Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Nebel

Ogród Nebel

nebel 19:56, 25 maj 2013

bogumila_bienko napisał(a)
Scanowałam dzisiaj bardzo stare fotki - dla moich wnucząt {robię rodzinny album] - i być może dlatego jestem tak refleksyjnie nastawiona...i do tego ta deszczowa pogoda...Moniko,Ty jeszcze masz czas....

Bogusiu trafiłaś w samo sedno Monika, to raczej pokolenie naszych dzieci
Moniko, wybacz, ale Bogusia ma rację, tak mi się wydaje, zaczniesz wracać do wczesnego dzieciństwa jak Twoje dzieci albo wnuki, zaczną Cię o to pytać.
monteverde 22:05, 25 maj 2013

Ewcia nie ma clematisa Albina Plenata tylko Albina Plena a Moniuszko ma piękny kolor a może masz ochotę na taką trawę?
nebel 04:35, 26 maj 2013

Aniu dziękuję, że jestaś taka czujna. Tak to jest jak dla kogoś wszystkie te nazwy są zupełnie nowe i obce, a w dodatku po łacinie, której nas juz nie uczono.
A trawę oczywiście chętnie przygarnę, wiesz, że trochę miejsca jeszcze mam w ogrodzie
nebel 08:17, 26 maj 2013

Najpierw parę zdjęć z dzisiejszego porannego spaceru. U mnie pochmurnie, mokro i dosyć zimno.
Azalia 'Hybrido' jeszcze cała w kroplach po nocnym deszczu.

Orlik 'Blue - White'

No i takie jedno ujęcie ogólne. Dzisiaj się cieszczę, że 2 lata temu przestałam śliwie wycinać odrosty od korzenia. Potrzebny mi był taki kolorystyczny akcent w tym miejscu.
grembosia 08:23, 26 maj 2013

Ale piękne poranne fotki.
Dziś ma się już w końcu rozpogodzić, a od środy lato

Ciekawa rozmowa z Moniką, ja ostatnio rozmawiałam z dziećmi w podobnym klimacie
Pozdrawiam cieplutko.
nebel 08:26, 26 maj 2013

A to już relacja z postępu prac przy rabacie z hortensjami.

Wiśnia dostała skarpetę z traw. Poza tym posadzę jakieś cebule, żeby wczesną wiosną kwitły kwiaty.

No i widok na całość. Utknęłam z pomysłami na zagospodarwanie tej wolnej przestrzeni. Będzie jeszcze tylko jeden powojnik.

Cisy i bukszpany zostaną przycięte. W głebi rosnie żywotnik, tez za chwilę będę go przycinała. Więc całość jak podrośnie zasłoni kompost. Ale co posadzić na tej wolnej przestrzeni nie mam pojęcia. I do póki nie znajdę czegoś co mi się będzie podobało i co będe mogła kupić, pewnie taki stan pozostanie.
grembosia 08:33, 26 maj 2013

Ja bym poszalała tutaj z hortensjami.

Ten widok na całość obłędny!
nebel 08:35, 26 maj 2013

grembosia napisał(a)
Ale piękne poranne fotki.
Dziś ma się już w końcu rozpogodzić, a od środy lato

Ciekawa rozmowa z Moniką, ja ostatnio rozmawiałam z dziećmi w podobnym klimacie
Pozdrawiam cieplutko.

Grembosiu dzięki. Nie musi się za bardzo rozpogadzać, prawdę powiedziawszy wolę pracować w ogrodzie jak jest chłodniej, ale dzisiaj rano było jednak mimo wszystko za zimno. W końcu nie muszę tego robić w taki ziąb.

A rozmowa jak rozmowa, dwie mające swoje lata kobiety, mówią dorosłej pani - "jak dorośniesz to się przekonasz" ale ponieważ poznałysmy się również w realu, to myślę, że żadna z nas nie ma nic pzreciwko takiej wymianie zdań.

Ciebie również pozdrawiam i życze udanej niedzieli
nebel 08:42, 26 maj 2013

grembosia napisał(a)
Ja bym poszalała tutaj z hortensjami.

Ten widok na całość obłędny!

Grembosiu tam mam już posadzone 7 krzaków hortensji 'Limelight', ale są jeszcze nie widoczne. Rosną wzdłuż żywopłoty.
To 2 następne zdjęcia, zrobione pod nieco innym kątem.

nebel 09:11, 26 maj 2013

Grembosiu chyba masz rację z tymi hortesjami. Juz widzę jak je posadzić. Teraz tylko pytanie jakie?
Musiałyby być nieco niższe i niezbyt 'agresywne' w kolorze. Coś co by kolorem pasowało do żółtych róż, które też tu rosną. Już zaczynam szukać.