Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 21:10, 05 maj 2017

Toszka napisał(a)

Na grzyba trzeba pryskać - albo ekologicznie HT i PW, albo Topsinem.

Cena ciemierników jest taka, bo potrzeba kilku lat, by kepa była obfita. Siewka kwitnie dopiero w 3 roku (w dobrych okolicznościach). Kwitnie 1-2 łodygami z kwiatami. Najszybciej przyrasta Niger, ale nie jest tak spektakularny jak orientalne. Czyli cena 79 zł to mniej niż 10zł za rok szkółkowania. Patrząc w ten sposób to cena wbrew pozorom nie jest aż tak wysoka.

Dzięki Toszko za przypomnienie. HT posiadam, spryskam przy najbliższej okazji

A co do cen ciemierników, wg mnie są ostro zawyżone.
Mówię przynajmniej o tych pojedynczych, które się same wysiewają.
Bo pełne się nie wysiewają, może jakoś bardziej skomplikowanie się je uzyskuje.
jolka 21:13, 05 maj 2017

iwonkap napisał(a)
ooo tez widziałam na targu ale poszłam ambitnie ze bede swoje miala hehe czyli kolo wrzesnia moze sałata wyjdzie bo ma ze 3 mm

Hehe Dokup sobie na ryneczku Będziesz miała na "pierwszy rzut".
A na drugi prawie CI 3mm dorośnie
jolka 21:15, 05 maj 2017

Toszka napisał(a)
Nic nie szkodzi, że nie były pełne. Tak samo wolno rosną. Ciemierniki obficie się wysiewają, jednak procent przeżywalnosci siewek do 2 roku wynosi moze kilka-kilkanaście procent.

Ciekawe, że u mnie pełne się nigdy dotąd nie wysiały.
jolka 21:19, 05 maj 2017

BasiaLT napisał(a)
Warzywa masz naprawdę imponujące, aż smaka narobiłaś. Co do ciemierników i innych to zauważcie że jest pewna grupa roślin, która wymaga więcej zachodu i one zawsze są w cenie, niezależnie czy jest akurat na nie sezon czy nie. Są drogie i tyle. Ale czasami warto dać więcej ale mieć naprawdę piękny i zdrowy okaz a nie jakiegoś drapaka albo zgniłka.

Warzywka rosną jak na drożdżach, dobrze im pod przykryciem A z tymi drogimi roślinami.. no różnie to jest. Owszem fajnie kupić zdrowy piękny okaz, ale jeśli potrzebujesz większe iloćci ... no to trochę ciężko. Ja nieraz kupowałam mniejsze rośliny, choć wiedziałam, że będę musiała z rok je podchować.

Kawa 21:25, 05 maj 2017

Jolus bo Ty aniołem cierpliwości jesteś
ja nie
Ale uczę się uczę i staam Mocno
hihi widać z jakim skutkiem no nie
m_gocha 23:27, 05 maj 2017

No ja za 3 zł nie hodowałabym porzeczki na sprzedaż To znowu przegięcie w drugą stronę
A fakt jest taki, że każdy towar znajdzie (lub nie) swojego nabywcę Gdybym była aż tak mocno nakręcona na te ciemierniki to może bym i kupiła a zwłaszcza gdybym nie wiedziała co zrobić z pieniędzmi . Osobiście wolę kupić mniejszą sadzonkę i zapłacić trochę mniej i trochę ją sobie sama podhodować do takich rozmiarów.
A zresztą to tak jest z każdą rzeczą - można jeździć do pracy mercedesem ale też można innym który dowiezie w miarę komfortowo do celu
Toszka 13:09, 06 maj 2017

jolka napisał(a)

Dzięki Toszko za przypomnienie. HT posiadam, spryskam przy najbliższej okazji

A co do cen ciemierników, wg mnie są ostro zawyżone.
Mówię przynajmniej o tych pojedynczych, które się same wysiewają.
Bo pełne się nie wysiewają, może jakoś bardziej skomplikowanie się je uzyskuje.

Jestem na etapie eksperymentowania z nimi, a to oznacza, ze jak to ja, uczę się ich i nabieram doświadczenia. Na pewno dużą część kwiatów jest sterylna, czyli bezpłodna i nie zawiązuje płodnych nasion. Spora część w ogóle nie zawiązuje owocników. Ale na tej samej kępie trafiają się i płodne kwiaty. Mam jedną tegoroczną siewkę z Double Ellen. Teraz pozostaje czekać czy nie zaniknie i czy powtórzy cechy.
Musisz zaczekać minimum rok-dwa, bo bywa często, ze młode hybrydy nie sieją się. Starsze tak
Normalnie hodowcy pozyskują materiał poprzez hodowlę in vitro, czyli poprzez podział komórek. Wtedy jest gwarancja powtarzalności cech. Z siewu tej gwarancji nie masz, ale za to mogą trafić się niezwykłe niespodzianki.
Cena ciemierników to inna sprawa. Zazwyczaj sprowadzane są z Holandii i cena zależy od wielkości kępy i ilosci pośrednków (bo każdy chce zarobić).

W zeszłym roku były pełne w całkiem przyzwoitych cenach w LM i Obi. Fakt, były to pojedyncze sadzoneczki, ale cena była do max. 25zł.
lindsay80 23:13, 06 maj 2017

Jola, Ty to perfekcyjnie do każdej rzeczy w ogrodzie podchodzisz, szklarnia będzie wypasiona, czytam o szkle a co z tym poliwęglanem, bom nie w temacie?

A w ogóle to pięknie u Ciebie wiosną.
Margerytka40 23:16, 06 maj 2017

m_gocha napisał(a)
No ja za 3 zł nie hodowałabym porzeczki na sprzedaż To znowu przegięcie w drugą stronę
A fakt jest taki, że każdy towar znajdzie (lub nie) swojego nabywcę Gdybym była aż tak mocno nakręcona na te ciemierniki to może bym i kupiła a zwłaszcza gdybym nie wiedziała co zrobić z pieniędzmi . Osobiście wolę kupić mniejszą sadzonkę i zapłacić trochę mniej i trochę ją sobie sama podhodować do takich rozmiarów.
A zresztą to tak jest z każdą rzeczą - można jeździć do pracy mercedesem ale też można innym który dowiezie w miarę komfortowo do celu

Mam tak samo
jolka 09:54, 07 maj 2017

Kawa napisał(a)
Jolus bo Ty aniołem cierpliwości jesteś
ja nie Ale uczę się uczę i staam Mocno hihi widać z jakim skutkiem no nie

anioł cierpliwości ...hehe, chyba tylko w odniesieniu do roślin ogrodowych.
poza tym.. różnie bywa