Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Nebel

Ogród Nebel

Moniika 09:39, 26 maj 2013

Hej, masz tam juz chyba kilka hortensji ? Ja bym wiecej nie dawała , zdławią wszystko inne . Moim zdaniem tez super to wygląda ! Masz tam jeszcze dużo miejsca ja bym sie nie spieszyła
Miłego dnia pozdr M
Moniika 09:41, 26 maj 2013

monteverde napisał(a)
Ewcia nie ma clematisa Albina Plenata tylko Albina Plena a Moniuszko ma piękny kolor a może masz ochotę na taką trawę?

Ja tez będę na jesień miała kilka traw do podziału, tylko ze one szybko rosną i zasłaniają inne rosliny , trzeba o tym pamiętać ..
Moniika 10:15, 26 maj 2013

Zobacz Ewo co ma Diana , moim zdaniem ten dereń kanadyjski ! Ja będę go teraz szukała , podobno jest rzadki , ale szybko rośnie i ślicznie zadarnia a przy tym nie jest wielki i raczej jest tłem dla innych roślin :
Diana napisał(a)
Dereń kanadyjski jest bardzo ekspansywny. Puszcza się bokami ... dzisiaj zauważyłam, że puścił "odnogi" w odległości 0,5 m od ostatniego krzaczka. Ma śliczny kolorek. kwitnie na biało, a owoce ma koloru czerwonego - ponoć jadalne (nie próbowałam). Jest o wiele gęstszy i bujniejszy w miejscu gdzie ma słoneczko tylko z rana. Mam porównanie ponieważ sadziłam w ty samym czasie, w takiej samej ziemi. Zdecydowanie lubi cień i kwaśną ziemię.Obsypany jest korą. całą zimę zdobił ogród.
Kwiatki dopiero się pojawiają.

nebel 10:39, 26 maj 2013

Moniko dzięki, za wszystko. Trawy jestem chętna. Co do derenia to super, warto zapamietać i poszukać tej roslny.
Tylko, że ja mam tam jeszcze bardzo duzo miejsca, a posadzenie na tak dużej przestrzeni czegoś zadarniającym - no cóż wiem co moje suczki z tym zrobią. Podoba mi się to połączenie na zdjęciu, tylko nie bardzo będzie chyba zdawało egzamin u mnie. Bo to ewidentnie strona zacieniona, a u mnie jest słońce w samo południe. Zresztą Diana tez o tym pisze. Muszę miec rosliny lubiące ewidentnie ostre światło słoneczne. Bo o ile hortensje posadziłam po thujami, tam jednak mają trochę cienia z rana, to z reszta już nie będzie tak.
Moniika 10:53, 26 maj 2013

To racja z tym słońcem...
nebel 11:08, 26 maj 2013

Moniko, a ta druga roślina u Diany, która rośnie bliżej muru czy wiesz może jak się nazywa?
Całość na prawdę bardzo ladnie się komponuje,
Joku 11:30, 26 maj 2013

Zauważyłam że dyskutujecie o dereniu. Też o nim myślę, bo u mnie kwaśna ziemia. Jest do dostania w naszej okolicy. Widziałam u Cyrzana w Garczu, w zeszłym roku co prawda. Trochę mnie niepokoi wzmianka o ekspansywności bo mam mało miejsca. U Diany pięknie się rozrósł w dywanik.
Joku 11:31, 26 maj 2013

Mgiełko, ta druga roślina to tawułka. Pozwolę sobie odpowiedzieć za Monikę .
nebel 11:37, 26 maj 2013

Joku napisał(a)
Mgiełko, ta druga roślina to tawułka. Pozwolę sobie odpowiedzieć za Monikę .

Dzięki Jolu, dereń przed chwilą kupiłam, oczywiście przez internet. Więc za jakiś czas będę mogła się nim dzielić. A tawułka, to jaka odmiana? Sama mam w ogrodzie już dwie i żadna nie przypomina tej na zdjęciu.
Pozdrawiam Ciebie serdecznie.
Pokaż co tam u Ciebie, lubię zaglądac przez płot do Twojego ogrodu.
Joku 11:48, 26 maj 2013

Nie rozpoznaję odmiany, nie ten poziom zaawansowania . Po ciemnych liściach sądząc, jakaś kwitnąca na czerwono, ciemnoczerwono.
Miałam pracowity tydzień, czasu na ogród niewiele więc i zdjęć własnych brakuje. Pozdrawiam niedzielnie.