Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Leśne Wzgórze

Leśne Wzgórze

kitek81 22:27, 20 paź 2014

a może jako żółta plama Klon szirasawy Aureum – Acer shirasawanum Aureum, do osłoniętego półcienia, nie rośnie duży, więc byłoby go widać?!
Milka 15:33, 21 paź 2014

Mathildis napisał(a)

Witaj Toszko u mnie w tym roku liście nie leżały pod krzewem były nadjedzone lub ich nie było, w zeszłym roku ( w tym samym mniej wiecej czasie) berbeysy zjadały mi te gąsieniczki

na skarpie chyba w pierwszym lecie po posadzeniu (w innym miejscu) raz faktycznie berbeysy zgubiły liście

U siebie, jak kopałam znalazłam zielone i chyba 2 opuchlaki już pyski miały!! wolę nie myśleć, gdzie są i ile, jesiennie i widzę twórczo u ciebie
Mathildis 17:09, 22 paź 2014

Mala_Mi napisał(a)
U mnie zielone gasieniczki robia uczte. Ale liscie juz leca... dalam im spokój. Taki pański gest.

Mathildis 17:13, 22 paź 2014

AsiaK_Z napisał(a)
Aniu, pochodziłam po Twoim ogrodzie. Pięknie. O lecących igiełkach coś wiem, moi teściowie mają na działce jedną taką sosenkę (15m) i trawnik cały obsypany. Moja teściowa, właśnie z tych, co igiełek nie lubią
Ale wracając do Twojego ogrodu, bardzo mi się podoba ten leśny klimat. Nie wiem jak zareagowałabym na wiewiórkę w moim ogrodzie, mieszczuch jestem pod tym względem U Ciebie jest im chyba dobrze

jedna sosenka mówisz muszę policzyć kiedyś moje igiełki na trawniku mi tak nie przeszkadzają, najbardziej denerwują mnie na tarasie i na rabatach wysypanych kamyczkami...
leśny klimat czasami mi się podoba a czasami.... mam ochotę wyciąć połowę drzew
Mathildis 17:15, 22 paź 2014

gierczusia napisał(a)

Haha te gąsieniczki nazywają się Obnażacze ... To z tylułu samej nazwy dałabyś im spokój .. U mnie niczego ci się obnaża ni ma

taaak dobrze że u mnie w lesie tylko one obnażają... chcesz to w przyszłym roku podeślę Ci kilka sztuk
Mathildis 17:19, 22 paź 2014

kitek81 napisał(a)
a może jako żółta plama Klon szirasawy Aureum – Acer shirasawanum Aureum, do osłoniętego półcienia, nie rośnie duży, więc byłoby go widać?!

śliczny ten klonik... zapisany w kajecie
jak widać największe pole do popisu będę miała właśnie wśród klonów, zimą będę porównywać wygląd i wymagania wszystkich roślin, Kasiu dziękuję za kolejną podpowiedź
Mathildis 17:37, 22 paź 2014

Milka napisał(a)

U siebie, jak kopałam znalazłam zielone i chyba 2 opuchlaki już pyski miały!! wolę nie myśleć, gdzie są i ile, jesiennie i widzę twórczo u ciebie

U mnie przy przekopywaniu i odperzaniu znalazłam około 20 pędraków kruszczycy i 2 pędraki prawdopodobnie chrząszcza majowego, twórczo to na razie słabo mi idzie, ale troszkę popracowałam w ogrodzie
polinka 17:47, 22 paź 2014

Dzisiaj chyba nie pracowałaś w ogrodzie??!!
Mathildis 17:49, 22 paź 2014

Żebv nie było tylko twórczo to sobie troszkę uporządkuje co zrobiłam i co zostało do zrobienia:
1.spore części chwastowiska i perzownika zaadaptowałam na nowe rabaty by na wiosnę były już przygotowane. Bardzo dużo mi to czasu zajęło bo wybieranie perzu jest żmudnym zajęciem...
2. posadziłam
* 140 krokusów i już wiem, że to o jakieś 300 za mało
* 30 czosnków
* 30 tulipanów angelique
* 10 szafirków
* 15 anemonów
* 10 rozplenic
* 15 stipek z nadzieją, że przetrwają zimę
3. we wrześniu udało się rozłożyć 20m3 kory na rabatach, niestety nie na wszystkich i część będzie trzeba uzupełnić wiosną.
4. przygotowałam miejsce na hortensje limelight i żurawki pod nimi - sadzić będę wiosną

Przed przymrozkami muszę jeszcze:
* posadzić 50 tulipanów exotic emperior
* posadzić 30 różnych tulipków
* uprzątnąć część donic z tarasu
* wyciąć liście host
* zgrabić liście z trawnika (z rabat będę uprzątać wiosną)
* podwiązać na nowo klona palmowego, który wychyla się do słońca
* uprzątnąć z rabat rośliny jednoroczne.

Podsumowując tegoroczne prace były bardzo czasochłonne i mało efektowne , ale mam nadzieję, że to zaprocentuje i przyszły rok będzie ciekawszy pod względem estetycznym.

A dla zaglądających widoczek

Mathildis 17:51, 22 paź 2014

polinka napisał(a)
Dzisiaj chyba nie pracowałaś w ogrodzie??!!

wczoraj i przedwczoraj i 4 dni temu i...
prawie codziennie bywałam chociaż 2 godzinki, bo pogoda bardzo sprzyjała... dziś leje od rana, ale to dobrze bo u mnie suchutko było i gdy kopałam strasznie się kurzyło- zupełnie jak latem.