Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 20:48, 27 lip 2015

iwka napisał(a)
Jola odpoczywa

E tam, takie odpoczywanie... Maraton "wykończeniówkowy" i robota Ale są postępy Koniec robót ziemnych w ogrodzie, wszystko rozplantowane, skarpa nabrała kształtu, miejsce pod brzozowy zagajnik przygotowane. A z innej beczki - podłoga do pokoi wybrana i będzie zamontowana do końca sierpnia, łóżeczko wybrane i będzie dostarczone w pierwszym tygodniu września

Dla Ciebie Iwcia coś w tonacji pink
jolka 20:55, 27 lip 2015

nicol21 napisał(a)
Wiatry to chyba jedyne czego Ci nie zazdroszczę.... mówię o wiatrach w ogrodzie Widoki piękne. Masz rację - jak jest łazienka i bieżąca woda to już można zanocowac i w ogrodzie tyrać do nocy i kawkę sobie strzelić na tarasie.
Molestuj eM'a!

Haha, ja sobie sama też tych wiatrów nie zazdroszczę Wody w kranie jednak jeszcze nie będę miała, bo to ponoć trzeba piec od razu podpinać, kaloryfery zakręcać, a jeszcze nie pomalowane .. i takie tam trele morele Ale i tak trochę podgonione do przodu. W sumie wodę mam w piwnicy, w połączeniu z czajnikiem bezprzewodowym jakoś by tą kawę zorganizował

A dla Ciebie Ewelinka podszyte wiatrami jeżówki kremowe

jolka 21:02, 27 lip 2015

Kawa napisał(a)
hej Jolcia
ale mnie tu dawno nie bylo jezowki piekne - jakby co to ja na nasionka chetna jestem ogolnie masz pieknie i ten widok od frontu no powala po prostu
pozdrowionka
ps. sory ale cos mi kom nawalil i nie mam polskich znakow

Kamilka, no dawno Cię nie było, ale mnie też dawno nie było Ostatnio dosyć często przejeżdżam przez Twoją miejscowość, zawsze sobie wtedy myślę, że gdzieś tu jesteś niedaleczko Po nasiona jeżówek możesz jesienią podjechać, nie ma problemu. Nawet mogłabyś sobie coś wydłubać, bo trochę ich się nasiało. Mówię o tych "pospolitych", bo ponoć odmianowe się nie wysiewają.

Póki co masz jedne z moich ulubionych pinkowych
jolka 21:36, 27 lip 2015

Dziewczynki, miejsce na brzozowy zagajnik przygotowane. Długość ok 10 m, szerokość ok 5 m., wstępnie odcięte wężem. Z tyłu graby, przy samej bramie cisy. No i sosna himalajska wsadzona wiosną impulsywnie, ale już tu zostanie bo ją lubimy.

Tutaj troszkę inny widok tego miejsca

No i co dalej ... wyjścia są dwa:
1) działanie impulsywne, i bieżące myślenie co dalej,
2) zaplanowanie wszystkiego a potem działanie.

Jako że pkt 2 nie istnieje, to myślałam, żeby zacząć od posadzenia pięciu brzóz wzdłuż grabów, w odległości ok 1m od grabów i ok. 1,8 od siebie (drzewka nr 1-5). Co do tego jestem raczej pewna. A następnie (i tu małe wahanie) dwóch w takiej jakby trójce (drzewka 6 i 7).

Jak myślicie, byłoby?? Albo posadzę tylko od 1-5 i pomyślę co dalej... Musze się jeszcze z tym przespać Wszystkie sugestie i dobre rady mile widziane
wiunia 21:42, 27 lip 2015

Jolu nie mam doświadczenia z sadzeniem drzew ale jeśli to ma być zagajnik to moim skromnym zdaniem zdecydowanie od 1-7 już widzę to oczami wyobraźni
jolka 21:47, 27 lip 2015

wiunia napisał(a)
Jolu nie mam doświadczenia z sadzeniem drzew ale jeśli to ma być zagajnik to moim skromnym zdaniem zdecydowanie od 1-7 już widzę to oczami wyobraźni

Hej Wioletka Wiesz, ogółem brzóz może być nawet więcej niż 7. Tylko teraz kombinuję jak je posadzić, żeby nie było jak z wanilkami, przesadzanie tam i z powrotem
iwka 21:54, 27 lip 2015

prześliczne moje jeżówki dziękuję
co do brzozowej to mi się wydaje, że taki układ 1-7 może być, między brzózki pewnie masz już plan?

Mam jeszcze pytanko co do żywopłotu grabowego, jak długo już go masz i jak ogólnie z choróbstwami, dużo ma słoneczka?

Mam taką jedną rabatę i dziewczyny właśnie radzą graby, zerknij jak możesz
str87

jolka 23:01, 27 lip 2015

iwka napisał(a)
prześliczne moje jeżówki dziękuję
co do brzozowej to mi się wydaje, że taki układ 1-7 może być, między brzózki pewnie masz już plan? Mam jeszcze pytanko co do żywopłotu grabowego, jak długo już go masz i jak ogólnie z choróbstwami, dużo ma słoneczka? Mam taką jedną rabatę i dziewczyny właśnie radzą graby, zerknij jak możesz str87

Iwonka, między brzózki mam plan bardzo mglisty póki co, ale może coś się wyklaruje

Jeśli chodzi o graby... sadziłam je dwa lata temu wiosną. Wkurzały mnie na początku, chwilami żałowałam że je posadziłam, wyglądały rachitycznie a sąsiadka się mnie pytała czy to maliny Po tych dwóch latach stwierdzam, że coraz bardziej je lubię, M. je lubi jeszcze bardziej.

Słonka mają full, ja widzisz nie ma tam żadnego cienia, co najwyżej planowane brzózki je lekko ścieniują Dosyć nie chorowały, a przynajmniej ja tego nie zauważyłam. Ładnie się zagęszczają, jak tnę to już czuję tę zieloną masę pod sekatorem.

Czytałam, że zależy Ci na wąskim prowadzeniu żywopłotu. I tak sobie myślę, że gdybym ja osobiście jeszcze raz sadziła grabowy żywopłot, to bym rozważyła, czy nie prowadzić go takich linkach, rozpinając płasko gałązki. Zerknij, co mam na myśli (tylko oczywiście bez podcinania gałązek od dołu): https://www.ogrodowisko.pl/watek/2253-ogrod-do-kwadratu?page=6 Mnie się to podoba, wygląda nowocześnie, efektownie. Przemyśl
sylwia_slomc... 00:50, 28 lip 2015

Dziękuję, przepiękne
iwka 09:38, 28 lip 2015

Joluś dzięki, znam ten ogród, ale nie wpadłam na taki pomysł. Dałaś mi kobieto do myślenia