Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 21:27, 25 cze 2018

Toszka, wielkie dzięki za ciekawy wykład! Hemoglobinę zakupię zimą i na wiosnę użyję.
Magda70 21:59, 25 cze 2018

polinka napisał(a)

Ewka, mączkę używałam w tym roku w obydwu ogrodach i kupiłam 50 kg i myślę, ze to i tak mało

Ja właśnie po wizycie u Toszki zakupiłam 60 kg
Widziałam jej glebę i biorę się za robotę.
Rosahumus mam, kompost też.
Wczoraj nad jeziorem zaprzyjaźniłam się z widłami . Postawiłam sobie za punkt honoru, ze ta rabata będzie przygotowana perfekcyjnie!
Też się miałam dopytać o zielone hakone...fajnie, że mogę w słońcu posadzić.

frezja 23:48, 25 cze 2018

Magda70 napisał(a)

Ja właśnie po wizycie u Toszki zakupiłam 60 kg
Widziałam jej glebę i biorę się za robotę.
Rosahumus mam, kompost też.
Wczoraj nad jeziorem zaprzyjaźniłam się z widłami . Postawiłam sobie za punkt honoru, ze ta rabata będzie przygotowana perfekcyjnie!
Też się miałam dopytać o zielone hakone...fajnie, że mogę w słońcu posadzić.

To w takim razie zamawiam. Kupowałaś stacjonarnie ?
Magda70 08:23, 26 cze 2018

frezja napisał(a)

To w takim razie zamawiam. Kupowałaś stacjonarnie ?

nie, w necie.
U nas nie miałam czasu po ogrodniczych latać i pytać..
Dziś ma być przesyłka.
Toszka 09:56, 26 cze 2018

Mączkę trzeba zamawiać przez neta. Jeszcze do sklepów ogrodniczych nie dotarło, że mączka w ogrodnictwie jest potrzebna.
W ogóle do ogrodniczych sklepów wiele rzeczy nie dotarło, np. łuski kawowe, włókno kokosowe, wiórki rogowe czy też najprostsza siarka
anna_t 10:26, 26 cze 2018

Toszka napisał(a)
Aniu, skrzyp jest trudnym przeciwnikiem. Nie ma co ukrywać. ale sama mam wygraną z nim walkę i wiem, że przy systematyczności jest to możliwe.
Tak, skrzyp ma długaśne kłącza i cała sztuka polega na tym by usuwając nie zostawić żadnego kawałeczka, a to co odrasta nad ziemią na bieżąco trzeba wyciągać z ziemi. Upierdliwa to praca, ale przynosi rezultaty. Z roku na rok jest go mniej. Dodatkowo nie lubi spulchnianej ziemi. Lubi nieruszaną, gdzie ma spokój niczym niezmącony. Dlatego ciągłe spulchnianie i praca z glebą przynosi najlepsze rezultaty. On ewidentnie nie przepada za żyznymi, próchnicznymi, pulchnymi (dobrze napowietrzonymi) glebami.
Jednak jeśli łudzisz się, że pozbędziesz się go w jeden sezon to od razu uprzedzam, że to płonne nadzieje.
Rób na bieżąco ze skrzypu gnojówki Miej praktyczny cel walki

Ewo, obornik granulowany możesz zalewać i podlewać, ale też można mieszać go z ziemią. Jako nawóz dla roślin działać będzie tak samo.
Liście jeśli są całe jeszcze to pokrusz/rozdrobnij i syp. Z liści wszelakich jest najcenniejsza tzw. ziemia liściowa.

już walczę 3rok I w sumie właśnie jedyny plus to gnojowki bo mam wrażenie że idzie coraz dalej w głąb ogrodu. Ale teraz będę jeszcze dodatkowo graczkowac ziemię z korą to może w końcu się uda
anna_t 10:29, 26 cze 2018

Iwonka a powiedz jeszcze mączka można posypać trawnik? Bo jak zakładałem to nie wiedziałam jeszcze o maczce a czytam u Qleczki że też na trawnik zalecasz
Toszka 10:35, 26 cze 2018

Do graczykowania i kory dodaj obornik....duuuużo obornika, ponad 12kg na metr.
Z moich obserwacji wnioskuję, że skrzyp lubi zbite, najchętniej ubogie w próchnicę gleby.
Nawet jesli na dany moment nie masz tak duzo obornika, to zacznij wprowadzać go sektorami. Wazne, aby nie po trochu, a własnie jednorazowo spore ilości i w miarę głęboko przekopać.
Pierwszy raz wprowadzenie obornika wymaga tak duzych ilości. Potem co 3-4 lata sukcesywnie, albo mulczowanie mieszanka kompostu-obornika-kory. Taką mieszankę wystarczy od razu robić w kompostowniku, czyli zielsko wrzucane (i liście) przesypywać warstwami drobnej kory lub obornika...jak lazanie
malgol 10:53, 26 cze 2018

Toszko, przeczytałam z zapartym tchem twój wykład o wzbogacaniu gleby i mam pytanie jak to zrobić teraz gdy przed sadzeniem ogrodu się tej wiedzy nie posiadało? Kopałam dołki pod rośliny( bo tak wszyscy wokół robili)i dodawałam ziemi z worków z ogrodniczego. Teraz niby wszystko jakoś rosnie, ale chciałabym na większą skalę poprawić glebę w ogrodzie. Zaczęłam ściółkowac kompostem, korą , pod nowe rosliny daje mieszanki wg twoich rad,ale calosci gleby już chyba nie poprawię? nie przekopię całego ogrodu z dobrociami. czy wystarczy teraz tyko ściółkować i pod kolejne nasadzena dodawać to co należy?
frezja 11:02, 26 cze 2018

Magda70 napisał(a)

nie, w necie.
U nas nie miałam czasu po ogrodniczych latać i pytać..
Dziś ma być przesyłka.

Madziu, podaj link