Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Leśne Wzgórze

Leśne Wzgórze

Gardener27 20:29, 25 cze 2014

Na pewno przeprowadzka do bardziej nasłonecznego miejsca wyjdzie im na dobre a Ty będziesz zadowolona z całej operacji
Pawlus 21:30, 25 cze 2014

Matylda jest urocza Kiedyś u mnie też troszkę wiewiórek było dopóki mi lasu nie wycięli i drogi pobudowali

Co do żurawek to u mnie Fire Alarm po "zimie" padła.
Papriki wyglądają tak samo, dodatkowo u mnie na słonecznym stanowisku się przypalają. Kompletnie nic nie przyrastają...Wymienię na polecaną przez Łukasza Rio.
Mathildis 21:46, 25 cze 2014

Gardener27 napisał(a)
Na pewno przeprowadzka do bardziej nasłonecznego miejsca wyjdzie im na dobre a Ty będziesz zadowolona z całej operacji

chyba znalazłam już im miejsce, tylko termin przeprowadzki jeszcze nie ustalony.
Mathildis 21:50, 25 cze 2014

Pawlus napisał(a)
Matylda jest urocza Kiedyś u mnie też troszkę wiewiórek było dopóki mi lasu nie wycięli i drogi pobudowali

Co do żurawek to u mnie Fire Alarm po "zimie" padła.
Papriki wyglądają tak samo, dodatkowo u mnie na słonecznym stanowisku się przypalają. Kompletnie nic nie przyrastają...Wymienię na polecaną przez Łukasza Rio.

No i właśnie jednym z zaleceń ogrodników jest kupowanie po minimum 5 szt. roślin z gatunku... Ja część roślin do których nie jestem przekonana kupuję po 1 sztuce, bo jednak warunki w moim lesie są dość specyficzne i nie wszystko dobrze tu rośnie. Skoro mówisz, że zarówno Fire Alarm i Paprika też u Ciebie nie za bardzo to znaczy że to nie przypadek i lepiej zainwestować w Rio
Tarnina 21:56, 25 cze 2014

Śliczne masz te żurawki, a wiesz że jedną z tych żółtych, tą golden zebra ? wtryniły mi doszczętnie w jedną noc ślimaki... tą w czerwień też mi objadły ale się trzyma... a ta żółta jedna się trzyma pięknie....
Luki 21:58, 25 cze 2014

Faktycznie Fire Alarm szału nie robi wielkością ale jak byłem ostatnio w szkółce to Pani powiedziałą mi, że ostatni raz ją zamówili.
Paprika też jakaś chimeryczna, u mnie troszke przyrosła i to tyle, a myślałem że będzie moją faworytką.
Electric Lime podobnie jak Electra u mnie na czarnej liście, rosną bo rosną, ale trudno być z nich zadowolonym.
Mathildis 22:05, 25 cze 2014

Będę przerabiać tę rabatę:

chętnie oddam 4 krzaki śnieguliczki - chętni pisać.

Usuwam śnieguliczkę, marmoladki idą na bardziej słoneczne miejsce, mam zamiar dokupić host fire& ice i posadzić w miejsce marmoladek.

Problem jest tego typu, że nie wiem co wsadzić zamiast śnieguliczki.
Po lewej stronie host Fire &Ice jest ścieżka prowadząca w dół. Na zdjęciach słabo widać, ale za śnieguliczką rośnie buk bordowy o płaczącym pokroju, a na prawo od śnieguliczki jaśminowiec. Ktoś podrzuci pomysł co za krzew może być zamiast śnieguliczki, albo może jakieś nowe ciekawe rozwiązanie???
Buka łatwiej zlokalizować przez ten jasny patyk:

polinka 22:08, 25 cze 2014

Ania a nie myślałaś o dereniach? Ładnie rozświetliłyby ten pas. Ile od Ciebie jest do Dobregopola?
Mathildis 22:11, 25 cze 2014

Tarnina napisał(a)
Śliczne masz te żurawki, a wiesz że jedną z tych żółtych, tą golden zebra ? wtryniły mi doszczętnie w jedną noc ślimaki... tą w czerwień też mi objadły ale się trzyma... a ta żółta jedna się trzyma pięknie....

szkoda golden zebry - raczej się nie pozbiera, ta wpadająca w czerwień to właśnie marmolade - to mocna żurawka jeżeli przypilnujesz by jej dalej coś nie jadło to duże prawdopodobieństwo, że odbije.
Mathildis 22:13, 25 cze 2014

polinka napisał(a)
Ania a nie myślałaś o dereniach? Ładnie rozświetliłyby ten pas. Ile od Ciebie jest do Dobregopola?

Derenie elegantissima mam już gdzie indziej, ale pomyślę - tylko wtedy funkie fire& ice też musiałabym przeprowadzić
Do dobrego pola mam koło 60 km.
Jak do mnie dojedziesz to możemy jechać razem. Telefon masz jakby co to rano dzwoń