Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z łezką

Ogród z łezką

Madzenka 22:39, 09 lip 2013

I ja głosuję za lawendą przed różami
U mnie carexy w glinie dobrze rosną, więc się nie przejmuj tylko je sadź
Kindzia 09:36, 10 lip 2013

JulkAd napisał(a)

A jak zrobisz odwodnienie przy różach to już lawendy nie zmieścisz ?, ona wlaśnie przy nich najładniej wygląda....zrób zbliżenie miejsc między różami, zobaczymy czy się nie zmieści....a jak nie to do skrzynek i po sezonie zamiast dalii....24 sztuki to sporo....

I tu kłopot jest...między różami (wszystkimi!) rośnie sobie od ubiegłego roku floks szydlasty i ładnie to wygląda jak on kwitnie, róże jeszcze w maju go nie zasłaniają, różowe dywaniki mam. Jak tam lawendę upchnąć...poza tym wtedy 24 szt. to stanowczo za mało. Róż jest chyba tam 33 szt., czyli lawendy braknie...
Róże przez 3 lata się rozrosły, nie bardzo tam miejsce jest, obfocę w sobotę...
Kindzia 09:38, 10 lip 2013

asc napisał(a)
Nawet tymczasowo upchnij do róż lawendę.. j tak upchnęłam szałwie Lepiej niż podlewać doniczki.. a ciebie cały czas nie ma by to robić..
Ostrózki nawet jak padną, to jest szansa, że z korzeni odbija, wiec pochopnie nie wyrzucaj...

Na prawdę nie wiem, czy da się ją tam upchnąć...
Ja wiem, że lepiej do gruntu, kłopot z doniczkami i dwa razy sadzenie...zobaczę na miejscu.

Absolutnie nie mam zamiaru ostróżek wykopywać, czekam
Kindzia 09:45, 10 lip 2013

Marzena2007 napisał(a)
I ja głosuję za lawendą przed różami
U mnie carexy w glinie dobrze rosną, więc się nie przejmuj tylko je sadź

Marzenko też bym je tam chciała, ale róże się rozpanoszyły bardzo...
Właśnie o carexach myślę na tą ryżową okresowo rabatę...

Z tyłu, na siatce New Dawn, potem luiski i rosną ładnie mimo wody. Potem tam mam irysy syberyjskie. Coś trzeba na wykończenie rabaty, co da radę. Tak o trawach pomyślałam. Na łezce mam rozplenice i żurawki, i one rosną ładnie, woda im nie zaszkodziła, bukszpany chorują...

Czy jest biało-zielony carex, który też da radę? Bo evergolda Danusia mi kiedyś polecała na wilgotne...tylko, że on z żółtym...ja bym chciała z białym...
Evchen 10:59, 10 lip 2013

Kasiu, z trawami nie pomogę, u mnie daje radę kostrzewa sina, ale ona tworzy zwarte kępy. Jest w pełni mrozoodprona, z mokrym też sobie radzi.

PS. wstawiłam u siebie zdjęcie Ilsy Zakwitła wreszcie
Kindzia 11:13, 10 lip 2013

Evchen napisał(a)
Kasiu, z trawami nie pomogę, u mnie daje radę kostrzewa sina, ale ona tworzy zwarte kępy. Jest w pełni mrozoodprona, z mokrym też sobie radzi.

PS. wstawiłam u siebie zdjęcie Ilsy Zakwitła wreszcie

Bociusia by się przydała, ale przepadła gdzieś...może Madżenka coś podpowie...

Byłam, widziałam...cudo niewyjęte jest!
danuta_szwajcer 12:41, 10 lip 2013

Kupiłam dzis zebrinusa Mówią, że nie przymarza no to zobacze. U Ciebie czasami woda jest to trawy to chyba lubią? Ale ja sie na nich znam to moje pierwsze trawy, jedna dostałam od Urszuli na spotkaniu Pozdrawiam Masz i tak pięknie
Kindzia 12:54, 10 lip 2013

danuta_szwajcer napisał(a)
Kupiłam dzis zebrinusa Mówią, że nie przymarza no to zobacze. U Ciebie czasami woda jest to trawy to chyba lubią? Ale ja sie na nich znam to moje pierwsze trawy, jedna dostałam od Urszuli na spotkaniu Pozdrawiam Masz i tak pięknie

Mam trzy zebrinuski. Przezimowały, ładnie rosną. Te w wodzie nie stały.
No właśnie, nie wszystkie trawy mokro lubią
Ale rozplenicom to najwyraźniej nie przeszkadza, stały w wodzie...i ładnie rosną
Dziękuję Danusiu
Gabrysia_ 13:09, 10 lip 2013

A ja się zakochałam w trawkach
...w stipie już w zeszłym roku,teraz poszerzam kolekcję trawek i kupuje gdzie tylko spotkam!
Kindzia 13:13, 10 lip 2013

Gabrysia_ napisał(a)
A ja się zakochałam w trawkach
...w stipie już w zeszłym roku,teraz poszerzam kolekcję trawek i kupuje gdzie tylko spotkam!

Gabrysiu ja też je lubię Moje ML tyle razy już w wodzie stały i też się nie poddają.
Chyba tylko nie będę żałować jak kostrzewa sina się wykończy, szybko brzydka się robi, znowu bym musiała je odnawiać, nie mam czasu na to kompletnie...