Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

frezja 23:16, 04 maj 2017

m_gocha napisał(a)
No koooochaaaaana to zaszalałaś z tymi warzywami

A propos ciemierników. Byłam ostatnio w H. i zobaczyłam ładną kępę różowych ciemierników. Już mi się oczy zaświeciły, serce zaczęło mocniej bić ... pomyślałam: moje już jesteście - ale jak zobaczyłam cenę 79 zł to żarówy w oczach zgasły a serce na chwilę stanęło . I zdanie zmieniłam

Spotkałam kiedyś też w takiej cenie.
Toszka 23:58, 04 maj 2017

frezja napisał(a)

No właśnie..czym ? moje przesadziłam i odchorowują to; liście jakieś mają nieładne. Czy masz je w słońcu?

Że Ciebie lubią, to widać

Na grzyba trzeba pryskać - albo ekologicznie HT i PW, albo Topsinem.

m_gocha napisał(a)
(...)

A propos ciemierników. Byłam ostatnio w H. i zobaczyłam ładną kępę różowych ciemierników. Już mi się oczy zaświeciły, serce zaczęło mocniej bić ... pomyślałam: moje już jesteście - ale jak zobaczyłam cenę 79 zł to żarówy w oczach zgasły a serce na chwilę stanęło . I zdanie zmieniłam

Cena ciemierników jest taka, bo potrzeba kilku lat, by kepa była obfita. Siewka kwitnie dopiero w 3 roku (w dobrych okolicznościach). Kwitnie 1-2 łodygami z kwiatami. Najszybciej przyrasta Niger, ale nie jest tak spektakularny jak orientalne. Czyli cena 79 zł to mniej niż 10zł za rok szkółkowania. Patrząc w ten sposób to cena wbrew pozorom nie jest aż tak wysoka.
m_gocha 00:10, 05 maj 2017

Dodam, że te ciemierniki nie były pełne

Toszka 00:22, 05 maj 2017

Nic nie szkodzi, że nie były pełne. Tak samo wolno rosną. Ciemierniki obficie się wysiewają, jednak procent przeżywalnosci siewek do 2 roku wynosi moze kilka-kilkanaście procent.
paulina_ns 07:25, 05 maj 2017

m_gocha napisał(a)

Gosia skąd ja to znam nie raz coś szybko przestaje mi się podobać ja białe ciemierniki kupiłam w PM ładna duża kępka za 28 zł, do tej pory kwitną, chociaż jakbym chciała większą ilość można bankrutem zostać na szczęście Jola obdarzyla mnie swoimi i póki co ładnie rosną i mam nadzieję, że w przyszłym roku zakwitną
iwonkap 09:58, 05 maj 2017

jolka napisał(a)

Iwonka - kupuje się na ryneczku rozsady, wsadza się do skrzyni, skrzynię się przykrywa i tyle Sałata rośnie.
Szpinak też, wczoraj był na obiad Już by trzeba kolejną porcję posiać. bo szpinak się szybko kończy.

ooo tez widziałam na targu ale poszłam ambitnie ze bede swoje miala hehe czyli kolo wrzesnia moze sałata wyjdzie bo ma ze 3 mm
BasiaLT 11:07, 05 maj 2017

Warzywa masz naprawdę imponujące, aż smaka narobiłaś. Co do ciemierników i innych to zauważcie że jest pewna grupa roślin, która wymaga więcej zachodu i one zawsze są w cenie, niezależnie czy jest akurat na nie sezon czy nie. Są drogie i tyle. Ale czasami warto dać więcej ale mieć naprawdę piękny i zdrowy okaz a nie jakiegoś drapaka albo zgniłka.
jolka 20:54, 05 maj 2017

wrobelki napisał(a)
To jak szpinak się szybko kończy to polecam posiać szpinak nowozelandzki. Jest cały sezon obrywa się mu tylko czubki i ładne listki a on się krzewi pięknie. Ja taki co roku sieję i mam na cały rok. Co nie zjemy na świeżo to mrożę na zimę na lasagne ze szpinakiem i serem włoskim

A widzisz, dobrze że mi napisałaś. Nie wiedziałam o takim szpinaku co się odradza Poszukam w sklepie przy najbliższej okazji. Obecny się pewnie jutro skończy, będę miała miejsce na nowozelandzki
jolka 21:04, 05 maj 2017

m_gocha napisał(a)

Gosia, warzywka mniam Cieszą oko i podniebienie

A co do ciemierników --- uważam, że przesadzają ostro niektórzy sprzedawcy. Biorą nie tyle ile muszą, tylko tyle ile chcą. Czytałam co Toszka poniżej pisała, że za każdy rok 10 zł... ale dla przykładu dziś na rynku kupowałam krzaczki agrestu. Cena jednego 3 zł (słownie: trzy). Pan mówi - że dwa lata musi go prowadzić, żeby był do sprzedaży. Można - można! Ale jak ktoś musi narzucić marżę 1000%, to już nic się nie poradzi.

Dodam, że ciemierniki sieją się same, nie wymagają żadnej specjalnej troski, w drugim roku się nadają na ładną sadzonkę. Toszka pisała, że tylko część siewek przeżywa - być może, jednak ta część to dziesiątki siewek, nie pojedyncze roślinki.
jolka 21:07, 05 maj 2017

frezja napisał(a)
No właśnie..czym ? moje przesadziłam i odchorowują to; liście jakieś mają nieładne. Czy masz je w słońcu? Że Ciebie lubią, to widać

Ewa, mam je z północnego wschodu. Też muszę podzielić, odmłodzić, bo już stare są. Ale to dopiero po kwitnieniu zrobię. A już wiemy czym pryskać - HT Tosia czuwa