Wiesz czego brakuje na tej rabacie z hortkami i rozchodnikami?
Uwaga, namawiam do grzechu

Wymiany hortek na białe - Magical Moonlight (te co u Asiak). Bordowe dzewka, różowe rozchodniki i hortki dają efekt zbyt ciemny.
Z wrzosami sprawa ma się tak, że gdyby nie były sadzonkowane u producenta w czystym torfie, a np. mieszance kory, torfu i piasku to by nie było ryzyka, że ten torf ususzy się na niewsiąkliwy beton, ściśnie korzenie i ukatrupi mikoryzę, którą wrzos sobie ładnie, samodzielnie hoduje. Torf potrzebuje stałej wilgoci, a stała wilgoć dla wrzosów oznacza na 1000% grzyba.
Wrzosy mają olbrzymią bryłę korzeniową. Większą niż część górna. Mam wrzosy (te same wciąż) od 8 lat. Przesadzałam je, systematycznie rozmnażam i wiem, że trzeba po wyjęciu z doniczki torf rozluźnić. Jednak wszystko zależy jak mocno przerośnięta korzeniami jest doniczka. Jesli bardzo, to trzeba absolutnie poluzować. Inaczej bez nawadniania torf zeschnie się i tym samym całe wrzosy. Co ciekawe, wrzosy wcale nie potrzebują wilgoci w glebie. Przecież na wolności zazwyczaj rosną w kwaśnych piaskach. Bynajmniej nie na podmokłych torfowiskach.
wiem jedno - w interesie sprzedającego jest ciągła sprzedaż, a nie to by rosliny ci ładnie rosły. Zdrowe rośliny= brak potrzeby zakupu nowych.
Co to za kamienie na rabacie pod wrzosowisko? jesli to nie granit, a jakieś zasadowe to szukaj innego miejsca. Pod wrzosy potrzebujesz dużo kory, piasku, igliwia i siarki.