Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

margaretka3 22:55, 08 wrz 2017

Jolu, jak Twoja goja? Opamiętała się?
Moja wprawdzie kwitnie obficie, ale jagódek wciąż ani śladu.
MirellaB 06:14, 09 wrz 2017

Fantastycznie wyglądają hortki z rozchodnikami
jolka 09:19, 09 wrz 2017

margaretka3 napisał(a)
Jolu, jak Twoja goja? Opamiętała się?
Moja wprawdzie kwitnie obficie, ale jagódek wciąż ani śladu.

Moja się opamiętała Ma dużo owocków i jeszcze sporo kwiatków.
Ale mączniak ją zżera Co robić........??

Fotka sprzed chwili, piękna dziś pogoda
jolka 09:25, 09 wrz 2017

MirellaB napisał(a)
Fantastycznie wyglądają hortki z rozchodnikami

Hehe, Mirelka widzę że dyplomatycznie zmilczałaś temat wrzosów A hortki z rozchodnikami, owszem fajne..ale.. jest jedno małe ALE. Jakaś smutna się dla mnie robi ta rabata, brakuje mi tu czegoś rozświetlającego, białego .. za ciemno tam teraz jest. Tak mi się wydaje.

jolka 09:33, 09 wrz 2017

Tu na razie jest ściernisko, ale będzie wrzosowisko

Zakupy poczynione, idę działać!

I wiecie co... normalnie w szoku jestem. Gość mi na rynku pakuje te wrzosy do samochodu, i nagle ni z tego ni z owego mówi: żeby pani czasem nie przyszło do głowy rozrywać korzeni!! NO przecież na 1000% tak właśnie bym zrobiła!!

Zawsze czytałam, również na O., że powinno się przed posadzeniem rozluźnić system korzeniowy. W ub roku porozrywałam totalnie splątane korzonki. I on mi mówi, że prawdopodobnie dlatego m.in. padły! No i mi zaczął opowiadać, że wrzos ma jakiś tam system korzeniowy (pączkowy jeśli dobrze pamiętam) i rozerwanie go po prostu niszczy. Ech.. i bądź tu człowieku mądry No nic, tym razem nic nie ruszam, tylko trochę w wodzie zamoczę bryłkę.
jolka 09:39, 09 wrz 2017

Pogoda dziś fantastyczna
Idę działać Miłego dnia wszystkim

W roli głównej wystąpiła bonica

kerii 11:26, 09 wrz 2017

Piękne zakupy ja się nadal łamie i szukam miejsca gdzie by posadzić poczekam na Twoja kompozycję może jakaś inspirka przyjdzie do głowy
SlonecznyOgrod 11:47, 09 wrz 2017

Zanudzaj zdjęciami , ja to uwielbiam

Dziś widziałam wrzosowisko na skarpie w programie Rok w... albo to było na fb.
Ładnie wyglądało, cudnie. Jak będę miała pewnośc gdzie to Ci podeślę namiar.
Toszka 12:42, 09 wrz 2017

Wiesz czego brakuje na tej rabacie z hortkami i rozchodnikami?
Uwaga, namawiam do grzechu
Wymiany hortek na białe - Magical Moonlight (te co u Asiak). Bordowe dzewka, różowe rozchodniki i hortki dają efekt zbyt ciemny.

Z wrzosami sprawa ma się tak, że gdyby nie były sadzonkowane u producenta w czystym torfie, a np. mieszance kory, torfu i piasku to by nie było ryzyka, że ten torf ususzy się na niewsiąkliwy beton, ściśnie korzenie i ukatrupi mikoryzę, którą wrzos sobie ładnie, samodzielnie hoduje. Torf potrzebuje stałej wilgoci, a stała wilgoć dla wrzosów oznacza na 1000% grzyba.
Wrzosy mają olbrzymią bryłę korzeniową. Większą niż część górna. Mam wrzosy (te same wciąż) od 8 lat. Przesadzałam je, systematycznie rozmnażam i wiem, że trzeba po wyjęciu z doniczki torf rozluźnić. Jednak wszystko zależy jak mocno przerośnięta korzeniami jest doniczka. Jesli bardzo, to trzeba absolutnie poluzować. Inaczej bez nawadniania torf zeschnie się i tym samym całe wrzosy. Co ciekawe, wrzosy wcale nie potrzebują wilgoci w glebie. Przecież na wolności zazwyczaj rosną w kwaśnych piaskach. Bynajmniej nie na podmokłych torfowiskach.

wiem jedno - w interesie sprzedającego jest ciągła sprzedaż, a nie to by rosliny ci ładnie rosły. Zdrowe rośliny= brak potrzeby zakupu nowych.

Co to za kamienie na rabacie pod wrzosowisko? jesli to nie granit, a jakieś zasadowe to szukaj innego miejsca. Pod wrzosy potrzebujesz dużo kory, piasku, igliwia i siarki.
jolka 13:14, 09 wrz 2017

Toszka napisał(a)
Wiesz czego brakuje na tej rabacie z hortkami i rozchodnikami? Uwaga, namawiam do grzechu Wymiany hortek na białe - Magical Moonlight (te co u Asiak). Bordowe dzewka, różowe rozchodniki i hortki dają efekt zbyt ciemny.

Z wrzosami sprawa ma się tak, że gdyby nie były sadzonkowane u producenta w czystym torfie, a np. mieszance kory, torfu i piasku to by nie było ryzyka, że ten torf ususzy się na niewsiąkliwy beton, ściśnie korzenie i ukatrupi mikoryzę, którą wrzos sobie ładnie, samodzielnie hoduje. Torf potrzebuje stałej wilgoci, a stała wilgoć dla wrzosów oznacza na 1000% grzyba.
Wrzosy mają olbrzymią bryłę korzeniową. Większą niż część górna. Mam wrzosy (te same wciąż) od 8 lat. Przesadzałam je, systematycznie rozmnażam i wiem, że trzeba po wyjęciu z doniczki torf rozluźnić. Jednak wszystko zależy jak mocno przerośnięta korzeniami jest doniczka. Jesli bardzo, to trzeba absolutnie poluzować. Inaczej bez nawadniania torf zeschnie się i tym samym całe wrzosy. Co ciekawe, wrzosy wcale nie potrzebują wilgoci w glebie. Przecież na wolności zazwyczaj rosną w kwaśnych piaskach. Bynajmniej nie na podmokłych torfowiskach.

wiem jedno - w interesie sprzedającego jest ciągła sprzedaż, a nie to by rosliny ci ładnie rosły. Zdrowe rośliny= brak potrzeby zakupu nowych.

Co to za kamienie na rabacie pod wrzosowisko? jesli to nie granit, a jakieś zasadowe to szukaj innego miejsca. Pod wrzosy potrzebujesz dużo kory, piasku, igliwia i siarki.

Tosia...co do wymiany hortensji powiem wprost: nie ma takiej możliwości Nie będę ich wymieniać. Natomiast byłabym CI wdzięczna, gdybyś mi podsunęła jakiś PLAN B

A wrzosy już posadzone. Zrobiłam tak jak gość mówił, czyli nie ruszałam bryły korzeniowej, ale nie była ona taka super bardzo zbita. A w niektórych doniczkach korzenie wychodziły przez dolne otworki, więc mam nadzieję, że się jednak ukorzenią!! Noż kurczę, myślisz że świadomie mnie w błąd prowadził?? Wiesz Tosia, ja z tych co widzą szklankę do połowy pełną i jakoś mi ciężko w to uwierzyć.

Nie ma tam żadnych kamieni, tylko to miejsce przylega do placyku wysypanego żwirem granitowym. Granit nawet się nie styka z ziemią. Ziemia dochodzi do betonowej podmurówki, z granitem się nie styka. Właśnie mam jeszcze siarkę, którą kupowałam pod rh. Myślisz, że podsypać i przemieszać delikatnie z ziemią??

Love it!!