Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród średniowieczny i nie tylko

Ogród średniowieczny i nie tylko

agatanowa 22:26, 07 sie 2013

MarekW napisał(a)
I następne
Barkarole - rośnie ponad 2 m ale pięknie teraz kwitnie ponownie

imponujące i chyba "aksamitne"
nie przepadam za tym kolorem, ale przez atłasowość zyskują charakter burgunda. a to już lubię

MarekW napisał(a)
I
i Othello - chyba albo Red Leonardo da Vinci - nie zauważyłem dokładnie która to w towarzystwie Pilish Spirit

wyraziste, charakterne połączenie

kolorystycznie bardziej othello

szarlotka 10:35, 08 sie 2013

MarekW napisał(a)
Queen of Sweden

Przepiękna. Aż dech zapiera.

P.S. Bardzo dziękuję za odwiedziny i rady
kasiek 10:59, 08 sie 2013

Styl ogrodu idealnie dobrany do otoczenia - naprawdę super efekt! A architektura budynków - powalająca -uwielbiam taki styl!
Mala_Mi 23:01, 08 sie 2013

Różyczki wymiatają ... i reszta chociaż "taka sobie" mi sie podoba
Milka 12:31, 10 sie 2013

Marku, podziwiam wszytskie róże, spisały się na medal
a to co robiłeś z nasadzeniami, widać już wspaniały efekt, jestem w szoku, jak to urosło!!
a co tam nowego wymyśliłeś, co chcesz zmieniać?
pozdrawiam i posyłam deszcz, u mnie juz wspaniale podlało
MarekW 16:28, 10 sie 2013

Irenko dziękuję za pochwały a co do zmian - to jeszcze nie ten etap na razie jest ciągłe urządzanie, ale prawdę mówiąc chodzi mi po głowie aby cały średniowieczny zakątek zamienić na różankę tzn zlikwidować warzywnik i w kwaterki powsadzać kolejne róże. Nie ciągnie mnie jeszcze do kupowania nowych, ale myślę o rozmnożeniu już posiadanych - pierwsze sukcesy w tym względzie już są czyli mam 2 nowe Queen of Sweden i jeszcze jakieś 2 inne, ale jeszcze nie kwitły. A deszczu ani widu ani słychu dalej pustynia choć dziś pochmurno.
agatanowa 17:01, 10 sie 2013

Marek, szczepiłeś jak rozumiem?

Pomysł z zamianą warzywnika na różankę? Jak widzę, chyba zapadłeś na chorobę różyczkę

A na serio: jeśli tak Ci bardziej odpowiada, to myślę, że pomysł jest ok. Tym bardziej, że ramy w które był oprawiony ogród średniowieczny pasują również do róż. No i róże są wieloletnie.

Jak dbasz o swoje róże w całym sezonie?
Sebek 17:10, 10 sie 2013

Ale porosło wszystko u Ciebie Róże po prostu genialne
MarekW 18:04, 10 sie 2013

agatanowa napisał(a)
Marek, szczepiłeś jak rozumiem?

Pomysł z zamianą warzywnika na różankę? Jak widzę, chyba zapadłeś na chorobę różyczkę

A na serio: jeśli tak Ci bardziej odpowiada, to myślę, że pomysł jest ok. Tym bardziej, że ramy w które był oprawiony ogród średniowieczny pasują również do róż. No i róże są wieloletnie.

Jak dbasz o swoje róże w całym sezonie?

A nie szczepiłem, tylko powtykałem patyki do ziemi i urosło samo w zeszłym roku pod koniec lata to zrobiłem i na każdy patyk plastikowa butelka żeby było ciepełko i to wszystko, a w tym roku już zakwitła pierwsza
Co do pielęgnacji róż to też zasadniczo niewiele teraz robię. Ważne było przygotowanie gleby. Dla przypomnienia: https://www.ogrodowisko.pl/watek/286-ogrod-sredniowieczny-i-nie-tylko?page=17 Każdy krzak dostał dobrej ziemi i obornika, raz w roku podlewam gnojówką z pokrzywy, na zimę kopczykuję kompostem, a na wiosnę zbieram mszyce. Czarna plamistość też czasem się pojawia, ale nic jeszcze z tym nie robiłem, ostatecznie jest Topsin
agatanowa 00:07, 11 sie 2013

MarekW napisał(a)

A nie szczepiłem, tylko powtykałem patyki do ziemi i urosło samo w zeszłym roku pod koniec lata to zrobiłem i na każdy patyk plastikowa butelka żeby było ciepełko i to wszystko, a w tym roku już zakwitła pierwsza

A to tak prosto można z różami? Patyczek do ziemi i już? Jestem zaskoczoną. Myślałam, że dziczki będą. Gratuluje zatem dzieci, zwłascza, że widzisz kwitneinie

Po Twoich zdjęciach muszę mieć Queen of Sweden i już Kardynał Richelieu też mi się okrutnie spodobał (ze swoim charakterkiem, że też różę mozna tak trafnie nazwać!), ale ponoć chorowity bardzo