Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

AgaAga 21:41, 13 wrz 2013

Las przepiękny, narobiłaś mi smaka na zupkę grzybową
anna_g 21:42, 13 wrz 2013

Kondzio napisał(a)
ale trofea hi hi hi

A jak... Las żywi z tego był obiad (zupa) i deser (babeczki i jagody ze śmietaną) Ale najwięcej radochy było z wycieczki
anna_g 21:43, 13 wrz 2013

AgaAga napisał(a)
Las przepiękny, narobiłaś mi smaka na zupkę grzybową

Dzieki Aga No to na grzybobranie
anna_g 22:01, 13 wrz 2013

To było tak około ogrodowo. Teraz bardziej ogrodowo. Jak tam sobie chodzę po Waszych wątkach i widzę, że wielu z Was robi nowe rabaty to:
Stojąc na balkonie mam taki widok

po lewej w rządku trzy serby przycinane, bardziej w prawo stary i duży bukszpan - który w to miejsce został już przesadzony dość dawno ale jako duży krzak, świerk srebrny - także już przesadzany - cięty i całkiem po prawej jakaś tujowa kulka - też przesadzona i dopiero teraz zrobiła się w miarę ładna. Dalej po prawej zabudowania gospodarcze - kiedyś także kojec psa zresztą widać jeszcze budę - na razie pustostan

Z bliższa

tak to wygląda względem wejścia do domu

a tak względem ogólnego wejścia (wjazdu) na posesję

W stosunku do budynku to jest wschód.
anna_g 22:13, 13 wrz 2013

I jak tak stoje na tym balkonie lub wyglądam przez okno to mnie ten widok coraz bardziej denerwuje.
I tak sobie myślę, że gdyby mniej więcej to byłoby tak:

to mniej denerwowałby mnie ten widok Wybaczcie moje rysunki "godne" niemal architekta krajobrazu ale wiecie co mam na myśli prawda? Myślałam tam o rh bo słońca to tam aż tak wiele nie ma, może trochę azalii no i jakieś dodatki - to jeszcze nie na tym etapie tylko - chcę się poradzic
po pierwsze czy - rabatę skończyc przed serbami czy lepiej byłoby je "przybrać"? Ponieważ u mnie rabaty wykańczane są kamieniami w zdecydowanej większości to myślałam żeby to utrzymać. Myślałam tam o trochę podwyższonej rabacie - na początku - czyli przy kulce, która by schodziła do normalnego poziomu mniej wiecej trochę przed bukszpanem. Czy lepsza płaska?

No i pytanie czy tego świerka można przesadzic? i jeśli tak to ile odległości należałoby zachować od płotu? I kiedy byłoby to najlepiej zrobić?

I jeszcze pytanie czy coś wsadzać między serby a buksa - moim zdaniem on tam nie pasuje, ale jest już taki duży i wiekowy że nie przesadzę go. Kulka tujowa raczej do eksmisji.

Przy studni może tą rabatkę ciut poszerzyć.
Na razie nie pytam o nasadzenia tylko o wsparcie w myśleniu w ogóle Co sądzicie ? Plisss, plisss, plisss
atena35 22:43, 13 wrz 2013

Aniu dobrze kombinujesz.
Wygląda, że nowa rabata jest tam konieczna a przesunięcia porządkują przestrzeń.

Czas na przesadzanie drzew teraz chyba najlepszy.
Mala_Mi 22:45, 13 wrz 2013

Kulka - out.....
Świerki włącz w rabatę .. względy praktyczne...
Studnie zostaw na drugi etap...
Srebrny będzie zacieniał rabatę i tak cienistą.. jak możesz i masz gdzie przesadź.. albo daj go w narożnik koło kojca psa..
Buksa wkomponujesz..... duży , uformuje sie . i będzie ozdobą Tylko dopilnuj kształtu. bo teraz zwichrowany ....
Jak myślisz o kwasolubnych, to aż prosi sie hortka i inne kwasy.. będzie pięknie.. już widzę ten zakątek
Mala_Mi 22:46, 13 wrz 2013

Widzę, że Atena te sie w miedzy czasie dopisała.... rabata tam aż się prosi.... To front, wizytówka domu
anna_g 22:55, 13 wrz 2013

Dzięki dziewczyny - no też mam takie wrażenie że co stanę na balkonie to ta rabata się prosi "zrób mnie, zrób mnie"

świerk nie zostanie tam gdzie jest - mus go przesadzić - myślę, że w kąt. Bukszpan jest zwichrowany i nie potrafię go doprowadzić do ładu bo w środku łysy ale pomału może mi się uda. Co roku trochę go wyokrąglam

Tylko sie jeszcze zastanawiam nad tym jej podniesieniem???
Aha - bo ogólnie to myslałam tak, żeby przesadzić teraz jesienią świerka, i darń zdjąć i odwrócić i zostawić na rabacie przez zimę, a wiosną dokończyć. Tak chyba można zrobić co? Mniej ziemi musiałabym tam dołożyć, i łatwiej byłoby ją podnieść - sobie tak myślę....

Dobrej nocy dobre dusze za to co do tej pory - chętnie przyjmę każdy pomysł do rozpatrzenia
ka1sia 23:02, 13 wrz 2013

Ania, jak widok Cię zaczyna denerwować, to zmiany konieczne teraz jest dobry czas, wszystko Ci się ładnie przyjmie i na wiosnę będzie cieszyć oczka Z planowania to ja gamoń jestem, ale w miarę swoich możliwości będę Cię wspierać z całych sił bierz się do pracy, będzie pięknie