą kępkę podzieliła a napisz mi tak w skrócie jak to zrobić? bo poczytałam o tych odnogach i taka mi się jedna właśnie odłamała i dałam ją koło kępli-może nawet na zdjęciach widać, bo jest jaśniejsza?
a tą kępkę jak podzielić? normalnie jak żurawkę?
kitek81 21:56, 10 wrz 2013

Mathildis napisał(a)

Haha mój M to potrafi kupić jedynie nawóz i to do trawnika, myśli że inne roślinki nie potrzebują
Słoiki też wyrzucam bo mam już za dużo, ale nie wiem czy przesyłka by się opłacała, jakby co to oddam
Twój konwalnik przepiękny ja kupiłam takie mitręgi, ale co tam urosną

Pewnie trawnik to jego oczko w głowie, skoro tak o to dba?
no słoiki może faktycznie się nie kalkuluje wysyłać
pozdrawiam
Debra 22:00, 10 wrz 2013

kitek81 napisał(a)

dzięki za informację i linka, już poczytałam bardzo chętnie bym sobie tą kępkę podzieliła a napisz mi tak w skrócie jak to zrobić? bo poczytałam o tych odnogach i taka mi się jedna właśnie odłamała i dałam ją koło kępli-może nawet na zdjęciach widać, bo jest jaśniejsza?
a tą kępkę jak podzielić? normalnie jak żurawkę?

Jak ją wykopiesz i oczyścisz troszkę z ziemi, to zobaczysz, że ona ma takie wyraźnie oddzielone kępki. Palcami rodziel te kępki nie uszkadzając korzeni. Do pulchnej ziemi, podlewać i rośnie
Mozna dzielic na wiosnę, ale teraz też mozna, tylko w pochmurny dzień.

A tu artykuł o dzieleniu traw, taki ogólny
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/285-latwe-ogrodnictwo-jak-rozmnozyc-trawy