Dzięki Toszko za przypomnienie. HT posiadam, spryskam przy najbliższej okazji
A co do cen ciemierników, wg mnie są ostro zawyżone.
Mówię przynajmniej o tych pojedynczych, które się same wysiewają.
Bo pełne się nie wysiewają, może jakoś bardziej skomplikowanie się je uzyskuje.
Warzywka rosną jak na drożdżach, dobrze im pod przykryciem A z tymi drogimi roślinami.. no różnie to jest. Owszem fajnie kupić zdrowy piękny okaz, ale jeśli potrzebujesz większe iloćci ... no to trochę ciężko. Ja nieraz kupowałam mniejsze rośliny, choć wiedziałam, że będę musiała z rok je podchować.
No ja za 3 zł nie hodowałabym porzeczki na sprzedaż To znowu przegięcie w drugą stronę
A fakt jest taki, że każdy towar znajdzie (lub nie) swojego nabywcę Gdybym była aż tak mocno nakręcona na te ciemierniki to może bym i kupiła a zwłaszcza gdybym nie wiedziała co zrobić z pieniędzmi . Osobiście wolę kupić mniejszą sadzonkę i zapłacić trochę mniej i trochę ją sobie sama podhodować do takich rozmiarów.
A zresztą to tak jest z każdą rzeczą - można jeździć do pracy mercedesem ale też można innym który dowiezie w miarę komfortowo do celu
Jestem na etapie eksperymentowania z nimi, a to oznacza, ze jak to ja, uczę się ich i nabieram doświadczenia. Na pewno dużą część kwiatów jest sterylna, czyli bezpłodna i nie zawiązuje płodnych nasion. Spora część w ogóle nie zawiązuje owocników. Ale na tej samej kępie trafiają się i płodne kwiaty. Mam jedną tegoroczną siewkę z Double Ellen. Teraz pozostaje czekać czy nie zaniknie i czy powtórzy cechy.
Musisz zaczekać minimum rok-dwa, bo bywa często, ze młode hybrydy nie sieją się. Starsze tak
Normalnie hodowcy pozyskują materiał poprzez hodowlę in vitro, czyli poprzez podział komórek. Wtedy jest gwarancja powtarzalności cech. Z siewu tej gwarancji nie masz, ale za to mogą trafić się niezwykłe niespodzianki.
Cena ciemierników to inna sprawa. Zazwyczaj sprowadzane są z Holandii i cena zależy od wielkości kępy i ilosci pośrednków (bo każdy chce zarobić).
W zeszłym roku były pełne w całkiem przyzwoitych cenach w LM i Obi. Fakt, były to pojedyncze sadzoneczki, ale cena była do max. 25zł.