Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 22:02, 04 maj 2017

iwonkap napisał(a)
Jola te sałaty to jak ty wychodowłaś takie ładne ?? co sie robi zeby takie miec ?

Iwonka - kupuje się na ryneczku rozsady, wsadza się do skrzyni, skrzynię się przykrywa i tyle Sałata rośnie.
Szpinak też, wczoraj był na obiad Już by trzeba kolejną porcję posiać. bo szpinak się szybko kończy.

Ananasek 22:05, 04 maj 2017

jolka napisał(a)

Beatka, nie wiem czy zauważyłaś, ale nad nami był jeszcze jeden rząd domów, powyżej. I teraz uważaj - ten sąsiad co mieszka nad nami (znaczy na samym szczycie góry!) był u mnie w sobotę i mówi, że ma tak mokro na działce, że przejść ciężko. W zimie mu parę razy piwnica podmokła. Teraz ma dreny robić, żeby działkę osuszyć. Na szczycie góry! Rozumiesz to..?? Bo ja wcale

U nas cała działka zdrenowana wzdłuż i wszerz i jeszcze się wydaje mało. Pamiętam jak drzewka owocowe sadziliśmy, jeszcze drenów ani trawy nie było, to mi normalnie nogi się zapadały jak w bagnie jakimś. Gdy podnosiłam nogę robiąc kolejne kroki, to buty zostawały w bagnie!! A prawie na samej górze mieszkamy. No dziwne to jest!

pewnie mieszkacie na jakimś źródełku...
alis 22:06, 04 maj 2017

jolka napisał(a)

Może jakąś zieleninkę na kolację?? Jakby coś to służę
Szpinak, rzodkiewka, szczypiorek, sałatka?? Do wyboru

Joluś, no smaka mi narobiłaś, piękne warzywka.
jolka 22:08, 04 maj 2017

Ananasek napisał(a)

pewnie mieszkacie na jakimś źródełku...

Taa.. ukryty dopływ Dunajca
jolka 22:10, 04 maj 2017

alis napisał(a)

Joluś, no smaka mi narobiłaś, piękne warzywka.

No, fajnie urosły Musiałam już pokrywę ściągnąć bo się cebulce szczypiorki łamały
Ogólnie to bardzo fajna sprawa nazbierać sobie świeżej zieleninki do kanapek
frezja 22:11, 04 maj 2017

jolka napisał(a)

Bergenie mam dwa rodzaje, nie znam nazwy ale generalnie różnią się wysokością. Jedna niższa, druga wyższa. Generalnie wolę tę wyższą

Nigdy jeszcze nie miałam tak pięknych bergenii ;( co one lubią ?
jolka 22:23, 04 maj 2017

frezja napisał(a)
Nigdy jeszcze nie miałam tak pięknych bergenii ;( co one lubią ?

Ewusia - mnie lubią;( hehe Żartuję sobie. A tak serio to wcale nie są takie piękne. Liście mają podniszczone, jakby grzybem. Toszka coś raz pisała komuś, żeby je spryskać .. ale nie pamiętam czym
wrobelki 23:02, 04 maj 2017

To jak szpinak się szybko kończy to polecam posiać szpinak nowozelandzki. Jest cały sezon obrywa się mu tylko czubki i ładne listki a on się krzewi pięknie. Ja taki co roku sieję i mam na cały rok. Co nie zjemy na świeżo to mrożę na zimę na lasagne ze szpinakiem i serem włoskim
m_gocha 23:14, 04 maj 2017

No koooochaaaaana to zaszalałaś z tymi warzywami

A propos ciemierników. Byłam ostatnio w H. i zobaczyłam ładną kępę różowych ciemierników. Już mi się oczy zaświeciły, serce zaczęło mocniej bić ... pomyślałam: moje już jesteście - ale jak zobaczyłam cenę 79 zł to żarówy w oczach zgasły a serce na chwilę stanęło . I zdanie zmieniłam
frezja 23:15, 04 maj 2017

jolka napisał(a)

Ewusia - mnie lubią;( hehe Żartuję sobie. A tak serio to wcale nie są takie piękne. Liście mają podniszczone, jakby grzybem. Toszka coś raz pisała komuś, żeby je spryskać .. ale nie pamiętam czym

No właśnie..czym ? moje przesadziłam i odchorowują to; liście jakieś mają nieładne. Czy masz je w słońcu?

Że Ciebie lubią, to widać